Banja Luka

Obećanje teško 200 preduzeća i 6000 radnih mjesta

Piše: Vladimir Kovačević

Grad planira da, ukoliko dobije kredit i plati licitiranu imovinu, na mjestu nekadašnjeg giganta, na prostoru od trinaest hektara, smjesti dvije stotine privrednih subjekata, privuče veliki broj stranih investitora i otvori čak 6000 novih radnih mjesta. Interesantno, sve se dešava u godini lokalnih izbora

Megalomanski projekat izgradnje Biznis parka u Ramićima kod Banje Luke za sada je mrtvo slovo na papiru.

PROBLEMATIČNO KREDITIRANJE

Banjalučke gradske vlasti davno su najavile izgradnju Biznis parka, koji je trebalo da bude projekat dizanja iz pepela posrnule privrede. U martu je Grad na četvrtoj javnoj licitaciji za prodaju pokretne i nepokretne imovine nekadašnje fabrike «Unis valjaonica hladno valjanih traka» kupio imovinu Unisa. Međutim, Unisu koji je u stečaju, još nije plaćeno 8,37 miliona maraka. Isplaćen je samo depozit od 50.000 KM, jer Grad i dalje čeka da mu budu odobrena kreditna sredstva kako bi bio u stanju da plati najavljeni projekat.

To su Žurnalu potvrdili i u Gradskoj razvojnoj agenciji. Ipak, ni oni ne znaju hoće li uopšte dobiti kredit, na koji se očigledno ozbiljno računalo. Poznato je (o tome je Žurnal već pisao) da Grad u posljednje vrijeme ima problema sa dobijanjem komercijalnih kredita, te da je zbog odbijanja zahtjeva za kredite promijenio banku kod koje se zaduživao.

Početak radova na izgradnji Biznis parka najavljen je za početak septembra. Projekat u Ramićima zaista je spektakularan. Grad planira da, ukoliko dobije kredit i plati licitiranu imovinu, na mjestu nekadašnjeg giganta, na prostoru od trinaest hektara, smjesti dvije stotine privrednih subjekata, privuče veliki broj stranih investitora i otvori čak 6000 novih radnih mjesta. Interesantno, sve se dešava u godini lokalnih izbora, koji bi prema svim najavama mogli biti najneizvjesniji nakon rata.

Opozicija u Banjaluci ovakve namjere gradskih vlasti, predvođenih SNSD-om, doživljava isključivo kao vrlo skup predizborni marketing.

Vrlo skup, jer ukoliko projekat ne bude realizovan, šteta po budžet biće najmanje 50. 000 KM depozita, ili najviše osam miliona, ukoliko grad ipak dobije kredit i plati imovinu koju je izlicitirao, a projekat ostane samo mrtvo slovo na papiru.

POSAO ZA RAZVOJNU AGENCIJU

Gradska administracija ne sumnja da će zamišljeni projekat da zaživi. Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović je ocijenio, doduše prije nego što je zapelo oko kredita, da izgradnja tehnološkog Biznis parka predstavlja kapitalnu investiciju ne samo za Banjaluku, već i za čitavu Republiku Srpsku.

Tehnološki biznis park bio bi kapitalan projekat i za gradsku Razvojnu agenciju, koja bi gradnjom projekta konačno mogla da dobije svrhu svoga postojanja. Ovako, Gradska razvojna agencija, sa nedavnim rebalansom umanjenim budžetom od nešto manje od dva miliona maraka, ne radi gotovo ništa. Gotovo polovina budžeta Agencije, 760 hiljada maraka, odlazi na plate zaposlenih. Svega pola miliona maraka odvaja se za razvoj malih i srednjih preduzeća na području grada.

(zurnal.info)