STUDENTSKO PROLJEĆE: Ako ne znate jezik, znate jezik sile

FOTO: (zurnal.info)
Piše: Nermina Šunj

Skoro dvije hiljade sarajevskih i zeničkih studenata, nastavili su i danas proteste u Sarajevu zbog Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH. Povorka je prodefilovala glavnom gradskom ulicom do zgrade Parlamenta BiH, a potom su se demonstranti uputili i pred zgradu OHR-a, od visokog predstavnika zatražili da iskoristi bonske ovlasti jer građani BiH ne žele više biti taoci domaćih političara

Povorka od nekoliko desetina studenata, novinara, naravno i poznatog "dede s protesta", koja je oko 14 sati krenula s trga ispred zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, pa kroz Ferhadiju, već je u Titovoj ulici brojala skoro dvije hiljade ljudi!

U Studentskom parlamentu Univerziteta Sarajevo (SPUS), kažu da su baš tako i računali, da će se Sarajlije ponovo solidarizirati s demonstrantima koji od Vijeća ministara BiH, odnosno, državnih parlamentaraca traže, ne privremene odluke, već zakon koji će njihovoj djeci dati matične brojeve, pravo na liječenje, identitet...

Na jednom od transparenata napisali su da bi priča o bebi Belmini Ibrišević, koju  je politički "nedogovor" o jedinstvenom matičnom broju zamalo koštao života,  trebala prerasti u simbol bosanskohercegovačke revolucije.

STUDENTI PORUČUJU: Ne možete više manipulirati s nama!

Ahmed Nurković, predsjednik SPUS-a, kaže da je pogrešan utisak da su se studenti kasno uključili u cijelu priču.

- Bili smo sudionici protesta i protekla dva dana, ali danas smo naknadno organizirali mirno okupljanje kako bi odaslali poruku da ovo nije završena priča. Tražimo promjene, ne samo studentskog standarda, već cjelokupne situacije u BiH, i ovo je prilika da nešto pokrenemo!

Emina Đapo apsolventica je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, i iako je već dva dana sudjelovala u protestima ispred zgrade Parlamenta BiH, kaže da nakon svega ne očekuje ništa posebno.

- I jučer sam bila ovdje, i bit ću kad god treba, ali sam pesimista. Ne očekujem više ništa od naših političara. Samo gledam kako da odem iz ove države, kaže Emina.

Njena kolegica, Selma Babić, vjeruje ipak da veliki broj ljudi solidarnih u zahtjevima ipak mogu odaslati važnu poruku političarima.

- Želim da pokažemo onima što nam govore da rade za naše interese, onima što sjede u skupim, kožnim foteljama, da ne mogu više manipulisati s nama.

Apsolvent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji je također danas došao na proteste, samo je kratko pitao: a gdje su danas GRAS-ovci i drugi radnici i njihovi sindikati koje su građani podržavali?

Povorka je potom, na putu do zgrade Parlamenta BiH, nakratko zastala ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Nije bilo zahtjeva za razgovore ali je jasno poručeno čak da je "dosta mirnih protesta"!

"Ako ne znate jezik, znate jezik sile", uzvikivali su predstavnici SPUS-a.

Sarajlije koje nisu sudjelovale u protestnoj šetnji gradom, solidarnost s demonstrantima pokazali su danas i pozdravima s prozora obližnjih zgrada u Titovoj ulici, a podrške je bilo i oglašavanjem sirena iz automobila koji su prolazili Titovom ulicom.

Na Trgu ispred grade zajedničkih institucija, povorku je dočekala već okupljena grupa više od dvije stotine studenata.

ZAHTJEV INCKU: Iskoristite bonske ovlasti jer ne želimo biti taoci političara!

Nije bilo posebnog plana, kaža Nurković, niti su danas imali kome uputiti svoje zahtjeve, jer je zgrada Parlamenta pusta.

Ministri, zastupnici i drugi uposlenici institucija BiH, zgradu su nakon jučerašnjih događaja napustili u sitnim jutarnjim satima, i osim nekolicine uposlenika obezbjeđenja, svima ostalima je danas neradni dan.

Nakon dogovora predstavnika studenata, demonstranti su se potom uputili pred zgradu OHR-a, kako bi od visokog predstavnika zatražili da utiče na ubrzanje ustavnih reformi u BiH. Policija je cijelo vriijeme pratila povorku ali razloga za intervenciju nije bilo.

Čak je saobraćaj na Vilsonovom šetalištu nakratko bio blokiran dok su demonstranti prelazili Most Suade i Olge.

Pred OHR-om ih je dočekao veliki broj zaštitara. Iako su skandirali "izlazite,  izlazite", niko im se nije obratio.

Pa ipak su predstavnici SPUS-a poručili da samo jedan čovjek može da spriječi političku blokadu u BiH, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

- Ako naši političari ne mogu da se dogovore, neka on iskoristi bonske ovlasti, jer je međunarodna zajednica kriva za ovakvu situaciju, rekao je Nurković.

Studenti su se potom mirno vratili na trg ispred zgrade zajedničkih isntitucija BiH, a u kasnim poslijepodnevnim satima počeli i da se razilaze.

Ali uz poruke da priča nije završena.

Pozvali su građane da se u ponedjeljak u 12 sati ponovo okupe na Trgu Oslobođenja.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Nermina Šunj, Protesti, Belmina Ibrišević, SPUS