Štrajk mozga

Da li će djeca u RS imati drugo polugodište

Piše: Vladimir Kovačević

Dvadeset prvi januar se približava, a iz Vlade nema naznaka da bi odluka mogla da bude promjenjena. Jedino je ministar rada Petar Đokić nedavno od sindikata zatražio razumijevanje, što u principu znači da Vlada istrajava u svojoj odluci, a da sindikatu prepušta da napravi sljedeći korak

Sindikat obrazovanja Republike Srpske na čelu sa Stevanom Milićem, podržan od Saveza sindikata na čelu sa Rankom Mišić, najavio je bojkot početka nastave u drugom polugodištu u školama u Republici Srpskoj. Nastava bi prema planu i programu u svim školama trebalo da bude nastavljena 21. januara, ali sindikat najavljuje bojkot ukoliko Vlada do tada ne odustane od svoje odluke da smanji plate zaposlenima u obrazovanju.

BOJKOT BOJKOTA

Dvadeset prvi januar se približava, a iz Vlade nema naznaka da bi odluka mogla da bude promjenjena. Jedino je ministar rada Petar Đokić nedavno od sindikata zatražio razumijevanje, što u principu znači da Vlada istrajava u svojoj odluci, a da sindikatu prepušta da napravi sljedeći korak.

Očigledno je da ni u resornom sindikatu obrazovanja, ni u Savezu sindikata, uopšte nisu sigurni u to šta im je činiti ukoliko njihova prijetnja ostane, kao i mnogo puta do sada, pucanj u prazno.

Pitanje je koliko Sindikat uopšte želi da se zamjeri Vladi, jer su vodeći ljudi Sindikata do sada nebrojeno puta pokazali koliko su, ustvari mekani, u svom „sindikalnom“ djelovanju.

Posljednji primjer je nedavni protest upozorenja sindikata zaposlenih u javnoj upravi koji je predvodila predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić. Mišićka je na protestu bila dosta oštra, prijetila predstavnicima vlasti da bi mogli da ostanu bez fotelja ukoliko se ogluše na sindikalne zahtjeve. Vlada se na zahtjeve apsolutno oglušila, a dalje reakcije sindikata, osim dva minorna regionalna protesta, nije bilo.

Ukoliko Sindikat skupi hrabrosti i ipak odluči da krene u bojkot nastavka školske godine susrešće se sa bojkotom bojkota. Sindikat obrazovanja nema podršku svih radnika zaposlenih u obrazovanju u Republici Srpskoj. Samostalni sindikat srednjih škola broji hiljadu radnika u srednjim školama što čini jednu trećinu ukupno zaposlenih u srednjoškolskom obrazovanju. Oni nisu članovi Saveza sindikata Republike Srpske, napustili su ga 2008. godine, a najave iz vrha oficijalne sindikalne organizacije o nezaključivanju ocjena na kraju prvog i bojkotom početka drugog polugodišta otvoreno su nazvali glupim i besmislenima.

ŠTA JE GLUPOST

Takve mjere koje oni najavljuju za kraj januara ne mogu pomoći prosvjetnim radnicima, jer je jasno da bojkotom rada gubimo pravo na bilo kakvu platu. Od toga bi samo imali štetu i zaposleni i učenici i njihovi roditelji, a Vladi koja je kumovala lošem položaju prosvjetnih radnika ne bi nikako naštetili. Mi mislimo, a o tome ćemo odlučiti na sjednici Predsjedništva, da je učinkovitije ići u svakodnevne proteste pred Vladu bez prekida procesa nastave.

Nudili smo svoju saradnju Savezu sindikata, ali oni je nisu ni razmotrili. Savez sindikata inače nikada i nije radio u korist radnika u obrazovanju, sve odluke koje su donosili i odobravali bile su na štetu prosvjetnih radnika, kaže za Žurnal predsjednica Samostalnog sindikata srednjih škola Republike Srpske Nada Dimkov.

Samostalni sindikat srednjih škola RS optužuje Savez sindikata, odnosno Sindikat obrazovanja, da je zajedno sa Vladom kumovao katastrofalnom položaju prosvjetnih radnika kada je predsjednik Sindikata obrazovanja Stevan Milić dao saglasnost na Zakon o platama iz 2008. godine protiv volje prosvjetnih radnika.

Stevan Milić, prvi čovjek Sindikata obrazovanja RS, odbija da polemiše na optužbe dojučerašnjih sindikalnih kolega. Tvrdi da njihov sindikat nije reprezentativan, a da mu novinari daju prevelik značaj i medijski prostor. Milić tvrdi i da će Savez sindikata ostati pri svojoj odluci da ide u generalni štrajk zaposlenih u obrazovanju ukoliko Vlada ostane tvrdoglava.

Međutim, i to tek treba da se vidi, jer se nezvanično uveliko priča o kompromisu koji će Vlada ipak ponuditi Savezu sindikata kako ne bi morao da ispuni obećanje o protestima, a ipak bi, u toj situaciji, zadržao privid organizacije koja se bori za prava radnika u Republici Srpskoj.

(zurnal.info)