Nogomet

BOB BRADLEY: Egipatski fudbalski faraon

Bob Bradley
FOTO: fifa.com
Pripremio: D.A.

Nakon više od dvije decenije, Egipat se nalazi pred istorijskom šansom. Nogometnu reprezentaciju Egipta od puta na Svjetsko nogometno prvenstvo dijele samo dvije utakmice

U vrijeme dok se Egipat bori sa društveno-političkim podjelama, nacionalni fudbalski tim predstavlja jedini izvor jedinstva za ovu zemlju.

Fudbalska reprezentacija Egipta samo je jednom uspjela da se kvalifikuje na Svjetsko fudbalsko prvenstvo - u Italiji 1990. godine. Od tada, nogomet na svjetskoj razini za Egipat je postao samo san. Nakon više od dvije decenije, Egipat se nalazi pred istorijskom šansom. Njihovu nogometnu reprezentaciju od puta u Brazil na Svjetsko nogometno prvenstvo dijele samo dvije utakmice.

Ovaj uspjeh svi pripisuju američkom fudbalskom stručnjaku Bobu Bradleyu.

DOBAR POČETAK

Bob Bradley, bivši selektor SAD-a, preuzeo je vođenje reprezentacije Egipta od Hassana Shehatua. Shehatu je podnio ostavku nakon što se reprezentacija po prvi put nije kvalifikovala za Kup afričkih nacija. Ulogu selektora Bredley je preuzeo u septembru 2011., a ugovor mu trajao do jula 2014.

U Egipat je došao samo nekoliko mjeseci nakon što je Mubarak svrgnut. U februaru 2012. godine, nakon nereda na utakmici u Port-Saidu, poginulo je 74, a ranjeno više hiljada ljudi.

Te godine je Premijer Liga Egipta suspendovana i nisu se igrale utakmice, a kada je Egipat bio domaćin Mozambiku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, utakmica je odigrana bez publike.

Bez obzira na sve probleme, fudbalska groznica se širila Egiptom, a Bradley je postao neko u koga su gledali i revolucionari i oni koji su bježali pred njima. Jedina stvar oko koje nema rasprave i gdje se svi slažu u duboko podjeljenoj zemlji, jeste fudbal.

DOKUMENTARNI FILM

O Bradleyu se snima dokumentarni film. Njegova želja da odvede reprezentaciju Egipta na Svjetsko prvenstvo u Brazil i to dok je čitava zemlja bila u plamenu, inspirisala je egipatskog režisera Aboul-Magda da napravi film  “American Pharoah: Bob Bradley and the Egyptian Soccer Team, the Inside Story.” Dokumentarac će se premijerno prikazati u januaru 2014. godine.

Film ne prati Bradleya samo kao selektora egipatske reprezentacije, već i njegov privatni život. On je u Egipat došao sa suprugom Lindsay, a film prati i njihovo zajedničko nastojanje da se prilagode životu u Egiptu nakon žestoke revolucije.

Reprezentacija Egipta neprestano se suočava sa velikim poteškoćama. Vlada im ne daje nikakvu podršku, ne igraju pred navijačima i nemaju novac. Zbog toga je Bradley još veći heroj u narodu. Gdje god se pojavi, za njega kažu da je “Egipćanin poput nas”.

VELIKE PROMJENE

Inače, Bradley je prvi Amerikanac koji je postao selektor neke afričke reprezentacije.  Značajno je uticao na tamošnje razumijevanje fudbalske igre, promijenio je koncept i stil. Egipatska reprezentacija danas ima pobjednički mentalitet, igra tvrđu igru nego ranije i ima nevjerovatnu izdržljivost.

Režiser Aboul-Magd, koliko god bio vatreni navijač Egipta, ipak odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil u svom dokumentarnom filmu nije stavio na prvo mjesto. On želi da prikaže kako je samo jedan čovjek uspio promijeniti mentalitet igrača, ali i svijest čitave nacije.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Bob Bradley, Svjetsko prvenstvo u fudbalu, Egipat