Država majka

Parlamentarci najradije spavaju u Radon Plazi, ali i u jahorinskim hotelima

FOTO: Ilustracija
Piše: Nermina Šunj

Hotelski smještaj državnih parlamentaraca koji žive izvan Sarajeva, a ne koriste pravo na novac za zakup stana, ne ugovara više Zajednička služba Parlamenta već turistički agenti!? Ta nas privilegija državnih zakonodavaca košta 102.564 KM. Hotelske sobe se jednima rezerviraju u Radon Plazi, drugi se opet odlučuju zaputiti u Istočno Sarajevo, na Pale, pa čak i na Jahorinu!

Državnim parlamentarcima koji žive izvan Sarajeva, za boravka u glavnom gradu tokom zasjedanja Parlamenta BiH, hotelski smještaj ugovara Turistička agencija BH PASSPORT d.o.o. Sarajevo. Dvogodišnji ugovor o pružanju ove usluge, vrijedan 102.564 KM, nakon otvorenog postupka nabavke, potpisali su sa Parlamentarnom skupštinom BiH 7. decembra 2012. godine.  

LOKACIJA HOTELA PO ŽELJI PARLAMENTARACA

U Parlamentu kažu da je posrednička uloga turističkih agenata u traženju privremenog smještaja za državne parlamentarce već ustaljena praksa?!

Ugovor za taj posao prije BH PASSPORT-a radila je Putnička agencija Mrkulić company Ilidža.

Vrijedi, međutim, sačekati i zvanično pojašnjenje Zajedničke službe Parlamenta BiH o razlozima za novu praksu ugovaranja smještaja, odnosno, da li 102.564 KM podrazumijeva ukupne troškove smještaja zastupnika za dvije godine, ili je riječ samo o vrijednost usluge ugovaranja?

Veliki broj parlamentaraca koristi pravo na naknadu za zakup stana, a navodno ih vrlo malo noći u hotelima. Pa ipak, i za ovu se privilegiju godišnje izdvaja po nekoliko desetina hiljada maraka.  

A prije nego su posao hotelskog smještaja za parlamentarce preuzeli turistički agenti, na tenderu je taj posao uglavnom dobijao hotel Terex u Istočnom Sarajevu. Nekima lokacija  navodno nije odgovarala, pa su preferirali noćenja u centru glavnog grada.

Navodno se novim rješenjem ugodilo svima, pa parlamentarci mogu da biraju, i otprilike se već zna ko će gdje: nekima nije mrsko voziti do Istočnog Sarajeva pa tamo prenoćiti, neki odu na Pale, neki insistiraju da to bude Radon Plaza, a navodno se noćenja nerijetko ugovaraju i u atraktivnim jahorinskim hotelima?!

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Država majka, Radon plaza, Nermina Šunj, Parlament BiH