Špirić budžetskim novcem sanira hram Sveti Sava u Drvaru

FOTO: vijeceministara.gov.ba
Piše: Nermina Šunj

Državni ministar finansija i trezora s 5.000 KM iz budžetske rezerve pomogao Srpsku pravoslavnu opštinu u Drvaru, Bevanda tri puta više dao za Bihaćko-petrovačku eparhiju, Lagumdžija kupuje hranu za bebe

Odavno više nije izuzetak od pravila kad Nikola Špirić kao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH iskoristi svoje diskreciono pravo, pa iz tekuće budžetske rezerve isplati jednokratnu novčanu pomoć organizaciji ili pojedincu u svom rodnom Drvaru.

Pomogao je povratnike, sanirao im kuće, kupovao stoku, a jednom od odluka novijeg datuma odlučio se pobrinuti i za tamošnje vjerske institucije. Iz državne kase je 5.000 KM dodijelio za obnovu hrama Sveti Sava u Drvaru.

Dok je bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, njegovim se odlukama novac uglavnom dodjeljivao Drvarčanima.  Izvjesnom Štrpcu pomogao je svojevremeno s 4.500 KM da obnovi kuću, a po 4.000 KM dodijelio je i njegovim komšijama Radanoviću i Giljakoviću. Jedna je povratnica u Drvar dobila 1.000 KM za kupovinu krave.

BUDŽETSKA REZERVA TROŠI SE ZA PRIJEME I DOKTORATE

Novac je Špirić dodijelio i lokalnom Forumu nevladinih organizacija (15.000), za "Kulturno ljeto 2010" (19.000 KM), i izbjegličkom servisu u Drvaru 14.000 KM.

Najviši iznos koji je potpisao, 25.000 KM, potrošen je za obilježavanje petnaeste godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i trinaeste godišnjice od prvog organiziranog povratka u Drvar.

Špirićeve najnovije odluke uglavnom se odnose na novčane pomoći za liječenje ljudi u Republici Srpskoj.

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegova dva zamjenika Špirić i Zlatko Lagumdžija, u 2013. godini za interventno korištenje tekuće budžetske rezerve na raspolaganju imaju ukupno 342. 080 KM. Novac dijele u jednakim iznosima.

Predsjedavajući je svoje pravo odlučio koristiti i mnogo prije nego se tačno znalo s koliko novca raspolažu ove godine, pa je o budžetskom trošku organizirao prošlogodišnji božićni prijem.

Iako su na snazi bile mjere štednje, 11. decembra 2012. godine je interventno izdvojeno iz budžetske rezerve 45.000 KM. Trećina tog novca potrošena je samo za ugođaj brojnim zvanicama na prijemu u institucijama BiH u Sarajevu, čiji je domaćin bio Bevanda.

Istom odlukom, jednake sume novca dodijelio je i Bihaćko- petrovačkoj eparhiji,  te Centru urgentne medicine KCUS-a u Sarajevu.   

Ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija, nema baš senzibiliteta prema vjerskim institucijama i manifestacijama, ali po svemu sudeći ne žali budžetski novac „za čovjeka“. Iz državne kase uglavnom dijeli iznose po 500 KM. Pomogao je između ostalih i siromašnu Zeničanku, a jednom je Sarajliji dodijelio 500 KM da kupi hranu za dijete.

Ne znamo da li je izvjesna Hasanagićka iz Mostara siromašna, ili možda izniman talent, ali njoj se prošlog mjeseca posrećilo s malo višim iznosom, jer je Lagumdžija odlučio 2.000 KM iz budžetske rezerve dodijeliti za uplatu rate za njen doktorski studij na Pravnom fakultetu u Mostaru.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Nermina Šunj, Zlatko Lagumdžija, Vjekoslav Bevanda, Nikola Špirić