Blog

Jutarnja filozofija Ivice Osima: Ako nećeš, onda i ne možeš

Eldin Karić

Ne znam da li je Ivica Osim najveći mislilac među fudbalerima, ali je sigurno najbolji fudbaler među filozofima. U nedavnom intervjuu za Jutarnji list, tačnije razgovoru sa sportskim komentatorom Tomislavom Židakom izrečeno je više filofoskih misli nego u zborniku radova mnogih ovdašnjih intelektualaca. Izdvojio sam neke od njih:

  1. “Modrić i Pjanić su igrači sličnog tipa, oni su žive mantinele. Kad kažem mantinela, to nije uvreda, kad takvom igraču dodaš okruglu loptu on ti vrati isto takvu, dok ti neki umjesto okrugle vrate - kockastu .”

  1. “Ispalo je da radim protiv vlastitog djeteta, kod kuće sam bio između dvije vatre. “Ti možeš, a nećeš pomoći vlastitom djetetu”, grdili su me. A ja kontam, ako nećeš, onda i ne možeš.”

  2. “Ja sam imao priliku biti trener Reala, ali sam se pitao - što ću tamo? Jebeš trenera koji ne može nešto promijeniti. Ako ne možeš, nemoj ni ići.”

  3. “Eto, Banja Luka. Prate sve reprezentacije, gledaju koliko je srpskih igrača pozvano, broje se krvna zrnca i stalno se moraš opravdavati. Bilo je toga i u moje vrijeme, ali, nije nas bilo briga, meni je bilo važno da igraju najbolji, nevažno je kakva su im bila imena. Kad onda nisam mario za politiku, kada je zbog toga mogla i glava otić’, zašto bih sada, kada je to regularno.”

  4. “Nama mora doći Hillary Clinton ili Platini da bismo shvatili kako postoji i ozbiljan svijet i dobre namjere.”

  5. “Danas je reprezentacija najbolje što Bosna ima, jedini izvozni artikl, jedino ona “pije vodu” u Europi.”

  6. “Ja sam mu rekao: “Michel, ti si najveći pobornik našeg ujedinjenja, jer smo dobra bašta, rasadnik talenata, mi smo šansa da za džaba dobijete igrače. Europa treba naše igrače, i makar su malo udareni, imaju ideju i talent, ono što vi nemate...”

  7. “Mourinho je, kao trener Intera, za pobjedu nad Barcelonom žrtvovao Et’oa, Sneijdera i Milita. Nitko normalan ne bi od njih radio bekove, osim Mourinha. Šteta je za nogomet, ali rezultat se pamti.”

  8. “Kako možeš ne uzeti nekoga tko igra u Manchesteru? Izbornik je žrtva igrača koji igra u velikom klubu i koji je zaradio velike pare. Tako smo upropastili Salihamidžića, očekujući previše od igrača koji igra u Bayernu. Živjeli smo u uvjerenju - tko igra u Bayernu, svemoguć je!? A ne može Salihamidžić preko noći postati Messi, no, mi smo uporno od njega tražili da bude Messi.”

  9. “Nisam bio dorastao za Dinamo! Čim te nisu doveli, nisi dorastao.”