Problem matičnih brojeva privremeno riješen, protesti se nastavljaju

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Pedesetak građana, uglavnom mladih, okupilo se danas ispred zgrade institucija BiH kako bi izrazili protest zbog činjenice da novorođene bebe u BiH ne mogu dobiti matični broj

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu donijelo je Privremenu odluku o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini, kojom se želi privremeno omogućiti izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva građana i upis novorođenčadi u knjige rođenih te izdavanje osobnih i drugih dokumenata. 

Odluka stupa na snagu danom donošenja, a konačno rješenje bit će doneseno u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Ova privremena odluka ne prejudicira rješenje u budućem zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju u BiH i primjenjivat će se najduže 180 dana od dana donošenja. 

Za realizaciju Odluke zaduženi su nadležni organi entiteta, kantona, Brčko Distrikta BiH, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka i Ministarstvo civilnih poslova, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Pedesetak građana, uglavnom mladih, okupilo se danas ispred zgrade institucija BiH kako bi izrazili protest zbog činjenice da novorođene bebe u BiH ne mogu dobiti matični broj.

Među okupljenima je bila i jedna majka sa bebom, na čijim kolicima je bio transparent "Ne izlazite dok ne dobijem JMBG".

Neposredan povod za ove proteste, sazvane uglavnom putem društvenih mreža, bio je slučaj tromjesečne bebe Belmine Ibrišević, koja hitno mora na liječenje u inozemstvo, ali to u ovom momentu to nije moguće jer ne može preći državnu granicu budući da nema JMBG. Također su danas društvene mreže Facebook i Twitter bile pune poziva da se na e-mail adrese nadležnih ministarstava upućuju pozivi da se problem riješi.

Od 12. februara nijedno novorođeno dijete u BiH ne može dobiti jedinstveni matični broj (JMB) niti može biti upisano u knjige rođenih zbog presude Ustavnog suda BiH od januara ove godine kojom se van snage stavlja Zakon o matičnom broju BiH.

Nakon što su dobili informaciju da je Vijeće ministara BiH donijelo privremenu odluku o izdavanju jedinstvenog matičnog broja građanima BiH, građani koji su se okupili ispred zgrade institucija BiH odlučili su da se ne razilaze, zahtijevajući donošenje zakona kojim će biti riješeno ovo pitanje.

- Ovo nem je prilika sada, za 180 dana je kasno. Ostanimo ovdje dok ne donesu prijedlog zakona i ne upute ga u proceduru. Nemojte biti naivini - kazao je jedan od okupljenih građana.

Među građanima Sarajeva koji su se okupili ispred zgrade institucija BiH izražavajući nezadovoljstvo zbog činjenice da novorođene bebe ne mogu dobiti jedinstveni matični broj je i nekoliko beba koje su roditelji dovezli u kolicima.

Selma Poturović-Zatega koja je došla sa osmomjesečnom bebom, koja nasreću ima jedinstveni matični broj kazala je Feni da je došla da se solidariše sa svim onim majkama i bebama koje ne mogu da regulišu to pitanje, ne mogu da dobiju jedinstveni matični broj a prije svega radi bolesne bebe od par mjeseci koja leži u bolnici Koševo i koja ne može da ode na liječenje u inostranstvo a život joj je u pitanju.

- Ne mogu da shvatim da ovi ljudi koji sjede unutra (u zgradi Institucija BiH) neće da se dogovore o tom zakonu o jedinstvenom matičnom broju, a život je u pitanju, ne samo te bebe. Pitanje je dana kada će se ovaj slučaj ponoviti. Znate kakvo je kod nas zdravstvo i svako malo imamo ljude koji idu u inostranstvo da se liječe, nažalost - kazala je Poturović-Zatega.

Na kolicima jedne od beba okačen je transparent "Ne izlazite dok ne dobijem JMBG".

Glumica Nela Đenisijević, koja je danas zajedno sa grupom građana Sarajeva ispred zgrade Institucija BiH na protestima zbog nemogućnosti da novorođena djeca dobiju matični broj, kazala je Feni da je došla jer je u panici u strahu, u osjećaju klaustrofobije, gušenja. 

- Bole me e-mailovi koje dobijam, bole me sms poruke koje dobijam, koji potvrđuju da tromjesečna djevojčica nije mogla napustiti zemlju da bi otišla na liječenje. Grozno se osjećam, plakala bih kad pomislim da dijete od tri mjeseca koje je nekako skupilo novac da ode na liječenje ne može realzovati svoj odlazak vani u takvu jednu svrhu. 

To je jezivo i molim da se nađe rješenje - kazala je Đenisijević. 

Jedan od prisutnih Darko Brkan kazao je Feni da je tu zbog toga da se ne dozvoli ljudima koji su u zgradi institucija BiH da izađu dok ne donesu odluku o jedinstvenom matičnom broju kako bi se pomoglo onima kojima treba i kako bi djeca mogla da idu na liječenje. 

-U krajnjem slučaju kako bi ta djeca dobila svoje ja u BiH - kazao je Brkan. 

Ispred zgrade Institucija BiH okupila se grupa građana koji su nezadovoljni činjenicom da novorođene bebe ne mogu dobiti jedinstveni matični broj zbog toga što nisu usvojene izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju. 

Prisutnima je podijeljen i apel upućen građanima BiH da pošalju e-mail Vijeću ministara BiH. U apelu se, između ostalog, navodi da je u pitanju život tromjesečne bebe koja radi nepostojanja jedinstvenog matičnog broja ne može otići na liječenje izvan BiH. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Vijeće ministara BiH, Protesti, JMBG