OBRAZOVANJE ROMA

Samo ministarka zna gdje je 50 prvačića

Piše: Dalibor Tanić

Ako je trend opadanja broja učenika u školama i nabavka po tri udžbenika realizacija RAP-a, onda možemo očekivatidati da za koju godinu neće biti Roma u školskim klupama

U nastojanju da uključi što više romske dece u obrazovni sistem po strategiji koju predviđa Revidirani akcioni plan, Ministarstvo obrazovanja nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona potrudilo se da svakom romskom detetu obezbedi po tri knjige i jednom godišnje (na Dan Roma) učenicima koji postignu odličan uspeh, obezbedi jednokratnu stipendiju od 80 KM.

Ovaj sistem kupovine tri udžbenika važi za učenike od drugog do devetog razreda, dok je za učenike prvog razreda predviđena kupovina svih potrebnih udžbenika.

Nadležni u ovom ministarstvu, tvrde da posvećuje punu pažnju obrazovanju Roma, no vidimo i kako.

Pored nabavke tri udžbenika za svako romsko dete, predviđen je i prevoz do škole ukoliko dete putuje duže od 2 km, zatim vanredno završavanje osnovne škole, prekvalifikacije, dokvalifikacije...

Sve ovo ima potencijala i dobro je što ministarstvo ima želju da što više Roma vanredno završi osnovnu školu, nego šta ćemo sa redovnim završavanjem? Šta će đak u školi sa tri udžbenika?

Nedžad Jusić iz Udruženja "EuroRom" iz Tuzle kaže da u ovom momentu ima dece koja sede kući, jer nemaju sve potrebne udžbenike.

U trenutku dok smo razgovarali sa Jusićem, u kancelariju udruženja je ušao roditelj jednog deteta koji je došao da moli da se njegovom detetu obezbedi ostatak udžbenika.

- Evo, upravo mi je ponovo došao roditelj jednog deteta. Danima moli da pokušamo da nađemo ostatak knjiga, jer on jednostavno nema sredstava – kaže Jusić.

Na kraju je tako i bilo. Jusić je zamolio pomenutog roditelja da donese spisak knjiga i autore, pa će on kupiti.

Nažalost, ovakve su pojave česte. Nedžad kaže da ima puno ovakvih slučajeva. Na kraju, nije njegova obaveza da kupuje knjige, to je samo stvar dobre volje.

Situacija mnogo gora nego ranije

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta u osnovnim školama TK uključeno je 754 romske dece, dok je kroz obavezni program predškolskog odgoja obuhvaćeno 41 romsko dete.

U ovom trenutku, ovi podaci su više nego idealni. Međutim, ako se uzmu podaci od pre nekoliko godina kada je ovaj broj bio daleko veći (negde oko 1.000 romske dece), videćemo da broj Roma u školama polako opada.
Jusić kaže da je na ovom području napravljena jedinstvena ekspanzija od 2004.-2008. godine. Tada je iz godine u godinu rastao broj romske dece u školama.

Stupanjem na snagu Akcionog plana, kasnije Revidirano akcionog plana, činilo se da će država preuzeti punu obavezu. Međutim, to nije tako bilo.

Nedžad kaže da ne postoje podaci koliko Ministarstvo troši na potrebe obrazovanja Roma. Nismo ni mi dobili taj podatak, ali u izveštaju o provođenju Revidiranog akciong plana, stoji da je Ministarstvo obrazovanja TK obezbedilo sredstva za nabavku udžbenika za 754 romske dece od I-VIII razreda, ali nije naveden iznos sredstava.

Ono što stvara sumnju u čitavoj ovoj priči je upravo podatak od 754 dece. Izveštaj koji smo pomenuli, odnosi se na školsku 2011./2012.

Ovo bi značilo da smo od ministarstva dobili ili "bajate" podatke, ili podatke koji nam govore da se u novoj 2012./2013. godini nije upisalo niti jedno romsko dete.

U prilog ovome dolazi još jedan podatak koji nam je Nedžad preneo. Naime, pred sam početak ove školske godine, iz Ministarstva obrazovanja TK ponosno su objavili da je upisano 50 novih prvačića. Međutim, nije objavljeno u kojim je to školama.

- Pokušao sam da saznam gdje su ta djeca upisana i nisam uspio. Na kraju, ja sam živio u mahali i poznajem ljude po mahalama, znao bih čije je dijete upisano – rekao je Jusić.

Jusić je uputio i zvanični upit Ministarstvu ne bi li saznao gde je tih 50 prvačića.
"Znamo mi", rekli su mu u ministarstvu.

Dve strane jedne priče

Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva obrazovanja TK, realizacija Revidiranog akcionog plana teče po planu, nabavljaju se udžbenici, izdvajaju se sredstva i poduzima se "niz drugih aktivnosti", kako su kazali u ministarstvu.

Od svega gore navedenog ništa se ne realizuje. Ako je trend opadanja broja učenika u školama i nabavka po tri udžbenika realizacija RAP-a, onda možemo očekivati da za koju godinu neće biti Roma u školskim klupama.

Nedžad Jusić kaže da je bilo sve transparentno do 2009. Znalo se da u budžetu kantona postoji 50.000 KM koje su namenjene za potrebe obrazovanja Roma. Ovo je postignuto zahvaljujući romskim udruženjima i samim Romima. Svemu je prethodio veliki štrajk Roma u kojem su učestvovali predstavnici NVO, roditelji i njihova deca, tražeći da se nešto učini po pitanju obrazovanja Roma.

U Ministarstvu obrazovanja TK smatraju da je došlo do povećanja broja romske dece u predškolskom i školskom obrazovanju nakon usvajanja Revidiranog akcionog plana.

Međutim, Jusić smatra suprotno. Kaže da je broj učenika mnogo manji od zvaničnog koji se plasira i da je realna cifra oko 600 učenika koji su uključeni u školski sistem.

On definitivno smatra da u TK ništa nije konkretno urađeno po pitanju sprovodbe Revidiranog akcionog plana. Kaže da nema volje, a ni želje pre svega od sam Vlade TK da preuzme brigu nad Romima.
- Ono što su uradile romske NVO niti jedno Ministarstvo neće nikada – rekao je Jusić.

U praksi tako i jeste. Zvanično, Ministarstvo obrazovanja vodi brigu o obrazovanju Roma, predstavlja rezultate, izdvaja novac. S druge strane, samo da ne nestanu romske NVO...

(zurnal.info)