Revizija

Ili iPhone ili ništa

FOTO: zurnal.info
Piše: Dražen Simić

Vijeća ministara BiH ima visoke kriterije kada se radi o nabavci mobitela, ili iPhone ili ništa. Pa šta košta da se plati. Tako je samo za nabavku tri iPhone mobitela potrošeno 4.806 maraka budžetskog novca

Sekretarijat Vijeća ministara BiH ima visoke kriterije kada se radi o nabavci mobitela, ili iPhone ili ništa. Pa šta košta da se plati.

Tako je u prošloj godini samo za nabavku 16 mobitela potrošeno 8.667 maraka, a više od polovine od ove sume otišlo je na kupovinu tri Apple-ova mobitela.

Jedan iPhone je  plaćen 1.650 maraka,dok je pojedinačna cijena  druga dva mobitela iznosila “samo” 1.578 maraka. Preostalih 3.881 maraka bilo je dovoljno za kupovinu 13 "običnih" mobitela.

Da bi sve bilo po propisu, objavljen je javni poziv za nabavku mobitela, ali kako su u svom izvještaju utvrdili revizori iz Ureda za reviziju institucija BiH “u opisivanju uređaja se išlo u mjeri da je definisan i mjesec kada je uređaj najavljen, koliko grama tačno ima, dimenzije u milimetar, odnosno cijela specifikacija je kopirana (na engleskom jeziku) sa jednog od portala koji se bavi mobilnim uređajima pa je time onemogućena ponuda bilo kakvog uređaja drugog proizvođača”.

Zašto je baš morao biti iPhone, umjesto bilo kojeg drugog mobitela, nije jasno ni revizorima, jer kako su naveli u svom izvještaju, “u odlukama o pokretanju postupka za nabavku nisu navedeni svrha, očekivani efekti nabavke ili koristi za instituciju koji se očekuju kao rezultat nabavke te se nismo mogli uvjeriti u stvarne potrebe za nabavkom pomenute opreme.

Špijuni, bezbjednjaci, savjetnici

Troškovi nabavke  mobitela tek su minorna stavka u ukupnom prošlogodišnjem budžetu generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, koji je iznosio 3,6 miliona maraka. Više od polovine ukupnog godišnjeg budžeta otišlo je na plate i ostale troškove 66 zaposlenih čiji se broj tokom prošle godine povećao za devet novih službenika.

Među ovim zaposlenim nalazi se i 13 službenika koji čine kabinet državnog premijera, od sekretarica pa do različitih savjetnika, stručnih saradnika, vozača.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kako se navodi u revizorskom izvještaju, u okviru Generalnog sekretarijata ima i “obavještajno - bezbjedonosno - savjetodavnu službu” koju čini pet zaposlenih na čelu sa sekretarom. Mada nije baš najjasnije čime se oni konkretno bave pored postojećih obavještajnih, sigurnosnih i policijskih agencija u BiH.

Iako su u prošloj godini u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u cjelini potrošili manje novca nego što je bilo planirano, 3,62 miliona maraka od planiranih 3,87 miliona maraka, sudeći po nalazima revizora, ukupni troškovi su mogli biti  još manji.

Putovanja bez plana i cilja

Od ukupnih troškove putovanja, koji su iznosili 164.005 KM, najveći dio novca, 138.576 KM potrošen na putovanja u inostranstvo. Sama putovanja u inostranstvo nisu sporna, jer spadaju u opis poslova državnog premijera ali u ovom slučaju revizori su utvrdili da se putovalo mahom “onako”, jer se “putovanja  odnose na sastanke i susrete, na osnovu poziva ili dogovorenih posjeta a ne na osnovu unaprijed donesenog plana putovanja” .

Među troškovima čiji je iznos problematičan nalaze se i i troškovi održavanja i servisiranja službenih vozila. Tako je samo za popravak tri vozila koja koristi generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH potrošeno 86.838 maraka.

U prošloj godini je za održavanje pet godina starog vozila potrošeno 36.117 maraka a za 10 godina staro vozilo, 35.313 maraka.

Sudeći po ovim troškovima, izgleda  bi bilo jeftinije svake godine kupovati novi automobil umjesto održavanja starog ili tražiti odštetu od proizvođača.

Zaključak revizora je da “za navedene troškove, osim obrazloženja da je vozni park star i da su neophodne opravke, nisu prezentirane analize koje bi ukazivale na pokušaj racionalnijeg rješavanja pitanja visokih troškova i načina upotrebe vozila”.

Automobili koje koristi generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH nisu samo skupi za održavanje već i za normalno korištenje, jer su revizori utvrdili da u pojedinim slučajevima troše i po 18 litara goriva.

S druge strane luksuzne limuzine i nisu namijenjene onima koji moraju razmišljati o tome koliko im automobil troši goriva i koliko jedno punjenje rezervoara košta.
(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

troškovi, mobiteli, budžet, Vijeće ministara BiH, Revizija