SIPA: Šemsudin Mehmedović je uhapšen zbog ratnih zločina u Tešnju

Mehmedovića se tereti i za ometanje pravosuđa u radu i uticaj na svjedoke, jer su, kako je rečeno na konferenciji, istražiteljima SIPA-e i svjedocima tokom rada na slučaju upućivane određene prijetnje

Na pres konferenciji Agencije za istrage i zaštitu u Sarajevu (SIPA) saopćeno je kako je Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uhapšen zbog osnovane sumnje da je počinio ratne zločine nad srpskim stanovništvom na području Tešnja.

Istraga kodnog naziva “Ozren” provođena je 10 mjeseci.
Mehmedoviću se na teret stavljaju ratni zločini privođenje srpskog stanovništva, fizičko i psihičko maltretiranje i protivpravno zatvaranje.

"Prilikom zadržavanja u SJB Tešanj, civili srpske nacionalnosti su po naredbi načelnika stanice višestruko ispitivani uz primjenu psihičkog i fizičkog nasilja, kako bi se došlo do iznuđivanja iskaza, a na osnovu kojih su neki pravomoćno osuđeni na zatvorske kazne u trajanju do 12 godina", rekla je na konferenciji glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Mehmedovića se tereti i za ometanje pravosuđa u radu i uticaj na svjedoke, jer su, kako je rečeno na konferenciji, istražiteljima SIPA-e i svjedocima tokom rada na slučaju upućivane određene prijetnje. Kako je istakla Kristina Jozić, postojale su određene vrste opstrukcija iz Tužilaštva kada je u pitanju rad na ovom predmetu:

“Na osnovu saznanja kojima raspolažemo, Tužilaštvo, odnosno glavni tužilac, nije davao podršku ovom predmetu.”
Lišenje slobode  koje su izvršili policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA nije izvršeno po nalogu Tužilaštva BiH, niti je postupajući tužilac bio upoznat sa planiranjem navedene aktivnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv osumnjičenog Š.M. koji je osumnjičen za kaznenog djelo ratnog zločina.
Daljnje postupanje tužioca i tužilačka odluka u ovom predmetu, isključivo će ovisiti o prikupljenim dokazima do kojih se dođe tokom postupka.

Nakon što od SIPA-e zaprimi zvanični izvještaj, postupajući tužilac će odlučiti o daljnjim aktivnostima u ovom predmetu.
U saopćenju se navodi da Tužilaštvo BiH kao pravosudna institucija, radi na temelju zakona i prikupljenih dokaza i sve tužiteljske odluke se donose u skladu sa prikupljenim dokazima i tužiteljstvo neće podleći bilo kakvim pritiscima, a također Tužilaštvo BiH ne želi i neće biti subjektom bilo kakvih međusobnih „prepucavanja“ političkih i drugih dužnosnika u BiH.

Mehmedović će biti zadržan 24 sata, a potom predat u Tužilaštvo BiH.

Advokati Šemsudina Mehmedovića

Advokatica Senka Nožica izjavila je danas da ona i Nermin Vila još ne znaju da li su advokati Šemsudina Mehmedovića, koga su danas uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
 
- On je nas obavijestio jutros da su po njega došli pripadnici SIPA-e i priveli ga u zgradu Agencije - kazala je Nožica novinarima nakon vanredne pres-konferencije, održane u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

Dodala je da su neposredno pred pres-konferenciju obaviješteni o tome da je Mehmedović zadržan 24 sata, koliko SIPA za to ima ovlaštenje, i da će biti predan tužitelju.

- Ne znamo koji mu se osnov sumnje i koje mu se krivično djelo stavlja na teret - kazala je Nožica, navodeći da preostaje da se vidi da li će ga nadležni tužitelj saslušati u roku od 24 sata.
 
Po njenim riječima, osumnjičeni ima pravo na prisustvo advokata i prilikom prvog salušanja.
 
Nožica navodi da Mehmedović u SIPA-i nije saslušan te da prema njenim informacijama neće ni biti saslušan, nego će biti predan tužitelju na dalje postupanje.

Podsjetila je da su ona i Vila vidjeli Mehmedovića i uvjerili se da je dobro.

- To je čovjek koji je zbog neke hajke, koja je protiv njega vođena duže vrijeme, i očekivao da se tako što može desiti i on ima snage da kroz sve to prođe i pokaže da je ustvari u pitanju samo neosnovana hajka, bez ikakvih dokaza za bilo kakvo krivično djelo - navela je Nožica.

Advokat Vila je izjavio da je Mehmedović u petak u 10 sati trebao biti u Tužiteljstvu BiH kao svjedok, te da su on i kolegica Nožica trebali biti tamo u svojstvu savjetnika prilikom davanja iskaza kao svjedoka, a što je potvrdila i Nožica.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu  jutros su uhapsili Šemsudina Mehmedovića, zamjenika šefa kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, zbog, kako je na vanrednoj pres-konferenciji saopćeno, osnova sumnje da je počinio krivično djelo  ratni zločin protiv civila.

(Fena/zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Šemsudin Mehmedović, SIPA