Kriminal u 3 slike

Organizirano prosjačenje na ulicama Sarajeva

adi kebo

Po nekim neprovjerenim procjenama, od sto prosjaka koji operiraju ulicama naših gradova, osamdeset ih je dio organiziranog mafijaškog klana, radi za gazde, a tek dvadeset, ili manje, su oni koje je nevolja natjerala na prošnju. Ne znamo koliko su te procjene tačne, ali znamo da organizirani kriminal svakodnevno sakuplja ogromne količine novca na ovaj način.

U prilog tome govori i fotografija našeg fotoreportera , snimljena ovih dana u jednoj sarajevskoj ulici. Šef je došao, pazar se prikuplja, valja još izvrnuti džepove i podnijeti izvještaj, a sutra – ponovo na ulice.

U ovom slučaju, šefovi su ozbiljni poslovni ljudi, a radnici – odrpana, izgladnjela, nesretna djeca...

(I pored dileme da li u opremi teksta koristiti fotografije koje su pred vama, s obzirom na moralne i zakonske obaveze medija, redakcija se odlučila na njihovu objavu jer jasno prikazuju bijedu u kojoj veliki broj romske djece u BiH danas živi, ali i nemar zajednice i institucija.)

{AG thumbWidth="60" thumbHeight="45" thumbAutoSize="none" arrange="priority" backgroundColor="dcdcdc" foregroundColor="808080" highliteColor="fea804" frame_width="580" frame_height="388" newImageTag="0" newImageTag_days="7" paginUse="0" paginImagesPerGallery="10" albumUse="0" showSignature="1" plainTextCaptions="1" template="galleryView3.0" popupEngine="slimbox"}maliprosjaci{/AG}

(zurnal.info)