Neredi na crnogorskoj Paradi ponosa

Zamjenik direktora Uprave policije Nikola Janjušević rekao je da je za sada privedeno 20-ak prosvjednika te da ozlijeđenih ima na obje strane pa i među pripadnicima policije

Desetak uhapšenih protestanata, članova navijačkih skupina i više ozlijeđenih na crnogorskoj Paradi ponosa, među kojima su i neki predstavnici vlade koji su bili u mimohodu LGBT populacije, te demoliranje nekih ugostiteljskih lokala rezultat je održavanja te manifestacije u srijedu u Budvi.

Prva takva manifestacija u Crnoj Gori održana je ispod bedema Starog grada uprkos protivljenju građana Budve i njihovih gostiju te predstavnika pojedinih političkih stranaka, koji su zbog mogućnosti nereda tražili da se najavljena manifestacija odgodi.

Učesnike, koji su nosili obilježja u duginim bojama i transparente "Izlazimo iz ormara", "Dosta je tišine", tokom šetnje budvanskim ulicama protivnici, među kojima su bili i pripadnici navijačkih skupina, gađali su raznim predmetima, polijevali vodom te bacali dimne bombe. Ozlijeđeno je više osoba, a među njima i nekoliko predstavnika vlade koji su bili u povorci.

Zamjenik direktora Uprave policije Nikola Janjušević rekao je da je za sada privedeno 20-ak prosvjednika te da ozlijeđenih ima na obje strane pa i među pripadnicima policije.

Zbog mogućih nereda, sudionici Parade ponosa napustili su Budvu brodovima.

Organizatori Parade izjavili su da je ovo bio test za demokratske kapacitete državnih institucija i društva i da se nadaju da će pridonijeti većem razumijevanju i integraciji pripadnika seksualnih manjina. Manifestaciju su, kako ističu, održali baš u Budvi kako bi pokazali svijetu stupanj demokratičnosti crnogorskog društva.

Također navode da su zadovoljni ponašanjem policije te činjenicom da među prosvjednicima nije bilo mnogo građana Budve.

Uprkos najavama medija, u manifestaciji nije sudjelovao predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović, koji je u vrijeme održavanja Parade u parlamentu imao "Premijerski sat" te je odgovarao na pitanja zastupnika.

Osvrnuvši se na skup u Budvi Đukanović je istako da ako se kroz državnu politiku promiču prava svih ljudi i donosi strategija za zaštitu manjinskih skupina pa i seksualnih manjina, onda se tako treba i ponašati. Premijer je istaknuo da je procjena da okupljeni u Budvi svojim činom nisu ugrozili ničija druga prava te da je, ukoliko se htjelo nasilno spriječiti to okupljanje, onda država na kušnji u pogledu zaštite prava svakog čovjeka i dokazivanja sposobnosti da obavlja svoju funkciju.

 (Fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LGBT, Parada ponosa, Budva