Berza

BH Telecom raste, Hidrogradnja tone

Piše:Dražen Simić

Januarska trgovina sa Sarajevskoj berzi obradovala je dioničare elektroprivreda dok je vlasnicima dionica Hidrogradnje i Energoinvesta raspršila nade u brzi oporavak i dalji rast ovih dionica.

Januarska trgovina sa Sarajevskoj berzi (SASE) obradovala je dioničare elektroprivreda dok je vlasnicima dionica Hidrogradnje i Energoinvesta raspršila nade u brzi oporavak i daklji rast ovih dionica.

Nakon što su u decembru dionice i Hidrogradnje i Energoinvesta zabilježile ekstreman rast cijene od čak 25 posto u slučaju Hidrogradnje i  20 posto kod  Energoinvesta, tokom januara obje ove dionice pale su za 10 posto.
Nakon silovitog decembraskog rasta ova januarska korekcija i nije preveliko iznenađenje, pa su najbolje prošli špekulanti koji su odmah unovčili ostvareni profit i  prodali ove dionice krajem godine.

Dionicama Hidrogradnje ne pomaže ni privatizacija

Bez obzira što je ovdje riječ o očekivanoj korekciji za dioničare Hidrogradnje i Energoinvesta ovo je loš znak, jer pad ovih dionica u januaru nije spriječila niti najavljena privatizacija Hidrogradnje, što po pravilu podiže tržišne cijene dionica.

Među najvećim gubitnicima u januaru našla se i dionica Sarajevo osiguranja sa padom od 8,6 posto. Iako je ovaj pad znatno manji nego kod dionica` Hidrogradnje i Energoinvesta, ovo je drugi mjesec zaredom da dionice Sarajevo osiguranja bilježe pad, što dioničare sigurno ne raduje.

Dobra vijest je da je tržište u cjelini januar završilo u plusu, mjereno indeksom SASX-10, koji obuhvata 10 najlikvidnijih dionica na SASE, jer je vrijednost ovog indeksa porasla za 4,1 posto.

Kako je ovo treći mjesec zaredom da vrijednost  indeksa  SASX-10 bilježi rast investitori se nadaju da je ovog puta riječ zaista o najavi promjeni trenda i početku  oporavka tržišta, nakon pet godina kontinuiranog pada.

U prilog optimistima ide i ostvareni januarski ukupan promet na SASE od 18,1 milion maraka. Iako je ova suma samo sjenka od  mjesečnih prometa ostvarenih u doba “berzanska groznice”, poput januara 2007. godine kada je promet iznosio impresivnih  163 miliona maraka, ipak je promet u januaru ove godine najveći januarski promet u poslednje četiri godine i višestruko veći od 4,1 miliona maraka prometa u januaru prošle godine.U iščekivanju dividende rastu dionice BH Telecoma

U januaru su najbolje prošli dioničari mostarske Elektroprivrede HZ HB i BH Telecoma. Vrijednost dionica mostarske Elektroprivrede HZ HB u januaru je porasla za 9,8 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako ova dionica raste. Ipak, i pored kontinuiranog rasta u zadnjem kvartalu prošle godine, ova dionica je 2012. godinu završila kao najveći gubitnik sa padom od 33 posto, tako da rast u psolednjih nekoliko mjeseci još nije dovoljan da investitorima nadoknadi gubitke iz prethodnog perioda.

Snažan rast u januaru, od 9,3 posto zabilježila je i dionica BH Telecoma, nakon tri mjeseca uzastopnog pada. U slučaju dionica BH Telecoma, ovaj rast je bio i očekivan jer redovno cijena ove dionice pada krajem godine dok na početku godine bilježi rast kako se približava skupština dioničara i isplata dividende.

Za razliku od dionica BH Telecoma, cijena dionica HT Mostar u januaru je ostala nepromjenjena, nakon rasta tokom novembra i decembra. Praktično to znači da su idioničari HT Mostar i dalje u debelom minusu jer je cijena ove dionice tokom 2012. godine pala za 26,6 posto, što ju je svrstalo među najveće gubitnike u prošloj godini.

Među dobitnicima u januaru je i dionica sarajevske Elektroprivrede BiH, sa mjesečnim rastom od 6,1 posto čime je nastavljen rast ove dionice koji je počeo u novembru. Dionica EP BiH pokazala se kao dobro ulaganje za  investitore, jer je tokom prošle godine njena cijena porasla za 22,3 posto što je u situaciji kada je većina dionica godinu završila u minusu izuzetan uspjeh.

Bosnalijek – velik promet, ista cijena

Simboličan rast tržišne vrijednosti u januaru, od 0,7 posto, zabilježila je i dionica Bosnalijeka koja je i u januaru bila najlikvidnija dionica na SASE. Očigledna potražnja za ovom dionicom nije značajnije podigla njenu cijenu u poslednja tri mjeseca, što pokazuje da ponude i pri cijeni od 14 KM za dionicu ne manjka, tako da kupci nemaju razloga da značajnije podižu ponuđenu cijenu.

I pored praktičnog mirovanja tržišne cijene dionica Bosnalijeka u poslednja tri mjeseca, ova je dionica u protekloj godini donijela najveću zaradu investitorima, rekordnih 71 posto na godišnjem nivou, tako da investitori nemaju previše razloga da budu nezadovoljni, naročito oni koji su dionice Bosnalijeka kupovali početkom prošle godine.  

Bez obzira na rast prometa i porast indeksa SASX-10 u januaru, za investitore je prerano da se raduju oporavku tržišta. Činjenica je da je gotovo polovica ukupnog prometa na SASE u januaru ostvarena na trgovanju dionicama samo jedne kompanije, Bosnalijeka, pokazuje da u cjelini za dionicama domaćih kompanija i ne vlada prevelika potražnja,  a samo jedna dionica, koliko god bila atraktivna i koliko god visok bio njen rast, ipak ne čini tržište.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Energoinvest, SASE, Bosnalijek, Hidrogradnja, BH Telecom, Dražen Simić