Kanton Sarajevo prvi ispoštovao presudu "Sejdić i Finci"

FOTO: Anadolija/arhiv

Od sada će zastupnici koji se izjašnjavaju kao ostali moći formirati i klub ostalih, pod uvjetom da postoji najmanje jedan zastupnik koji se izjašnjava kao ostali, odnosno kao pripadnik nacionalne manjine

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo jednoglasno su usvojili amandmane na Ustav Kantona Sarajevo kojima je omogućeno da ovaj kanton postane prvi u BiH koji je u ustavnim odredbama omogućio implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju "Sejdić i Finci".

Od sada će zastupnici koji se izjašnjavaju kao ostali moći formirati i klub ostalih, pod uvjetom da postoji najmanje jedan zastupnik koji se izjašnjava kao ostali, odnosno kao pripadnik nacionalne manjine.

Također, u rukovodstvu Skupštine, osim predsjedavajuće i dva zamjenika iz konstitutivnih naroda, moći će biti i treći zamjenik, predstavnik ostalih. Odnosno građani koji se izjašnjavaju kao ostali imat će ista prava kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Također, Ustav je sada usklađen i s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kao i drugim međunarodnim pravnim dokumentima kojima se štite ljudska prava i slobode.

Zastupnici su pozdravili usvjanje ovih amandmana, te izrazili nadu da će uskoro ovakve izmjene ustava uslijediti na federalnom i državnom nivou budući da jedankopravnost građana prestaje s granicama KS.

Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Predrag Kojović podsjetio je danas u izjavi za novinare da je ova stranka na prvoj sjednici Skupštine KS-a pokrenula inicijativu za izmjene Ustava KS-a kojom bi se omogućilo da građani koji se izjašnjavaju kao ostali imaju mogućnost da se kandidiraju za rukovodstvo Skupštine KS-a.

Kojović je naglasio da su ovu inicijativu podržali i pripadnici drugih stranaka te doprinijeli da se amandmani nađu pred zastupnicima.

- Na ovome su radili najviše Ivan Brigić koji je predsjednik Ustavnopravne skupštinske komisije, bivši premijer Fikret Musić (SDP), a sadašnji premijer KS-a Suad Zeljković (SDA) nije ovo pitanje pretvorio u neki politički obračun između SDA i SDP-a - pojasnio je Kojović.

Podsjeća da kada su prije dvije godine pokrenuli ovu inicijativu kazali su da bi voljeli kada bi KS bio prvi koji će implementirati ovu presudu, ali je istakao da nisu očekivali da će nakon dvije godine imati "titulu prvaka".

Sarajevo je tako prva teritorija u BiH u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom, a Kojović naglašava da Sarajevo i treba biti lider u svemu te pokazati da je to zemlja kakvu žele izgraditi.

 - Ovo je način da se pokaže da se problem "Sejdić i Finci" može riješiti na vrlo jednostavan način bez daljnje komplikacije etničkih, teritorijalnih ili entitetskih odnosa - zaključio je Kojović.

Inicijativu za ovakvim izmjenama, koja je kasnije prerasla u amandmane na Ustav o kojima je provedena javna rasparava, pokrenula je Naša stranka nakon konstituiranja Skupštine KS-a poslije općih izbora 2010. godine, a sličnu proceduru pokrenuli su i u Domu naroda FBiH.

Teško je istaći važnost onoga što ste danas uradili ovdje. To je historijski trenutak za Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, jer je napravljen važan iskorak od politike isključivosti, ekskluziviteta i diskriminacije barem u etničkom smislu, kazala je šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey obraćajući se zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, koji su na današnjoj sjednici usvojili jednoglasno amandmane na Ustav KS-a.

Hennessey je istaknula da je ovim pokazano da su bh. političari sposobni vidjeti dalje od kratkoročnih stranačkih razlika, da su sposobni uvidjeti opće dobro svih te da učine ono što je ispravno.

- Uostalom ljudska prava, vladavina prava i demokracija nisu samo obaveza iz sporazuma ili uvjeta za članstvo u Vijeću Evrope i Evropskoj uniji koji trebaju biti ispoštovani samo onda kada to naredi sud ili kada su uključeni u Mapu puta. To su prije svega vrijednosti koje dijelimo kao Evropljani, koje definiraju naš odnos kao građana u sistemima vlasti, koji čine naš kontinent jedinstvenim u svijetu - istakla je Hennessey.

Stoga je čestitala na današnjoj odluci posebno uime onih koji nikada nisu ni zaslužili da budu manje građani, da manje vrijede ili da imaju manji glas u javnim poslovima samo zbog njihove nacionalnosti.

- Iskoristit ću ovu priliku da zahvalim Našoj stranci koja je pokrenula ovu inicijativu, prethodnu kantonalnu vladu, s bivšim premijerom Fikretom Musićem na čelu, za izradu i unapređenje ovog procesa, te sadašnju vladu, s premijerom Suadom Zeljkovićem na čelu, za dovođenje ovog procesa u Skupštinu, a iznad svega, da pohvalim sve vas, članove ove skupštine, za usvajanje ustavnih amandmana danas - kazala je ona.

Ponovila je da su zastupnici danas poduzeli važan korak i to je onaj korak koji bi trebali "preslikati" svi parlamenti u BiH, počevši od Parlamentarne skupštine BiH.

-Jednakost je prirodno stanje građana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, jezik, spol, vjeru ili seksualnu orijentaciju, te je u konačnici odredište prema kojem je usmjeren vaš prvi korak- naglasila je u obraćanju šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey. 

(Fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Mary Ann Hennessey, Predrag Kojović, Slučaj Sejdić i Finci, Kanton Sarajevo