ACCOUNT

Građani 11 gradova ohrabreni akcijom ACCOUNT - a

Građanima Sarajeva, Livna, Banje Luke, Mostara, Cazina, Tomislavgrada, Kalesije, Zenice, Brčko Distrikta, Trebinja i Bratunca, predstavljen je danas i Manifest Antikorupcijske mreže

Aktivisti Antikorupcijske mreže ACCOUNT, uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, ( 9. decembra) građanima Bosne i Hercegovine podijelili su 20.304 simboličnih letaka, "novčanica u vrijednosti” od po 200 konvertibilnih maraka, kako bi skrenuli pažnju na činjenicu da korupcija u BiH dnevno "odnese" oko 4.060.800 KM (47 konvertibilnih maraka u sekundi).

Građanima Sarajeva, Livna, Banje Luke, Mostara, Cazina, Tomislavgrada, Kalesije, Zenice, Brčko Distrikta, Trebinja i Bratunca, predstavljen je danas i Manifest Antikorupcijske mreže.

GRAĐANI TRAŽILI INFORMACIJU VIŠE O ACCOUNT-U

Aktivisti Udruženja građana TENDER, ACCOUNT-ovu su akciju uspješno realizirali u Banjoj Luci. Simbolični letci " vrijednosti po 200 KM", podijeljeni su Banjalučanima na najprometnijim gradskim lokacijama, ispred Osnovnog suda, Administrativne službe grada Banja Luka, bolnice te studentskog Kampusa.

U Bratuncu su ACCOUNT-ovu akciju organizirale članice Foruma žena Bratunac. Kako je saopćeno iz ove organizacije, građani su tokom kontakta s volonterkama Foruma žena, tražili informaciju više o projektu koji zagovara sistemsku borbu protiv korupcije u BiH.

Na više nego pozitivne reakcije građana naišli su i članovi Omladinskog udruženja Vermont, koji su uličnu akciju ACCOUNT-a, podjele simboličnih letaka "vrijednih po 200 KM" uspješno realizirali u Brčkom.

Ohrabrujuće je iskustvo i članova Vijeća mladih Općine Cazin. Tokom ulične akcije u ovom gradu, koju organizirane uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, građanima je simbolično odaslana i poruka spremnosti Mreže ACCOUNT da se uhvati ukoštac s korupcijom u privredi, zdravstvu, obrazovanju...

Veoma značajnu podršku projektu ACCOUNT, koji realiziraju Centar za razvoj medija i analize (CRMA) te partnerska organizacija INFOHOUSE, sudjelujući danas u uličnoj akciji u Sarajevu, pružili su nam i kolege iz Centra civilnih inicijativa (CCI), Unije za održivi povratak i integracije u BiH, Udruženja BH novinari te aktivista Zlatko Mitić iz Sarajeva, koji se dobrovoljno javio da pomogne ACCOUNT-ovu akciju.

Sarajlijama su dijelili letke i predstavili Manifest Antikorupcijske mreže koja bi u dogledno vrijeme trebala da bude jedan od najznačajnijih zagovarača borbe protiv koruptivnih procesa, kroz saradnju, ali i pritisak na institucije vlasti, koje bi provođenjem postojećih i donošenjem novih zakona trebale doprinijeti smanjenju procenta korupcije u BiH.

U Zenici su uličnu akciju podjele građanima oko 4 miliona vrijednih "novčanica", zajednički proveli predstavnici Udruženja logoraša Zenica te Foruma građana Zenica, a u Kalesiji su za samo sat vremena "sav novac" podijelili članovi Udruženja građana poljoprivrednika Agrorazvoj, Gojčin.

ACCOUNT-ovu akciju su u Tomislavgradu, odnosno Livnu okončale članice Udruženja žena Duvanjke, te predstavnici Centra za građansku suradnju Livno, a reakcije tamošnje javnosti su, kako su saopćili nakon provedene akcije, više nego pozitivne.

Kako su nas informirali aktivisti Omladinskog centra Trebinje, ulična akcija je uspješno realizirana i u ovom gradu, a Mostarcima su "simbolične novčanice" na Rondou, te u ulici Musala dijelili volonteri, srednjoškolci Nikola Vučić i Marko Vrljić, te svojim sugrađanima tumačili poruku projekta ACCOUNT, sadržanu u Manifestu, usvojenom na prošlomjesečnoj osnivačkoj skupštini u Sarajevu.

(zurnal.info)