Berza

Investitori na kolektivnom odmoru

Piše: Dražen Simić

Sarajevska berza u julu je zabilježila najmanji mjesečni promet u poslednjih nekoliko godina, tek 3,6 miliona maraka, što je daleko ispod svakog prosjeka čak i za uobičajeno ljetno zatišje. Poređenja radi u istom mjesecu prošle godine promet je bio desetak miliona maraka, a u doba kada je berzanska groznica bila na vrhuncu, u julu 2007. godine na SASE se tokom mjesec dana "obrnulo" 64 miliona maraka.

Četvrtinu julskog prometa čini trgovina sa dionicama Bosnalijeka i BH Telecoma . U igri živaca između kupaca i prodavaca, u julu su dioničari BH Telecoma prošli bolje od dioničara Bosnalijeka.

Dionica BH telecoma tokom jula je, nakon tri mjeseca kontinuiranog pada, konačno zabilježila rast od skromnih 0,8 posto. I pored ovog rasta tržišna vrijednost dionica BH Telecoma i dalje je manja nego na početku godine, za 8,9 posto, što je loša vijest za investitore.

Uobičajeno je da cijena dionica BH Telecoma u drugoj polovici godine nastavi padati da bi se oporavila na početku naredne godine, prije odluke o isplati dividende. U ovom slučaju bi to značila da bi dioničari BH Telecoma do kraja godine mogli zabilježiti gubitak i veći od dosadašnjih 8,9 posto.

Pad Bosnalijekovih dionica

Kod dionica Bosnalijeka čini se da su u julu prvi popustili prodavci pa je cijena ovih dionica na mjesečnom nivou zabilježila pad od 0,69 posto, iako je prethodnih pet mjeseci bilježila kontinuirani rast.

Generalno, prodavci dionica Bosnalijeka i pored ovog pada nemaju razloga za nezadovoljstvo jer je njihova cijena na kraju jula bila za 40 posto veća nego na početku godine, tako da prodavci i nisu na gubitku, pod uslovom da su ove dionice kupovali nekoliko mjeseci ranije kada je njihova cijena bila izuzetno niska.

Puno više razloga za nezadovoljstvo imaju dioničari mostarske Elektropriverede HZ HB, čija je dionica tokom jula pala za 8,5 posto, dok je u odnosu na početak godine njena cijena niža za 33 posto, bez nekih velikih izgleda da se negativni trend preokrene do kraja godine.

Pri vrhu liste gubitnika u julu našla se i dionica Sarajevo osiguranja, sa mjesečnim padom od 7,9 posto, dok je u odnosu na početak godine njena cijena manja za 20,6 posto.

I dioničari Sarajevo osiguranja sa neizvjesnošću mogu očekivati naredne mjesece. Po svemu sudeći, na značajniji oporavak ove dionice može uticati samo eventualna odluka o prodaji državnog kapitala u najvećoj domaćoj osiguravajućoj kući, jer se kao i kod većine drugih dionica na SASE, pokazalo da tekući rezultati poslovanja, bili oni pozitivni ili negativni praktično nemaju nikakav uticaj na cijenu dionica.

Zarada na dionicama Hidrogradnje

U julu su najbolje prošli dioničari sarajevske Hidrogradnje jer je ova dionica zabilježila rast od 19 posto na mjesečnom nivou, pa je time popravila i godišnji saldo, jer je na kraju jula njena cijena bila za 5,5 posto veća nego na početku godine.

Za sada, dioničari Hidrogradnje mogu odahnuti jer su za sada ipak u plusu, čime se većina investitora na SASE trenutno ne može pohvaliti. Dioničarima Hidrogradnje je još uvijek prerano za slavlje, jer se pokazalo da cijena ove dionice žestoko oscilira iz mjeseca u mjesec, bilježeći sa podjednakom lakoćom mjesečni skok od desetak posto, ali i pad od dvadesetak posto.

Ovakve dionice su inače san za špekulante , ali sudeći po simboličnom mjesečnom prometu na SASE, čak su i šekulanti digli ruke od domaćih berzi, dok su veliki investitori to učinili još prije nekoliko godina.

Uz dioničare Hidrogradnje i vlasnici dionica sarajevske Elektroprivrede BiH kraj jula su dočekali zadovoljni. Nakon što su četiri mjeseca u nizu dionice EP BiH bilježile pad, u julu je njihova cijena porasla za 12 posto, tako da je kompenziran gubitak iz prethodnih mjeseci pa je na kraju jula njihova cijena ipak bila veća nego na početku godine, za simboličnih 0,1 posto. Ako 0,1 posto i nije baš neka zarada, vlasnici ovih dionica za sada barem nisu na gubitku u ovoj godini.

{fusionchart id="109" SASE0712}

Dionice Energoinvesta nastavljaju padati

Vlasnicima dionica Energoinvesta juli nije donio ništa novo, jer je njihova vrijednost nastavila da pada, i to treći mjesec u nizu, pri čemu je julski pad iznosio 4,5 posto. ovo se može smatrati čak i dobrom viješću, pošto je tokom maja i juna pad na mjesečnom nivou bio veći od deset posto .

Rezultat je da su investitori na dionicama Energoinvesta od početka godine pa do kraja jula izgubili 33 posto, što ih stavlja u istu ravan sa dioničarima mostarske Elektroprivrede HZ HB i HT Mostar, barem kada je riječ o sedmomjesečnom saldu,

Sudeći po prometu ostvarenom u julu, Sarajevskoj berzi bi se više isplatilo da su otišli na jednomjesečni kolektivni godišnji odmor, jer ono što je berza zaradila uz ukupan mizeran promet od 3,6 miliona maraka, teško da može pokriti i julske račune za struju i vodu.

Julski promet na SASE nije uopšte šokantan, jer je samo razgolitio stvarno stanje na tržištu. Situacija nije bila naročito bolja ni prethodnih mjeseci kada se radi o trgovini dionicama, ali je zahvaljujući emisiji dužničkih papira FBiH preko berze, koji su činili lavovski dio ovogodišnjeg prometa na SASE, samo izgledalo da se nešto dešava i da dionice domaćih kompanija ponovo pokazuju znake života.

Nema oporavka bez novih investitora

Za stvarni oporavak domaćeg tržišta potrebni su investitori kojih nema ni na vidiku. Strani investitori su odavno otišli i ne pokazuju namjeru da se u dogledno vrijeme vrate, a potencijalni domaći investitori rađe novac drže u bankama preferirajući simboličnu, ali sigurnu kamatu, u odnosu na potencijalno unosnu ali neizvjesnu zaradu na dionicama domaćih kompanija.

Time se začarani krug zatvara, novi investitori ne žele ulagati jer je tržište nelikvidno sa simboličnim obimom trgovanja a da bi se vratila likvidnost na tržište potrebni su novi investitori sa svježim novcem.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Bosnalijek, BH Telecom, SASE, Berza, Dražen Simić