Kebini zapisi

Zaratile dvije velesile

ozren kebo

REFORMSKE SNAGE: Znači ovako: objektivno gledajući, zakačile su se dvije svjetske velesile. S jedne strane su nove, svježe, takorekuć reformske snage (SBB, SDP, HDZ x 2) a s druge regresivne postrojbe mraka i beznađa (SDA, HSP i Mesna industrija Lijanović). Zaraćene strane Federaciji BiH ukazale su posebnu čast, praktično i filozofski dokazujući da ovdje do daljnjeg nema života.

Stupivši u otvoreni i principijelni sukob oko fotelja, javnih preduzeća, ministarskih kvota i crnih fondova, još su nas jednom obradovali serijom političkih saopćenja od kojih je građanima napaćenog entiteta iz dana u dan život sve bolji i sigurniji. Tri puna mjeseca ovdašnja politička scena pršti od događaja, saopćenja, spletki, tužbi i kontratužbi, ustavnih i neustavnih sjednica, a jedini ishod svih tih dešavanja je da se zapravo – ne dešava ništa. I da nam je u međuvremenu u plamenu nestalo pola entiteta.

RAZLIKOVNI ELEMENT: Kako razlikovati pripadnika reformskih snaga od člana mračne koalicije? Po stručnoj literaturi. Reformista čita Dnevni avaz. A šta čitaju mračnjaci? E jebi ga, u tom i jeste kvaka. I oni su do jučer čitali isti, pa se opekli. Sad čitaju vijesti s pametnih telefona i čekaju kad će i Lagumdžija pobjeći iz bolje budućnosti u svijetlu prošlost.

POŽARI, MEĆAVE I DRUGI BELAJI: A koja je razlika između požara i mećave? Kad je bila mećava Jerko je oblačio onu uniformu, zbog čega su svi Bosanci i Hercegovci, bez obzira na vjeru i političko opredjeljenje, molili za prekid padavina. Samo da je skine. On je tu kolektivnu zajebanciju na račun njegove odore shvatio krajnje ozbiljno pa je ljetos, za vrijeme požara, utekao na poljoprivredni sajam u Sloveniju. Tamo su ga domaćini dočekali hladno: “Pa zar vi niste u uniformi? Zemlja vam izgori, a vi u odijelu. U nas Janša navlači uniformu čim neko pripali roštilj…”

Zanimljivo bi bilo napraviti umjetničku analizu jednog stereotipnog ministra poljoprivrede, ogrezlog u poticaje, i njegovog živopisnog alter ega iz Civilne zaštite. U konačnici, to je isti onaj ministar, samo u uniformi i s komandirskom kapom na glavi. Legenda kaže da se nakon neuspjele unilateralne posjete sajmu u Sloveniji ministar-predsjednik brže bolje vratio u domovinu, kad tamo ima šta vidjeti – izgorjela mu uniforma.

FEDERACIJA BiH: Asimetrična trgovačka tvorevina koja se sastoji od dva naroda, 200.000 ostalih, 10 kantona, 11 budžeta, 12 požara po kvadratnom kilometru, 40.000 službenih vozila i nula (0) kanadera.

Federacija je punih 15 godina nakon rata bila prosperitetan politički prostor u kojem su svi bili zadovoljni ustavnom preambulom “Ko je šta jamio, jamio je”. Ali, nakon deceniju i po hrvatski čimbenik prigovara bošnjačkom faktoru da je jamio više nego što je ABiH oslobodila, tj. okupirala, zbog čega je Federacija trenutno paralizirana. Sve je stalo osim stagnacije, jedino ona napreduje.

USTAVNI SUD: Ima jedan stari, prastari vic, toliko star da ga je i Kožo zaboravio. Kao, biju se partizani i četnici u nekoj šumi. U jednom trenutku naši ostvare presudnu prednost, proglase juriš, otjeraju četnike i osvoje proplanak. Ali Dražini humanisti ne podviju rep, kako to piše u udžbenicima, nego zavrnu rukave, skrate nogavice, uzvrate napad, otjeraju Tihog i Prleta i vrate proplanak. Onda partizani još jednom zapnu, otjeraju srpske vehabije i ponovo zauzmu sporni teritorij.

A onda je došao šumar i otjerao i jedne i druge.

E ulogu tog konstruktivnog šumara danas i ovdje igra Ustavni sud FBiH. Ova institucija mu ga dođe nešto kao privremena supstitucija za izbore, jer u zemlji požara i poljoprivednih poticaja vladajuće stranke ne mijenjaju se svake četiri godine, demokratskom voljom naroda i ostalih vrsta ljudi, nego odlukama ustavnih i drugih sudova, svaka dva, tri mjeseca, nekad i rjeđe. Prvo dođu reformske snage predvođene Dnevnim avazom pa iz šume otjeraju SDA i mesnu industriju. Onda Ustavni sud deaktivira situaciju, a Fehim Škaljić vrati topli obrok i bonus za tramvajski kupon. Ali već sljedeće hefte Avazovci ponovo zakažu sjednicu i sad legalno izglasaju smjenu ovih iz Civilne zaštite.

VALENTIN INZKO: Jedan pristojan, odmjeren i dobronamjeran Austrijanac. Kada su ga pitali ko je najveći krivac za višemjesečni zastoj u političkom životu Fedearcije, Inzko je mudro odgovorio: “Vrijeme će – uvjeren sam u to – pokazati ko je u pravu, a ko je najveći krivac.” Upitan hoće li intervenirati ako odluke Ustavnog suda unesu još veću zbrku u ionako zbrkani politički život goreg entiteta, Inzko vizionarski uzvraća: “ Treba vidjeti efekat sudskih odluka na politički život zemlje.” A na direktno pitanje hoće li biti sankcija zbog evidentnog nerada i političke destrukcije, uslijedio je još direktniji odgovor: “Sačekat ćemo da vidimo šta će donjeti nove političke inicijative iz vrha Federacije”.

Uglavnom, temeljita analiza pokazala bi da konkretnije odgovore daje čak i Ivo Josipović, predsjednik ZAMP-a Hrvatske, nego visoki predstavnik u BiH.

JAVNA PREDUZEĆA: Najveći izvor svježeg novca u ekonomskom životu Federacije. Dakle, smisao politike. To što nama izgleda kao borba između dva oprečna koncepta, između dva viđenja budućnosti, između nepomirljivih strategija, zapravo je krvavi bratoubilački rat za telekome i fabrike, vodovode i kanalizacije, autoceste i pruge, koncesije i tendere, šume (koje šume kad više ništa nije ostalo) i rijeke, struju i frekvencije…

KOALICIJSKI PREGOVORI: Dugotrajno, možda čak i višedecenijsko pregovaranje bez konkretnih dogovora, e to nam je budućnost.

Kada su novinari na početku koalicijskog prevrata upitali uvaženu gospodu iz SDP-a kako misle formirati većinu, Nermin Nikšić je vizionarski odgovorio: “Pustite nama da to riješimo…”

Pustili smo. I?

(zurnal.info)