Svi na ulice

Policijske brigade protiv šetača

Piše: Vladimir Kovačević

Banjalučki šetači i dalje insistiraju da im bude dostavljena kompletna dokumentacija u vezi sa izgradnjom kompleksa na prostoru nekadašnjeg „Picinog parka“. Do sada je na te zahtjeve vlast u Banjoj Luci uglavnom bila nijema

Isti dan kada su političari zvanično krenuli u predizborni juriš, koji će trajati sve do okončanja kampanje 6. oktobra, svoju borbu na banjalučkim ulicama nastavili su šetači, aktivisti pokreta „Park je naš“, okupljeni oko nekoliko nevladinih organizacija. Ljetne vreline prorijedile su okupljanja šetača u neposrednoj blizini „Picinog parka“, ali sada nastavljaju proteste i šaljući poruku i političarima i građanima.

1_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Prvima, da ih javnost, ili makar njen dio, pažljivo posmatra. Drugima, da moraju da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke. Naravno, njihove poruke upućene su i nadležnim institucijama, koje im još nisu odgovorile na sva postavljena pitanja niti dostavile dokumentaciju oko sporne izgradnje dvije stotine miliona vrijedne gradjevine na zemljištu na kojem je nekada bila zelena površina. Zgradu u centru grada gradi Mile Radišić, intimus predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Poruka koju šaljemo je ista ona koju smo poslali prvog dana okupljanja, kada je krenula sva lavina neistina u vezi sa izgradnjom kompleksa u parku. Poruka je: borba za zaštitu građanskih prava, buđenje svijesti i zahtijevanje od vlasti da se odnose odgovorno prema ljudima koji su ih izabrali“, kaže Siniša Andrić, aktivista pokreta „Park je naš“.

Banjalučki šetači i dalje insistiraju da im bude dostavljena kompletna dokumentacija u vezi sa izgradnjom kompleksa na prostoru nekadašnjeg „Picinog parka“. Do sada je na te zahtjeve vlast u Banjoj Luci uglavnom bila nijema.

3_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copyNastavak aktivnosti banjalučkih šetača, uporedo sa početkom kampanje za lokalne izbore, jasno je kao dan, nimalo se ne sviđa vladajućoj garnituri. Protestnu šetnju, uz pogrdne povike ispred gradske skupštine, pomno je pratilo više desetina uniformisanih, ali i policajaca u civilu. Nervoza vlasti pred izbore je velika, ali i opravdana, jer šetnje i živa ulica definitivno nisu u skladu sa zvaničnom porukom vlasti graĐanima da žive dobro i da u Republici Srpskoj i Banjaluci nema kriminala i korupcije.

Policija, kao i ranije, nije dozvolila da nekoliko stotina šetača prođe pored sjedišta predsjednika RS, pa je kolona zaustavljena nekoliko stotina metara od Palate Republike. Nedaleko od predsjedničke palate bilo je stacionirano i tridesetak pripadnika jedinice za podršku MUP RS. Šetači su ispred policijskog kordona napravili ogromnu buku, ali do sukoba nije došlo. Vladajući SNSD je na banjalučkom Trgu Krajine, nekoliko sati prije nego što su šetači izašli na ulice, ozvaničio početak kampanje manifestacijom koju je nazvao „Pobjednički Koloseum“. Simbolično (i poprilično zastrašujuće) poslali su poruku da su spremni na borbu do kraja. Ma šta to značilo.

(zurnal.info)