Protesti

KAFA ZA JMBG: Probudi se, konačno!

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info
Piše: D.T.

Nekoliko stotina demonstranata se i danas okupilo ispred Parlamenta BiH. Ovo je samo nastavak protesta koji su počeli 5. juna. Protestima su se danas pridružili i članovi Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu

Nešto prije 12 sati, na platou ispred Parlamenta BiH već je bilo nekoliko desetina građana. Došli su da i danas popiju kafu i međusobno razgovaraju o problemu koji je okupirao čitav region.
Na platou je bilo penzionera, mladih, djece... Utisak je da se svi međusobno poznaju.

Brojne novinarske ekipe su također bile na platou. Svi su čekali podne i zvanični početak “ispijanja podnevne kafe”.

Oko podneva se polako okupljao sve veći broj ljudi, “naoružanih” transparentima, pištaljkama i lecima.

Protestanti su pozdravljali jedni druge, zajedno kačili transparente koji su se mogli videti sa glavne ulice. Vrlo brzo, na platou se okupilo nekoliko stotina građana.

Jedna od protestantkinja je dijelila kafu. Pitali smo je zašto sve ovo radi.

- Zbog djece, zbog Bosne i Hercegovine, zbog onoga što će doći sutra – kaže.

U ćošku na platou, postavljen je veliki šator koji je bio jedna vrsta kutka za mališane. Roditelji su doneli igračke, bojice, slikovnice. Njima je bilo najzabavnije.


DOLAZAK STUDENATA


Oko 13 časova su došli i studenti. Oni su već ranije najavili da će izaći u znak podrške protestima  za donošenje jedinstvenog matičnog broja. Uz bubnjeve, pištaljke i brojne transparente, nekoliko stotina studenata je uzvikivalo: “Hoćemo promjene!” Dočekao ih je ogroman aplauz prisutnih demonstranata.

Prošli su pored Parlamenta i produžili do zgrade ETF-a, gde su pružili podršku kolegama koji traže smjenu dekana ovog fakulteta.

Posle pola sata su se ponovo vratili i ostali na platou.

POZIV ZA CENTRALNI SKUP

Među protestantima je bilo nekoliko ljudi koji su delili letke. Na jednom je pisalo:

Kafa za JMBG
Svaki dan u 11:55
PROBUDI SE
uz kafu.


Iz razgovora sa njima smo saznali da ovaj i mnoge druge letke sami štampaju. Ili kući, ili od svog novca u nekoj štampariji.
Simbol današnjih protesta je bio letak sa slikom pesnice koja je na dečijoj dudi.

Ovo je samo nastavak protesta koji su počeli 5. juna. Nastaviće se sutra, u utorak, takođe u 12 sati centralnim protestnim skupom. Poziv je upućen svim građanima Bone i Hercegovine.

Preko mnogobrojnih grupa koje su napravljene na facebooku, svoj dolazak na centralni skup su najavili građani iz čitave BiH.

 

Letak

Solidarno i zajedno ćemo u utorak pokazati vlastima u BiH I međunarodnoj zajednici da ne odustajemo od zahtjeva za poštivanje prava dece, koja su direktno ugrozili domaći političari, politizirajući 13 cifara matičnog broja koji se izdavao čak i u vrijeme rata.

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JMBG, Sarajevo, Protesti