Najbolji scenarij

Dossier Andrićgrad (1): Psovkama i prijetnjama Kusturica ušutkao višegradski SDS

Kusturica: Ti si jedan Titov učenik
FOTO: telegraf.rs
Istraživački tim Žurnala

U nekoliko nastavaka "Žurnal" otkriva i dokumentira kako je Emir Kusturica postao većinski vlasnik Andrićgrada a da u njega nije uložio niti jednu marku

Generalni stav SDS-a je da se više ne daju izjave po pitanju Andrićgrada, jer ima mnogo zloupotreba. Mnogi su svoje sitnosopstveničke, lične interese pretpostavili interesu građana Višegrada i izgradnje Andrićgrada, sa tim je saglasan i profesor (Emir Kusturica, op. aut.), tako da vam ja ne želim ništa reći oko toga. Kada se izgradi Andrićgrad pozivam vas da dođete i bićete mi drag gost i zajedno ćemo uživati u ljepotama Andrićgrada i Višegrada, rekao je Žurnalu  Slaviša Mišković, načelnik opštine Višegrad.

Odbio je svaku mogućnost razgovora na temu „Andrićgrada“, navodeći da su neke njegove ranije izjave „bile zloupotrijebljene i krivo tumačene kako u RS, tako i u Federaciji BiH“.

Ni Miroslav Kojić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS, drugi akter velike svađe sa Emirom Kusturicom nije želio govoriti za „Žurnal“.

Tako je, po ko zna koji put, politika, (u ovom slučaju stranačka SDS-ova), odlučila da su joj jeftini dnevni politički poeni važniji od principa za koje se sama zalagala, a to je transparentnost izgradnje Andrićgrada, te vlasnički udjeli u njemu, čiju je korektnost u pitanje doveo upravo SDS, odnosno narodni poslanik Kojić.

Žurnal nema problem političke ovisnosti. I bez njihove pomoći uspjeli smo kompletirati građevinski dossier Kusturicinog kič projekta – Andrićgrad.
Idemo redom.

HVALE, SUMNJE, PRIJETNJE

Projekat „Andrićgrad“, koji vodi i gradi Emir Kusturica, od prvog kamena ugrađenog u objekte u Višegradu izaziva brojne kontroverze, osporavanja, hvaljenja..., sve do otvorenih sukoba, u kojima se potežu prijetnje sudovima, ali i prijetnje likvidacijom.

Proteklih mjeseci Kusturica se na javnoj sceni vrlo dramatično sukobio sa Miroslavom Kojićem, poslanikom SDS-a u Narodnoj skupštini RS, a povod je transparentnost/netransparentnost utroška sredstava, koje je opština Višegrad uložila u „Andrićgrad“, kao i vlasnička struktura projekta.

Dok Kusturica tvrdi da je na vrijeme podnio finansijske izvještaje nadležnima u opštini, Kojić ga demantuje. Spirala optužbi koja je uslijedila nakon prvobitnih „čarki“ otišla je toliko daleko da je poznati režiser višegradski SDS optužio za necivilizacijsko ponašanje, a neki od njih su odgovorili da im je, iz Kusturičinog okruženja, prijećeno „Crnogorcima“ i likvidacijama.

Miroslav Kojić je u intervjuu za Radio Višegrad objašnjavao suštinu sukoba s Kusturicom.

Tražili smo i presjek stanja poslovanja sa ‘Andrićgradom’ jer je to jedan poslovni projekat koji treba i mora da donese dobro svim učesnicima. Opština Višegrad je suvlasnik u ovom projektu 24,5 odsto, koliko i Vlada Republike Srpske, a većinski vlasnik je preduzeće ‘Lotika’, Emira Kusturice.
Mi izuzetno uvažavamo ideju i stvaralačku misao gospodina Emira Kusturice, koju on želi da projektuje kroz izgradnju ‘Andrićgrada’.

Međutim, mi moramo da znamo šta od svega toga dobija opština Višegrad. I kada smo pokrenuli tu proceduru naišli smo na niz nekakvih, po nama, neshvaćenih izjava i neshvaćenih stvari i prepričavanja koja su jako ružna.

Čak šta više ne mogu da kažem da mi je bilo svejedno kada je uvaženi profesor Kusturica rekao da je ova vlast primitivna. To nije samo uvreda za nas koji vršimo ovu vlast, već i za ljude koji su je birali. Mi nismo odgovarali ni na te izjave, jer se oko profesora okupio jedan krug ljudi koji žele da ostvare svoje lične ciljeve, ali neću to da komentarišem… Opština Višegrad do sada je, sa kamatama, za izgradnju ‘Andrićgrada’ dala oko sedam miliona maraka…, rekao je, između ostalog, Kojić za Radio Višegrad.

Naravno, Kusturica mu nije ostao dužan.

Očigledno je da sa njim nema dogovora. Sve laži i podmetanja potiču od njega - Miroslava Kojića, bivšeg inspektora UDBE i Titovog učenika.

Sve o poslovanju Andrićgrada se može lako provjeriti i svi će vidjeti da sam u pravu. Sljedeći potez biće tužba, tražićemo sud da se izjasni i izvrši poravnanje,  grmio je po novinama Kusturica i ustvrdio da je lokalnoj vlasti dostavio sve finansijske izvještaje, koje su oni potpisali, i da im je dostupan  svaki mogući račun, “od svakog džaka cementa koji je ušao u Andrićgrad pa nadalje”.

Andrićgrad je važniji i veći od sviju nas. Njegova vlasnička struktura je poznata svima -  51 odsto pripada preduzeću "Lotika" d.o.o., 24,5  Vladi Republike Srpske i 24,5 opštini Višegrad. Andrićgrad je većinski privatna firma, rekao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, Kojić je čovjek koji je obećao da će na bijelom konju ući u “Andrićgrad”, “a mi obećavamo da može ući samo na magarcu, okrenutom naopačke”.

CICKO UZIMA STVAR U SVOJE RUKE

Kojić je u listu “Respekt” pokušao odgovoriti reditelju:
Prijetilo se smrću meni i mojoj porodici, psovali su mi majku koja je majka i mog brata, poginulog borca VRS koji je odlikovan najvišim odlikovanjima RS.

Normalno da mi nije svejedno kao čovjeku koji je posvetio svoj život borbi za oslobođenje svog naroda. Bio sam potpredsjednik Boračke organizacije, predstavnik porodica poginulih. Nezgodno mi je da govorim o tome, ali niko nema pravo da me napada i optužuje!

U jeku sukoba Kusturice i Kojića, jedan drugi SDS-ov zvaničnik uveliko je pregovarao o angažovanju režisera na izgradnji etno-sela u opštini Sokolac.

Načelnik te opštine Milovan Cicko Bjelica rekao je prije desetak dana da bi do kraja februara, “u dogovoru sa režiserom Emirom Kusturicom, trebalo da bude razrađena ideja budućeg etno-sela na području ove opštine”.

U stalnom sam kontaktu sa Kusturicom. Naredne sedmice trebalo bi da konkretizujemo još neke stvari. Nadam se da ćemo do kraja marta utvrditi šta tačno hoćemo i odrediti mikrolokaciju, dodao je Bjelica.

Bjelica se ni najmanje nije uzbudio zbog Kusturičinog vrijeđanja Kojića, a povlačenje višegradskih SDS vođa iz “priče o transparentnosti” ukazuje da je načelnik Sokoca mnogo jači od njih unutar stranke, te da je on osoba koja je pomirila SDS i Emira Kusturica.
Tako se na kraju pokazalo da je Kusturica u SDS-u jači od poslanika pa i načelnika iz ove stranke.

Nastaviće se...

(zurnal.info)