Korupcija

ŽURNAL ponosno objavljuje najbolja novinarska istraživanja o KORUPCIJI u Bosni i Hercegovini

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Magazin Žurnal s ponosom objavljuje tri najbolja izvještaja o korupciji u 2013. godini. Naslovnu stranicu Žurnala danas smo posvetili izvještajima dobitnika nagrada na konkursu koga je organizovao ACCOUNT. Donosimo i galeriju fotografija sa dodjele nagrada

Istraživanje novinara Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva Aladina Abdagića o nesrazmjeru primanja i imovine bivšeg šefa Uprave za indirektno oporezivanje Kemala Čauševića proglašeno je najboljim pisanim izvještavanjem o korupciji u 2013. godini.
- Bilo je teško raditi na ovoj priči. Bio sam uporan, stalno sam zvao. On je dozvolio da ga fotografišem, ali nije htio zvanično da govori. Bilo mi je čudno kada me je pozvao i dozvolio da slikam njegovu imovinu, a nije htio da priča – rekao je Abdagić u kratkom obraćanju.

Nagradu za najbolji televizijski prilog o korupciji dobila je novinarka Političkog magazina Crta BHT 1 Svjetlana Vučetić za izvještavanje o vezama Nasera Keljmendija i političara iz regiona. Njeno istraživanje trajalo je četiri mjeseca tokom kojih je ova novinarka bila izložena pritiscima i prijetnjama.

- Nisam krenula od Keljmendija. Sve je krenulo od jednog tužioca, a završilo se sa Keljmendijem – rekala je Svjetlana.

Ona je dodala da je za ovakvu priču potrebno puno novca i puno vremena.

Priča Danijele Regoje za BH radio 1 o izgradnji Andrićgrada u Višegradu proglašena je najboljim audioprilogom o korupciji u 2013. godini. Regoje je istraživala ko je i koliko uložio u izgradnju ovog naselja i zbog čega je Vlada Republike Srpske uložila novac a onda većinski dio vlasništva poklonila Emiru Kusturici.

- Priča o Andrićgradu se sve vreme nekako provlačila... Ovim prilogom sam htjela reći da u Andrićgradu sigurno ima mnogo više mog novca, nego Emira Kusturice – rekala je Regoje.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Danijela Regoje, Svjetlana Vučetić, Aladin Abdagić