Galerija

MonuMENTI: Spomenička kultura je kultura moćnika

Spomenik “Bori Vukomiroviću i Ramizu Sadiku” u Prištini
FOTO: zurnal.info
Autor: D.T.

Autor Marko Krojač, svojim fotografijama je prikazao spomenike i priče o njihovom nastanku. One nam daju jasnu sliku kako su se koncepti identiteta u zemljama zapadnog Balkana razvijali od ranog 20. vijeka i sve do danas

Sinoć je u Sarajevu otvorena izložba fotografija “MonuMENTI. promjenljivo lice sjećanja”. Izložba je postavljena u Umjetničkoj galeriji BiH i predstavlja dio aktivnosti u okviru otvaranja ureda njemačke organizacije Forfum Ziviler Friedensdienst (Forum ZFD).

Autor Marko Krojač, svojim fotografijama je prikazao spomenike i priče o njihovom nastanku. One nam daju jasnu sliku kako su se koncepti identiteta u zemljama zapadnog Balkana razvijali od ranog 20. vijeka i sve do danas.

Odnos prema postojećim spomenicima i uspostavljanje novih, odraz su regionalne kulture sjećanja i otkrivaju promenljive koncepte identiteta.

Dr. Ljubinka Petrović-Zimer, programska direktorica Foruma ZFD ureda u Sarajevu, rekla nam je da je izložba imala za cilj da pokaže kako postoji jedna hronologija kulture sjećanja na prostoru bivše Jugoslavije, ali da ne postoji njen presjek.

Kroz ophođenje prema spomeničkoj kulturi, rekla je Dr. Ljubinkom Petrović-Zimer, izložbom se želi pokazati kako su se mijenjali i politički sistemi.

“Spomenička kultura je zapravo kultura moćnika. Kroz spomenik, kao jedan javni fenomen se ustoličuje i politička moć”, rekal je ona.

Odnosom prema spomeničkoj kulturi u regionu, možemo zapravo vidjeti kako se ophodimo prema prošlosti.

Kada govorimo o procesu memorijalizacije u regionu i u samoj BiH, za neke procese je još uvijek rano.

Govoreći u kontekstu prethodnog rata na teritoriji BiH, zajdnički spomenici ne postoje, postoje samo “naši” i “njihovi”.

O uticaju spomenika i njima kao pokazatelju političkog sistema i moći, Dr. Ljubinka Petrović-Zimer kaže da postoje dva ugla, odnosno da je jedno šta kažu oni koji nameću nekakav sistem kroz spomenike, a drugo kako narod reaguje na njih.

Jedna od naupečatljivijih fotografija, odnosno spomenika koji oslikava odnos prema spomeničkoj kulturi, odnosu nasljednika prema prethodnicima, pa i nametanju jedne druge historije jeste spomenik “Bori Vukomiroviću i Ramizu Sadiku” u Prištini.

Ova fotografija je prema rečima Dr. Ljubinke Petrović-Zimer, s pravom zaslužila da bude na naslovnici kataloga koji je posvećen izložbi.

Naime, ovaj spomenik je posvećen Crnogorcu Bori Vukumiroviću i Albancu Ramizu Sadiku. Podignut je 1961. godine u znak sjećanja na dvojicu prijatelja i najcjenjenijih heroja antifašističke borbe u bivšoj Jugoslaviji.

Godine 1999. u naletu uklanjanja i uništavanja spomenika iz komunističkog vremena i ere Slobodana Miloševića, Borina bista je uklonjena.

Izložba fotografija u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu će biti otvorena do 28. juna, a zatim se seli u Mostar, Banja Luku i na kraju u Derventu.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Izložba, Fotografija, Spomenici