Brammertz: Sporo provođenje nacionalne strategije za ratne zločine

Serge Brammertz
zurnal.info

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz izvještaj o Bosni i Hercegovini podnijet će u maju, a u junu bi trebao da govori pred Vijećem sigurnosti UN-a

Veoma sam zadovoljan nivoom saradnje Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Tribunala i podrškom koju jedni drugima pružamo. Međutim,  željeli bismo vidjeti dodatni napredak u istragama i krivičnom gonjenju predmeta druge kategorije koje smo prenijeli Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Glavni izazov s kojim se Tužilaštvo i sudovi Bosne i Hercegovine još uvijek susreću je sporo provođenje nacionalne strategije za ratne zločine. Mi ćemo i dalje pružati podršku kolegama u vezi s tim izazovom,  izjavio je za Fenu glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz, uoči dolaska u Sarajevo.

Odgovarajući na pitanje  o čemu će razgovarati  s predstavnicima pravosudnih organa i državnog vrha u BiH, Brammertz je rekao kako  je povod njegovom dolasku priprema izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a i razgovar o tekućim pitanjima od zajedničkog interesa. 

- Pitanja o kojima redovito razgovaram s vlastima su  saradnja Tribunala i bh. vlasti, status predmeta koji su u toku pred Tribunalom  i podrška predmetima za ratne zločine koji se vode pred nacionalnim sudovima. Sastat ću se i s udruženjima žrtava u Bosni i Hercegovini - rekao je  tužilac Brammertz. 

Kaže da će Izvještaj podnijeti-uputiti u maju, a  u junu bi trebao da govori pred Vijećem sigurnosti UN-a. 

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz boravit će u Sarajevu od 15. do 17. aprila. Sastat će se sa članovima Predsjedništva BiH, Tužilaštva BiH, predstavnicima udruženja  žrtava rata  te predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

(Fena) 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ICTY, Ratni zločini u BiH, Serge Brammertz