Mostar: Dijaspora i humanitarci prave školu za djecu s posebnim potrebama

FOTO: hercegovina.info
Piše: Branka Mrkić-Radević

Gradnjom centra bit će otvorena brojna radna mjesta za pedagoge, ljekare, medicinske sestre, psihologe i drugo osoblje

U mostarskom naselju Rodoč u narednom periodu bit će izgrađen moderni obrazovni centar, vrijedan više od osam miliona KM, piše Večernji list. Najavljeno je kako će zbog tehničke i logističke opremljenosti, broja prostornih jedinica, biti jedan od najsavremenijih obrazovnih centara tog tipa u regiji, a njegovu izgradnju donacijama će pomoći hrvatska dijaspora.

Kako je kao jedan od partnera u izgradnji najavljen i Grad Mostar više informacija potražili smo u Gradskoj upravi – Odjelu za urbanizam i građenje. Marina Deronjić, načelnica Odjela, precizirala je kako je Grad planirao a Gradsko vijeće usvojilo regulacioni plan u kojem je planirana izgradnja obrazovnih objekata za djecu sa posebnim potrebama – vrtića, osnovne i srednje škole:

- Ipak, još uvijek ne znamo kad će početi izgradnja, ko će biti finansijeri te koliko će cijeli proces trajati – kaže za Žurnal Marina Deronjić.

Bolji uslovi za djecu s posebnim potrebama

Gradnjom centra bit će otvorena brojna radna mjesta za pedagoge, ljekare, medicinske sestre, psihologe i drugo osoblje. Koliko je značajna izgradnja Centra svjedoče i teškoće s kojima se djeca sa posebnim potrebama i njihove porodice svakodnevno suočavaju:

- Izgradnjom ovog objekta djeca će dobiti bolje uslove za obrazovanje a njihove porodice toliko potrebnu podršku i pomoć, mjesto gdje e na sigurnom moći ostaviti dijete barem tih nekoliko sati – kaže Marina Deronjić.

Trenutno u Mostaru postoje dvije ustanove za obrazovanje djece sa posebnim potrebama – Centar Los Rosales i Osnovna škola za djecu s posebnim potrebama Mostar. Do osnivanja ove škole, u Mostaru su se djeca s posebnim potrebama školovala u specijalnim odjelima pri redovnim mostarskim osnovnim školama. Već prve godine po osnivanju u ovu školu upisano je 120 djece.

Ipak, s obzirom na lokalitet i boj učenika koji školu pohađaju, kao i specifičnost učeničke populacije potrebno, škola ne zadovoljava niti minimalne standarde potrebne za školovanje učenika s posebnim potrebama:

- Škola nema dvorane za tjelesni odgoj koja je od osobite važnosti za uredan senzomotorni i tjelesno-zdravstveni odgoj djece bez kojeg je rast i razvoj i na drugim područjima motoričkoga i kognitivnoga razvoja uvelike otežan, pa i gotovo nemoguć. Školu pohađaju učenici ostalih općina kao što su Stolac, Čitluk, Čapljina, Međugorje i Rama – navode u školi.

Zbog neodgovarajuće izgradnje samoga objekta škole, prostor u školi nije arhitektonski prilagođen učenicima s težim motoričkim oštećenjima čime je ograničeno slobodno i neometano kretanje i korištenje svih školskih prostorija. Problem bi se mogao rješiti invalidskom rampom ili ugradnjom lifta ali su potrebna znatna finansijska sredstva za rješenje navedenog problema. 

Navodi se kako će izgradnju centra finansirati dijaspora. Niko Marušić, voditelja Odjela za iseljeništvo Hrvatskog narodnog sabora u BiH, za Večernji list naveo je kako je prvi korak u realizaciji cijelog projekta napravljen u Frankfurtu:

- Uslijedio je novi sastanak s Olgom Stoss koja je s hrvatskim iseljenicima i njemačkim humanitarcima dogovorila pokretanje velike akcije u više zemalja o izgradnji najmodernijeg Centra koji bi bio prihvatilište za veliki broj djece na razini regije.

Prvi korak u realizaciji cijelog projekta je napravljen u Frankfurtu golemim humanitarnim koncertom na koji su došli predsjednici udruga iz Švicarske, Austrije i Njemačke, poglavarstvo grada Dubrovnika, poglavarstvo grada Bad Homburga, a više od 50 posto posjetitelja su ugledni Nijemci.

Kako je za realizaciju projekta potrebna i pomoć Grada Mostara na humanitarnoj večeri pozvan je i Ljubo Bešlić, vlasnik građevinske tvrtke Vranica Ile Vrljić, čiji ured financira idejni projekt. Golem doprinos humanitarnom radu dala je velika hrvatska humanitarka u Njemačkoj i majka prijateljstva gradova Dubrovnika i Bad Homburga Olga Stoss.

Iako službene potvrde iz Grada Mostara nema, kao ni tačnog termina početka radova, špekuliše se da bi Centar mogao biti završen za oko dvije godine.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Gradska uprava, Obrazovni centar, Branka Mtkić-Radević, Mostar