Berza

Dionice Energoinvesta nezaustavljivo padaju

Piše: Dražen Simić

Uspon dionica Sarajevo osiguranja nastavljen je treći mjesec zaredom, sa novembarskim rastom od 18 posto, što je najveći mjesečni rast ove dionice od januara 2011. godine

Uspon dionica Sarajevo osiguranja nastavljen je treći mjesec zaredom, sa novembarskim rastom od 18 posto, što je najveći mjesečni rast ove dionice od januara 2011. godine.

Zahvaljujući novembarskom rastu dioničari Sarajevo osiguranja su plusu, jer je vrijednost ovih dionica na kraju novembra bila za 14,6 posto veća u odnosu na njihovu cijenu sa početka godine. Iako je do kraja godine i konačnog podvlačenja crte, preostalo još dvadesetak radnih dana, dioničari Sarajevo osiguranja po svemu sudeći će godinu završiti u plusu, što ih čini malobrojnim izuzecima koji potvrđuju pravilo, a u ovom slučaju pravilo je da se većina investitora na SASE od početka ove godine nalazi u minusu.

U prosjeku, dionice na Sarajevskoj berzi završile su novembar u plusu, mjereno indeksom SASX-10, koji čini deset najlikvidnijih dionica na SASE, čija je vrijednost porasla za 3,3 posto nakon oktobarskog pada od 2,2 posto.

U odnosu na početak godine, vrijednost indeksa SASX-10 na kraju novembra bila je manja za 6,5 posto, što daje puno realniju sliku tržišta, što i nije preveliko iznenađenje.

Dioničarima Bosnalijeka garantovana rekordna zarada

Među izuzecima koji potvrđuju pravilo, prednjači dionica Bosnalijeka, čija je cijena na kraju novembra ostala nepromjenjena u odnosu na cijenu sa kraja oktobra. Za dioničare Bosnalijeka ovo je dobra vijest, jer znači da je i dalje tržišna cijena ove dionice za 71,5 posto veća nego što je bila na početku godine. Tako će bez obzira na ono što će se desiti do kraja decembra, vlasnici ove dionice na kraju godine uknjižiti ubjedljivo najveću ovogodišnju zaradu na SASE.

Zaradu investitorima u novembru donijela je i dionica Elektroprivrede BiH sa mjesečnim rastom tržišne cijene od 8,5 posto, pa je tako u odnosu na početak januara njena cijena na kraju novembra bila za 19 posto veća.

Time se i dioničari EP BiH nalaze među malobrojnim investitorima koji imaju osnove da očekuju da će na kraju godine ipak zabilježiti godišnju zaradu, koja možda neće biti 19 posto, ali svaka zarada je bolje od gubitka.

I dionica HT Mostar u novembru su se našli među dionicama koje su zabilježili mjesečni rast, 5,2 posto. I pored ovog rasta dioničari HT Mostar nemaju previše razloga za slavlje, jer je i nakon ovog rasta cijena dionica ove kompanije na kraju novembra bila za 31,2 posto niža nego na početku godine, što ovoj dionici garantuje plasman u samom vrhu liste ovogodišnjih gubitnika na SASE.

Energoinvest i Klas najveći gubitnici u novembru

Za sada, ovu neslavnu titulu najvećeg gubitnika drži dionica Energoinvesta, jer je nakon novembarskog pada od 9,1 posto, njena cijena u odnosu na cijenu sa početka godine manja za 39,5 posto, sa dobrim izgledima da do kraja decembra ovaj godišnji gubitak bude još veći.

Drugi mjesec zaredom pad u novembru je zabilježila i dionica sarajevskog Klasa, čija je cijena pala za 4,8 posto, dok je u odnosu na početak godine njena cijena manja za 18 posto. Ali sudeći po izuzetno malom prometu i višemjesečnom zatišju u trgovanju ovom dionicom, investitori su izgleda potpuno zaboravili na nju.

Ništa bolje nisu prošli ni dioničari Hidrogradnje, jer je u novembru cijena ovih dionica pala za dodatnih 2,59 posto, pa je u odnosu na početak godine njena cijena niža za 13,7 posto.

Početak godine su dioničari ove kompanije dočekali sa izuzetnim optimizmom, jer je u januaru tržišna cijena ovih dionica skočila za nevjerovatnih 28 posto, ali je u narednim mjesecima uslijedio kontinuirani pad koji je samo nakratko u julu bio prekinut sa nečekivanim skokom od 19 posto.

Na žalost investitora, dva izuzetna mjesečna rasta cijene nisu bila dovoljna da kompenziraju višemjesečni pad, pa će i dioničari ove kompanije po svemu sudeći na kraju godine uknjižiti gubitak.

{fusionchart id="113" SASE 1112}

Padaju i dionice BH Telecoma

Novembar su u minusu završili i dioničari BH Telecoma, sa padom od 0,3 posto, ali su i pored ovog pada, u odnosu na početak godine vlasnici ovih dionica ipak u plusu, skromnih tri posto.

Pad dionica BH Telekoma krajem godine je praktično redovna sezonska pojava, da bi njihova cijena počela da raste na početku godine, sa približavanjem godišnje skupštine na kojoj se donosi odluka o isplati dividende.

Kako je vlasnik 90 posto dionica država, a BH Telecom još uvijek visoko profitabilan, ne postoji dilema da li će biti isplate dividende ili ne, jer svaki federalni ministar finansija ovaj novac uračuna i prije nego što počne praviti prednacrt budžeta.

Ovo znaju i investitori, pa se dionica BH Telecoma pokazala kao dobro kratkoročno ulaganje, jer za par mjeseci, zahvaljujući dividendi, donosi veću zaradu nego što su bankarske kamate na isti vremenski period.

Dionica BH Telecoma tako se kupuje početkom godine, da bi se steklo pravo na dividendu, što posljedično podiže njihovu cijenu usljed povećane potražnje, a potom se nakon isplate dividende, dionica prodaje, što u uslovima niske likvidnosti na domaćem tržištu dovodi do pada njihove cijene. I tako iz godine u godinu.

U nedostatku investitora sa svježim novcem, koji su SASE napustili još prije pet godina, u aprilu 2007. godine i nestali u nepoznatom pravcu, trgovanje dionicama na SASE i dalje predstavlja samo prebacivanje iz lijevog u desni džep, sa simboličnim prometom i kontinuiranim padom tržišne vrijednosti dionica domaćih kompanija.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HT Mostar, Bosnalijek, Energoinvest, BH Telecom