Protesti u Sarajevu: Usvojite zakon o matičnom broju, odmah!

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Grupa građana Sarajeva jučer se okupila ispred zgrade institucija BiH nakon što je objavljena priča o tromjesečnoj Belmini Ibrišević koja ne može na liječenje u inozemstvo zato što nema JMB i ne može dobiti pasoš

Grupa građana Sarajeva koja se jučer okupila ispred zgrade institucija BiH izražavajući nezadovoljstvo zbog činjenice da novorođene bebe ne mogu dobiti jedinstveni matični broj, ponovno se okupila na istom mjestu jutros u 10 sati, kada počinje sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta. 

Neki od njih proveli su  prethodnu noć ispred zgrade institucija BiH. 

Iako je Vijeće ministara BiH jučer donijelo privremenu odluku o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u BiH, okupljeni građani se nisu razilazili nego su zatražili donošenje zakona kojim bi trajno bilo riješeno pitanje određivanja jedinstvenog matičnog broja. 

Oni su pozvali i ostale sugrađane da im se danas pridruže ispred zgrade institucija BiH, ističući koliko je važno rješavanje ovog pitanja. 

Grupa građana Sarajeva jučer se okupila ispred zgrade institucija BiH nakon što je objavljena priča o tromjesečnoj Belmini Ibrišević koja ne može na liječenje u inozemstvo zato što nema JMB i ne može dobiti pasoš. 

Prisutnim građanima jutros su podijeljene slike bolesne bebe na čijoj poleđini su okupljeni mogli napisati poruku i dati joj podršku, a slike će, kako su rekli, biti dostavljene Parlamentu BiH.

Okupljeni građani, kako navode, složno i solidarno zahtijevaju da parlament BiH i Vijeće ministara BiH donesu zakon o jedinstvenom matičnom broju, a rok je odmah. 

Također, zahtijevaju da ministarstvo civilnih poslova BiH inicira formiranje državnog solidarnog fonda za liječenje teško oboljelih koji medicinski tretman ne mogu primiti u BiH, a po uzoru na zemlje regiona. Fond bi se, kako navode, finansirao iz budžeta BiH. 

Okupljeni građani, također, traže da se ministri u Vijeću ministara i poslanici u oba doma Parlamenta BiH do kraja mandata odreknu po 30 posto svojih ukupnih mjesečnih primanja i da se taj novac uplati u navedeni fond solidarnosti za liječenje teško oboljelih. 

Oni zahtijevaju da se predstavnici u Vijeću ministara i Parlamenta BiH o navedenim zahtjevima očituju javno i pred njima. 

Saobraćajnica na Marijin Dvoru koja vodi pored zgrade nstitucija BiH do Mosta Suade i Olge zatvorena je za saobraćaj. 

(Fena) 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Protesti, Parlament BiH, JMBG