BRAND DESIGNGOODS

Svaki naš proizvod lična je priča

Tiho, noći/ moje sunce spava/ za glavom joj/ od bisera grana... na dekici namijenjenoj najmlađima izvezena je pjesma Jovana Jovanovića Zmaja kojom je Azijada Hodžić uspavljivala svoju kćerku kada je bila dijete. Danas je nana i istom pjesmicom uspavljuje unuče dok ga pokriva dekicom kojoj je sama izvezla stihove.
Prekrivač sa Zmajevim strofama samo je jedan od predmeta koji tvore emotivnu priču nastalu na saradnji dizajnera i osoba sa fizičkim oštećenjem pod brandom Designgoods.

Brand je nastao i razvio se iz projekta All Inclusive Sarajevo iz 2009. godine. Osim Centra za samopouzdanje u izradu proizvoda trenutno su uključeni Pismolik, štamparija čiji je osnovni cilj osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa oštećenjem sluha i govora, i Librag, limarska i bravarska radionica, koju je 1996. godine osnovalo Udruženje gluhih i nagluhih osoba.

Designgoods je primjer društveno odgovornog poslovanja i poštivanja ljudskih prava osoba sa poteškoćama, što je na našem podneblju još uvijek rijetkost:

-Osobe s različitim stepenom invaliditeta su, naravno, stopostotno ravnopravni članovi našeg društva, a ovo je način da ih, u poslovnom smislu, ojačamo na tržištu, koje je posebno tokom vremena kapitalizma i globalne krize često nemilosrdno – kaže za Žurnal Nihad Penava, komunikacijski savjetnik branda:

-Vjerujemo da će u jednom trenutku, tako ojačani, potpuno samostalno i uspješno koračati tržištem, prezentirajući svoje proizvode, te osiguravajući sebi i svojim porodicama siguran opstanak, živeći upravo od svoga rada.

Rasplesane vješalice i dizajnerske posude

Uposlenici i članovi ovih organizacija, po prvi put, učestvuju u svim fazama rada, od planiranja, dizajniranja, proizvodnje, promocije, pa sve do distribucije. Na ovaj način usvajaju nove vještine, stiču dodatno samopouzdanje i osiguravaju održivost vlastite proizvodnje.

Azijada Hodžić oduševljena je učešćem u projektu. Za sada Centar proizvodi četiri predmeta, ali postoji mogućnost proširenja ponude. Centar za samopouzdanje nastao je prije 10 godina sa ciljem da osobama sa fizičkim oštećenjem pomogne u svakodnevnom životu, obuči ih za posao i utiče na samopouzdanje. Na početku je opstajao od donacija a danas je samoodrživ, zahvaljujući dijelom i projektima poput branda Designgoods:

-Grupa dizajnera prepoznala je rad Centra, ponudila nam da radimo sa njima, što smo prihvatili sa oduševljenjem. Ti mladi ljudi su nas u posao uključili od samog početka, uvažavali su naše ideje i stavove i jako smo sretni zbog toga. U traganju za idejom šta da ponudimo a da bude naše, bosansko, osmislili smo dekice sa uspavankama, jastuke i lutkice. Sretni smo i emotivno vezani za sve naše proizvode.

Svaki od proizvoda ima ličnu notu. Osim prekrivača, izrađuju i dvije vrste jastuka. Kada su se sa dizajnerima dogovarali o njihovom obliku odlučeno je da jedan izrađuju u obliku zvrka pite koju su često jele tokom rada u Centru, a drugi u obliku kolača tulumbe. Proizvode i lutkice Mu i Fa, a o tome kako ide prodaja Azijada kaže:

- Nije neka navala ali bolje da ide polako nego da su nas zaskočili pa stali. Nama je važno da pokažemo da nema toga što jedna osoba sa poteškoćom ne može napraviti. Možda joj je potrebno malo više vremena nego osobi koja nema tu poteškoću, malo više strpljenja ili volje, ali ona to sigurno može.

Pismolik za Designgoods izrađuje JUPI setove čestitki, nadahnute idejama i crtežima uposlenika Pismolika. Štampane su ručno, na najfinijim papirima, sa motivima srca, balona, cvijeta, leptira i „thinking balloona“, povratak su romantičnom vremenu ručno pisanih čestitki. Uposlenici Pismolika izrađuju i razglednice SA - razglednice Sarajeva nadahnute crtežima uposlenika Pismolika. Za ekološki i modno osviještene u Pismoliku prave i torbe originalnih dezena: Svi će vas pitati – kad ste se to ponovili i gdje – poručuju iz Pismolika.

U Libragu se pak, u skladu sa svojom profesionalnom orijentacijom, bave izradom dizajnerskih posuda i to rađenih tehnikom kojom majstori Libraga prave oluke sarajevskih krovova. Posude KVA i KRU su posude sa stilom koje služe svojoj svrsi. Librag proizvodi i set vješalica u obliku leptirića “koji će se rasplesati na vašem zidu” kako poručuju. Nadahnute su posebnim načinom kojim majstori Libraga odlažu svoj alat. Set vješalica može se nabaviti u varijanti od sirovog aluminija ili u kombinaciji bijele, crne, žute, zelene i ružičaste boje i sadrži pet vješalica.

Na rođendanu kraljice Elizabete

Designgoods su osmislili, realizirali i dalje će ga pratiti i razvijati Udruženje Kulturanti, British Council, Royal College of Art Helen Hamlyn Centre for Design, Studio Lisica i D&H Agency, u partnerstvu s Centrom za samopouzdanje, Libragom i Pismolikom. Brand podržavaju i Think Tank Consultants d.o.o., Casa Mia, Igepa bh d.o.o., Dobra knjiga d.o.o., Context, Modiko, OSH YOSH, She:You i Re:Design. Dizajneri koji učestvuju u kreiranju branda Designgoods su dva produkt dizajnera Ismet Lisica i Nataša Perković:

-Brand Designgoods izravan je nasljednik projekta, odnosno inkluzivne radionice All Inclusive Sarajevo iz 2009. godine, a kao brand Designgoods plasiran je javnosti, odnosno tržištu, u maju ove godine – pojašnjava Nihad Penava. Kaže kako su reakcije i rezultati nakon promocije branda znatno iznad očekivanog:

-Komunikacijski tim branda Designgoods često se šali činjenicom da bi se, barem jednom svake sedmice moglo slati priopćenje za javnost o uvijek nečemu novom što svjedoči da je brand Designgoods sjajno prihvaćen i da svakodnevno bilježi odlične rezultate. Brand Designgoods, kao primjer društvenog odgovornog djelovanja, predstavljen je čak i u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, na Sarajevo film festivalu, ali i na diplomatskom prijemu povodom 60-og rođendana trona britanske kraljice Elizabete II u rezidenciji ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Imao je vrlo dobar odjek i u Banjoj Luci, a već tokom rane jeseni očekuje ga prva međunarodna premijera u Londonu.

Brand se, objašnjava Penava, svakodnevno razvija. Već tokom jeseni očekuju se barem tri nova unikatna proizvoda, od svakog proizvođača po jedan. Značajan aspekt u svemu sigurno je razvijanje svijesti o važnosti društveno odgovornog poslovanja, naglašava Penava:

- Vjerujemo da će naša poslovna zajednica prepoznati našu plemenitu misao vodilju i važnost branda Designgoods i, razvijajući svoju svijest, dati doprinos društveno odgovornom poslovanju, zapošljavajući više osoba s fizičkim oštećenjima na poslovima koje mogu obavljati, a ta lepeza poslova zasigurno nije mala i nije zanemariva. Ovi ljudi, naši sugrađani, nažalost, još jesu, na različite načine, marginalizirani, pa i kad je njihovo upošljavanje u pitanju.

Proizvodi se trenutno prodaju na tri mjesta u Sarajevu - u Modiku Showroomu, RE:Designu i Magazi. Okončavaju se pojedinosti kad je prodaja internetom u pitanju, putem službene internetske stranice branda Designgoods www.designgoods.ba a uskoro se prodaja planira proširiti na barem još dva mjesta u Sarajevu.

(zurnal.info)