Kauč selektor

Bayern: Mašina koja pobjeđuje sa stilom

Ako je Barcin način igre prije nekoliko godina bio revolucija, danas je to pressing nogomet kakav igraju Borussia, Bayern i njemačka reprezentacija
Piše: Marko Tomaš

Ako je i bilo sumnje, sada je postalo potpuno bjelodano da Barci treba remont. Sve više trenera i momčadi ima protuotrov za njihovu igru

Čelnici Bayerna vjerojatno žale što će od naredne sezone trošiti 17 milijuna eura na Pepa Guardiolu kad na klupi već imaju Heynckensa.

A Jupp je sagradio mašinu koja pobjeđuje sa stilom. Ako je Barcin način igre prije nekoliko godina bio revolucija, danas je to pressing nogomet kakav igraju Borussia, Bayern i njemačka reprezentacija. Ove sezone to najbolje demonstrira upravo bavarski klub, iako ne možemo reći niti da Borussiji loše ide, makar su u prvenstvu u ozbiljnom zaostatku za Bayernom.

ODBRANA, PERFEKCIJA, SNAGA

Zapravo, kad malo bolje osmotrim način na koji igraju njemački timovi nisam nesklon tvrdnji da su oni zapravo stvorili uspješan miks dva oprečna pristupa. Onaj Josea Mourinha, koji podrazumijeva pressing, čvrstu odbranu, sjajnu polukontru i tjelesnu snagu, te onaj Pepa Guradiole koji podrazumijeva tehničku perfekciju.

Bayern je razbio Barcu, a bio je ozbiljno hendikepiran neigranjem Marija Mandžukića, ključnog igrača za njihov način igre. Uvjeren sam da bi Mandžukićevo prisustvo na terenu, na mjestu odličnog ali tromog Gomeza, još više uništilo Barcelonu.

Mandžukićev pressing uz večeras izrazito inspirane Riberyja i Robbena bi pomeo pod s katalonskim ponosom s još više stila. Ako se uopće može zamisliti veća katastrofa od poraza od četiri gola razlike.

Sudac Kasai je bio pomalo izgubljen i barem dva gola Bayerna su upitna, ali moramo uzeti u obzir i dva čista penala koja nije dosudio Bavarcima i činjenicu da je Barca sama sebe uništila u sinoćnjoj utakmici.

Kad samo dva puta pucaš na protivnički gol ti si samo momčad koja igra u Barcinim dresovima, njezina sjena, a nikako katalonski nogometni div. Pri tome, Jordi Alba nije dobio crveni karton za gađanje Robbena loptom u lice, a mora se priznati da su Bavarci cijelu utakmicu igrali izuzetno korektno maksimalno poštujući protivnika.

Heynckes je Barcu razmontirao zapravo na ključnim mjestima. Nikad nisam vidio da je itko tako uštopao Iniestu kao što je to učinio Javi Martinez, koji je pokazao zbog čega je Heynckes za njega iskrcao 40 milijuna.

Budući nije imao Mandžukića na raspolaganju, Thomas Mueler je bio ključan za napadački pressing. Ako niste primijetili trebali biste pogledati utakmicu još jednom da biste vidjeli da su dva ključna odbrambena igrača Bayerna bili, zapravo, Robben i Ribery, koji su vrlo požrtvovano i uspješno izvršavali odbrambene zadaće.

Gledajući Barcu već godinama Heynckes je uočio glavnu odliku njihove igre. Oni melju posjedom, ali igru ubrzavaju tek kad dođu na 18ak metara od protivničkog gola. Heynckes je pressingom tjerao Barcine igrače da igru ubrzavaju puno prije tog područja i tu se Barcina igra raspadala i zbog toga su pucali prema golu tek dva puta tijekom cijele utakmice.

TRENER IZGUBLJEN KAO I IGRAČI

Naravno, moramo primijetiti da je Messi bio indisponiran, ali tome je doprinIjela sjajna igra Bayernovih igrača. Također, nije baš jasno zbog čega je Villanova čekao posljednjih deset minuta utakmice da napravi neke promjene.

Trener Barce je u ovoj utakmici bio izgubljen jednako kao i njegovi igrači. Valjda se prvi put dogodilo da njihova igra baš nikako ne pije vode. Svakako, u onom kaosu bio bi mu korisniji Fabregas nego Villa. Tako da je čak, po mom skromnom sudu, i u toj kasnoj izmjeni ozbiljno pogriješio.

Ako je i bilo sumnje, sada je postalo potpuno bjelodano da Barci treba remont. Sve više trenera i momčadi ima protuotrov za njihovu igru. Villanova je pokušao nešto slično s čime je Dunga doživio debakl na prošlom svjetskom prvenstvu.

Centralni vezni se uvlači u zadnju liniju po loptu, stražnji bokovi se kreću visoko naprijed i više prema sredini, što je, npr., pozicija iz koje je Dani Alves nekoliko puta ove sezone poentirao tako da to nije potpuno neučinkovito.

No, Villanovina novotarija nije baš donijela ploda ni protiv PSG – a niti protiv Bayerna. Ne zaboravimo da ih je u Europi tukao i slabašni Celtic. To što su nedodirljivi u Španjolskom prvenstvu ne znači mnogo. Ako misli usavršavati igru na svoj način Villanovi će trebati par novih igrača da si više ne bi dopuštao ovakva europska poniženja.

Treba iz poštovanja ostaviti Barceloni makar minimum šansi za prolazak u finale, ali dok Barca ne pobjedi Bayern s 5 prema 0, smatrat ću Bavarce prvim ovogodišnjim finalistima Lige prvaka, jer već su zaslužili finalnu utakmicu. Itekako.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Barcelona, Bayern, Liga prvaka