Pijanstvo vlasti

Na policijskom koktelu popijeno 135 penzija

Piše: Ljiljana Kovačević

Vrh MUP-a RS trebalo bi da zabrine i to što zbog ušteda, odnosno odluke da se smanje noćni sati u radu policajaca, na području Banjaluke noću patrolira samo osam policajaca, o čemu je Žurnal već pisao

Podatak da je Republika Srpska u finansijskim problemima nije nikakva novina, ali su javnosti nepoznate razmjere dubioze u kojoj se nalazi ovaj entitet.

Kako je Žurnalu rekao neimenovani izvor iz Ministarstva finansija RS, budžet Republike Srpske za ovu godinu je neostvariv, jer je njegova prihodovna strana bez realnog pokrića uvećana za najmanje 120 miliona konvertibilnih maraka.

TROŠENJE NEPOSTOJEĆEG NOVCA

Na koji način je budžet „naduvavan“ govori i podatak da je na prihodovnoj strani uknjiženo i 50 miliona maraka od prodaje vojne imovine, mada vladajuće stranke na državnom nivou nisu ni blizu dogovora o rješenju tog pitanja. Naš izvor dalje je rekao da planirani prihodi, čak i kada bi u cjelosti bili realizovani, nisu dovoljni da se pokriju predviđeni rashodi.

Republika Srpska i njeni građani plaćaju ceh rastrošne vlasti, koja je godinama trošila više nego što je realno mogla i koja, čak i kada je proglasila mjere štednje, nije mogla da zavrne slavine tamo gdje je to realno mogla učiniti.

Tako je u prošloj godini za obilježavanje Dana policije i 20 godina postojanja i rada MUP-a Republike Srpske potrošeno više od 42 hiljade maraka, koje su otišle na račun jedne ovdašnje agencije.

Na osnovu vašeg upita obavještavamo vas da je Ministarstvo, u cilju obilježavanja 20 godina od svog osnovanja, angažovalo u 2012. godini agenciju Akvarijus za realizaciju svečanih aktivnosti i za uslugu platila 42.412,50 KM. U prethodnim godinama imenovana agencija nije pružala MUP-u usluge organizacija svečanosti, stoji u odgovoru koji je iz MUP RS proslijeđen Borku Džajiću, predsjedniku nevladine organizacije “Forum roditelja”.

Prema medijskim izvještajima od 4. aprila 2012. godine, kada je proslavljen Dan policije i 20 godina postojanja MUP RS, tog dana je održana Svečana akademija, a potom koktel za zvanice.

Niko ne spori da svako ima pravo da obilježava godišnjice/obljetnice događaja koji se smatraju značajnim za ovdašnje narode i entitete, ali pri tome troškovi za slave i svetkovine treba da budu primjereni trenutku u kojem živimo. A taj trenutak odiše opštom besparicom i narastajućim siromaštvom.

DESET PROCENATA OD SIGURNOSTI

Potrošenih 42.412 ,50 KM u jednom danu jednako je 52,2 prosječne januarske plate u Republici Srpskoj, koje su za 1,2 posto manje u odnosu na decembar prošle godine, jer su primanja budžetskih korisnika, među kojima je i policija, umanjena za deset procenata.

Novac utrošen na svečanu akademiju i koktel jednak je i iznosu 135 prosječnih penzija u RS, koje su u januaru iznosile 314 maraka. Kada se svemu doda i izjava predsjednika Sindikata policije RS Duška Jandrića, data u novembru prošle godine, da su supruge policajaca mahom postale krojačice, jer svakodnevno krpe uniforme svojih muževa, te da su policajci najčešće mušterije obućara, onda je potpuno jasno da se novac uplaćen za organizovanje akademije i koktela mogao svrsishodnije utrošiti. Policijskim stanicama nedostaje i goriva i opreme.

Vrh MUP-a RS trebalo bi da zabrine i to što zbog ušteda, odnosno odluke da se smanje noćni sati u radu policajaca, na području Banjaluke noću patrolira samo osam policajaca, o čemu je Žurnal već pisao. Manje policije na ulicama, manje javnog reda, mira i bezbjednosti građana, ali i samih policajaca.

Kada anarhija zavlada ulicama, onda ne čudi što su banjalučki policajci sve češće žrtve napada kriminalaca i huligana.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MUP RS, Budžet