INTERVIEW

Možemo do grupne faze

Razgovarao: Dalibor Tanić

Žurnal: Na kraju prošle sezone, kada je FK Sarajevo napustio veliki broj standardnih igrača, da li ste se nadali da bi Sarajevo moglo doći do 3. pretkola Eurolige, sa realnim šansama za play-off?

Jović: Pa vjerovao sam da možemo napraviti jednu dobru selekciju, jednu dobru ekipu. Imao sam dobar uvid u tim nakon šest meseci rada. Znao sam otprilike koji nam profil igrača treba i sa agilnim ljudima iz Uprave uspeli smo takav profil igrača da nađemo i selektiramo ovaj tim FK Sarajevo.

Žurnal: Vjerujete li da možete do grupne faze takmičenja?

Jović: Po prirodi sam optimista. i uz ovakav rad igrača, pristup, odnos i kvalitete koje imaju i uz malo sreće u žrijebu, sigurno da možemo čak i u grupnu fazu.

Žurnal: Koliko ste zadovoljni igračima koje imate na raspolaganju?

Jović: Zadovoljan sam timom. Imamo 23 igrača na raspolaganju. Mislim da smo uradili dobru selekciju i ovo je igrački kadar koji može još više i kvalitetnije da igra.

Žurnal: Kada ste definisali potrebe za novim igračima, šta vam je bio osnovni kriterij? Kakve ste igrače tražili?

Jović: Ključ je bio da napravimo jedan balans u timu. Znači da izjednačimo kvalitet. I ranije smo imali nekoliko izuzetno kvalitetnih igrača, međutim na nekim pozicijama smo improvizirali, pa igrači nisu igrali na svojim prirodnim pozicijama i to nam je pravilo probleme. Te pozicije smo markirali i tražili smo igrače tog profila koji bi mogli zadovoljiti neku našu viziju igre.

Žurnal: Da li su pojačanja rezultat skautiranja i temeljne selekcije, ili splet okolnosti?


Jović: Pa dobro... Ima svega iskreno. Imamo jednog skauta, izvanrednog mladog dečka koji je posvećen tom svom poslu. Mi imamo jednu skauting bazu u široj regiji, gde kada nam neki igrač zatreba, onda pogledamo tu bazu i provjerimo o kakvim se igračima radi. Naravno, kada se pojavi potreba za nekim igračima, onda ljudi zovu, preporučuju, dešava se i tako... Evo, mi smo doveli neke igrače na preporuku i mogu reći da smo napravili ispravnu procjenu.

jovic2_copyŽurnal: Ukoliko FK Sarajevo ne prođe u grupnu fazu takmičenja, već se nagađa kako će određeni igrači napustiti klub? Da li sada imate informacije koji bi to igrači mogli napustiti Sarajevo?


Jović: Pa postoji veliki interes za naše igrače. Neću da razmišljam o toj situaciji da mi nećemo ući u play-off.

Žurnal: Koliko će se to odraziti na vaš rad obzirom da ste pripreme prošli sa tim igračima i da se vaša koncepcija igre bazira na njima?

Jović: Kada smo selektirali ekipu za ovu sezonu, dogovorili smo se da selektiramo takvu ekipu da ako nam ode bilo koji igrač, da imamo adekvatna riješenja. Prema tome, mi nemamo samo 11 igrača, nego kao što sam rekao, imamo 23 koji u svakom trenutku mogu da uđu i zadovolje standard.

Žurnal: Da li ćete dovesti adekvatne zamjene za igrače koji napuste klub?


Jović: Kažem opet, mi imamo kvalitetan tim. E sada, ako bi bio prevelik odliv, mi bi doveli još neke igrače. U svakom slučaju, ako se pojavi neki kvalitetan igrač, onda bi ga rado doveli.

Žurnal: Ime koje se najčešće spominje u tom kontekstu je Said Husejinović. Kolike su šanse da Sarajevo zadrži ovog igrača makar još jednu sezonu?


Jović: Znaju svi da Saidu ističe ugovor na zimu. Mislim da je Said izuzetno kvalitetno prihvaćen. Said je došao ne kao anonimus, nego kao igrač koji je već napravio jednu karijeru. Ali šest mjeseci nije igrao, pa je pomalo bio i zapušten, onda ga je klub rafinisao, pa mu je on to vratio na najbolji način...Publika ga je izvanredno prihvatila. Ja vidim kod Saida jednu veliku želju da ostane još godinu dana, znači cijelu ovu sezonu i da zajedno osvojimo titulu.

Žurnal: Husejinović je po dolasku u Sarajevo imao velikih problema sa formom. Koliko je od tada uspio da je povrati i mislite li da bi on u ovom trenutku mogao zadovoljiti zahtjeve velikih klubova gdje se traži vrhunska forma i pripremljenost.

Jović: On ima jedan takav potencijal koji je sigurno kvalitetom iznad nivoa Premijer lige BiH, pa i drugih liga iz okruženja. Što se tiče njegove same forme, prvo se mora uraditi dodatno na njegovoj fizičkoj spremnosti. Ja opet kažem, kada on dotjera svoju optimalnu kilažu, još par kilograma... Već je dosta smršao, ali još par kilograma da dođe na optimalnu fizičku spremu, onda bi to bilo to što Said može da da.

Žurnal: Kada biste vi bili na njegovom mjestu, da li biste prihvatili poziv i otišli u drugi klub, ili biste sačekali da postignete zadovoljavajuću formu?

Jović: Pa mislim da bih sačekao još godinu dana iskreno. Meni je puno lakše pričati o tome, jer ne govorim o svojoj karijeri nego o njegovoj. Moj savet mu je da ostane, da još godinu dana ovde s nama radi... Mislim da se i on adaptirao na naš rad i mi na njegov. Mislim da je Said jedan izvanredan momak s kojim treba puno razgovarati i prihvatiti ga onakvog kakav jeste. On je izuzetan radnik. Na treningu i na terenu zaista daje svoj maksimum. Ja se nadam da će on ostati s nama još godinu dana i itekako dići svoju cijenu. On je isto tako svjestan da karijera kratko traje. Sa 19 godina je otišao u Verder. Njemu je sada već 25. godina i on je svjestan da mora da se brzo vrati na nivo koji on objektivno može da ima.

Žurnal: U prvim utakmicama kvalifikacija za Euroligu Sarajevo je imalo problema u odbrani, a vidljivo je bilo da igrači imaju problem sa padom koncentracije. Koliko ste uspjeli popraviti te probleme?

Jović: Dijelom jeste... No, mi kada smo krenuli u pripreme za kvalifikacije za Euroligu i za naše prvenstvo, mi smo se dogovorili da kroz pripreme nećemo ništa preskakati i da ćemo formu dizati postupno. Zato je naša forma trpila u prve dvije utakmice protiv Maltežana. Igrači su bili relativno umorni, nismo imali toliko prijateljskih utakmica, nismo došli u onaj fini rad gdje se radi na tehničko-taktičkim elementima i zato smo se praktično kockali u prvom pretkolu. Međutim, drugo pretkolo je pokazalo da je takav pristup u pripremama bio ispravan, jer su igrači dizali formu i možda na optimalnom nivou bilo kada je bilo najpotrebnije, a to je bilo na revanšu u Sarajevu protiv Levskog.

Žurnal: U proteklom periodu Sarajevo je imalo problem i sa realizacijom. Emir Hadžić je došao u ovom prelaznom roku. Da li namjeravate dovesti još jednog napadača u narednom periodu?


Jović: Mi trenutno imamo četiri centralna napadača... Uz Emira Hadžića, Sulejmana Krpića, Haskića, doveli smo i Samira Muhanovića. Ja sam zadovoljan napadačima koje trenutno imamo. U našoje nekoj filozofiji koju imamo neće  napadača koji je zadužen za postizanje golova, nego će to biti cijeli tim.

jovic_23Žurnal: FK Sarajevo je pokazalo da ima kvalitet za evropska takmičenja. Uskoro počinje Premijer liga, ambicije Sarajeva su do sada uvijek bile šampionske. Koliko je realno da ove godine osvojite titulu i da li je klub dosadašnjim igrama u kvalifikacijama za Euroligu pokazalo superiornost u odnosu na timove u domaćem takmičenju?

Jović: Vjerujem da ovaj tim ima taj kvalitet da se borimo na oba fronta kada je u pitanju domaće prvenstvo, znači prvenstvo i kup. Jako nam je bitna ova utakmica sa Zetom. Odgovorno tvrdim da ako uđemo u play-off, mislim da smo sa Željezničarem prvi favoriti za osvajanje titule.

Žurnal: Prema informacijama golman Adi Adilović neće braniti na utakmici protiv Zete. S druge strane pojavili su se i problemi oko ugovora sa Dejanom Bandovićem. Ko će stajati na golu u četvrtak i koliko će se to odraziti na stabilnost u igri Sarajeva?


Jović: Ado sigurno više neće braniti. Njemu je ponuđen ugovor koji se jednostavno nije mogao odbiti. On je što se nas tiče “završena priča”. Ja se nadam da će Bandović dobiti papire i da će moći biti prijavljen. Dvadesetčetiri sata prije prve utakmice trećeg pretkola mi imamo pravo da prijavimo jednog igrača i mi ćemo iskoristiti da to bude Dejan Bandović.

Žurnal: Iza vašeg rada stoje rezultati, koliko uprava FK Sarajevo uspijeva da vas prati?


Jović: Mislim da su ove godine učinili sve da sve moje zahtijeve ispune, pa čak i da odu preko toga. Ja se uvijek trudima da uprava ne ide ispred mene, ispred igrača i ispred rezultata. Mi se trudimo svojim radom, svojim igarama i na kraju rezultatom da se jednostavno odužimo za ono što mi dobijamo. A dobijamo jedan korektan odnos. Dobijamo i to da smo se ove godine i zimske i ljetnje pripreme zaista pripremali na top destinacijama. Dobijam igrače koje želim, radim selekciju po svojoj savjesti, sastavljam tim bez pritisaka a oni nas prate finansijski. Dakle sve preuzete obaveze i s te strane, ispunjavaju se redovno.

(zurnal.info)