DRŽAVA MAJKA

Ministri Srednjobosanskog kantona danas slave novu godinu

Budžetski korisnici Srednjobosanskog kantona Novu 1434. hidžretsku godinu obilježavaju neradno. Tako se 15. novembra iz Vlade SBK nisu mogle dobijati nikakve informacjie s obzirom da se na telefone malo ko i javljao, a nije radio ni jedan broj škola. Jedan od rijetkih sagovornika kojeg smo zatekli na njegovom radnom mjestu rekao nam je kako pravo na proslavu i neradni dan imaju Bošnjaci u Vladi. Nakon cjelodnevnih pokušaja da dobijemo Slavka Lukendu, jednog od savjetnika, kako bismo sa njim razgovarali o ovoj odluci, naš sagovornik sa početka teksta kaže:

- Nema ga, vjerovatno je i on otišao kao i većina.

Na ovaj način uposlenici Vlade SBK i raznih ministarstava na najbolji način demantuju sve zlobnike koji tvrde kako u BiH nema solidarnosti i suživota među narodima.

Srednjobosanski kanton jedini je u Federaciji BiH u kojem se Hidžretska nova godina proslavlja neradno. U Vladi Federacije s iznenađenjem zbog upućenog pitanja da li 15. novembar radni dan kažu:

- Danas je savim običan radni dan.

U kabinetu premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića kontrapitanje:

- Neradni dan? Zašto bi bio? - s izvjesnom nadom u glasu pita službenica i dodaje:

- Vjerujte da je kod nas radno.

Vlada Unsko-sanskog kantona također je radila – održan je i kolegij na kojem su ministri koji slave čestitali jedni drugima, prenose nam. Radno je i u Zeničko-dobojskom kantonu:

- U nas je normalan radni dan, gospođo draga!

Jedinstven primjer stiže iz Hercegovačko-neretvanskog kantona. U decembru prošle godine predjsednik Vlade Denis Lasić donio je Privremenu odluku o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika za zaposlene u tijelima državne uprave i institucijama koje se finansiraju iz budžeta HNK. Tom odlukom zaposleni u tijelima državne uprave i institucijama koje se finansiraju iz budžeta HNK radi zadovoljavanja vjerskih i tradicijskih potreba imaju pravo na odsustvo s posla sedam radnih dana u jednoj kalendarskoj godini, s tim da se četiri dana koriste uz naknadu plate, a tri dana kao neplaćeno odsustvo. Zaposleniku umjesto korištenja neplaćenog odsustva rukovodilac može odobriti korištenje godišnjeg odmora.

Zaposlenici su se dužni početkom svake kalendarske godine izjasniti rukovodiocu koje će praznike praznovati a koje koristiti kao neplaćeno odsustvo.

(zurnal.info)