SDS: Vlada RS potrošila 65 miliona maraka za kupovinu 20 preduzeća

FENA

- Ciljevi Vlade RS-a u ovim transakcijama nisu ostvareni, sva ta preduzeća ostvaruju negativne rezultate poslovanja, a napravila su i nove obaveze prema dobavljačima – rekao je Slaviša Kovačević, član Predsjedništva SDS u nedelju na pres konferenciji u Banja Luci i pozvao resorno ministarstvo da hitno pokrene rad tih firmi ili nađe strateške partnere.

 Članovi Predsjedništva Srpske demokratske stranke (SDS) Boris Jerinić i Slaviša Kovačević upozorili su u nedjelju na teško stanje u oblasti privrede, posebno u preduzećima koje je kupila Vlada Republike Srpske, a optužili su vlast da kredite Investiciono-razvojne banke RS-a (IRB) dodjeljuje po stranačkoj liniji.

Slaviša Kovačević, koji je član SDS-ovog Odbora za industriju, energetiku i rudarstvo, na pres-konferenciji u Banjoj Luci ukazao je na katastrofalan položaj preko 20 preduzeća koje je kupila Vlada RS-a u proteklih nekoliko godina, potrošivši iz budžeta 65 miliona KM.

- Ciljevi Vlade RS-a u ovim transakcijama nisu ostvareni, sva ta preduzeća ostvaruju negativne rezultate poslovanja, a napravila su i nove obaveze prema dobavljačima – rekao je Kovačević i pozvao resorno ministarstvo da hitno pokrene rad tih firmi ili nađe strateške partnere.

Osnovni razlog za neuspješan rad ovih preduzeća je, kako je rekao, u neuspješnom menadžementu, kao što je primjer u firmama “Jadar”, Sportskom centru “Igrišta”, “Novoj Borji” i drugima.

Boris Jerinić je rekao da Vlada RS-a, u kojoj je promjena premijera i nekih ministara, najavljivana kao novi impuls u radu, nastavila loš raniji rad, pa i u slučaju ovih preduzeća koje je kupila Vlada i koja su do augusta 2013. godine napravila gubitak od preko 11 miliona.

- Ti novi impulsi igraju po starim notama SNSD-a, odnosno Milorada Dodika - ocijenio je Jerinić i dodao da aktuelna Vlada nema ni ideju ni viziju kako da vrati povjerenje građana u njihov rad.

On je vlast optužio da su davali kredite IRBRS-a po stranačkoj liniji, firmama za koje se znalo da ne mogu vratiti sredstava, a, kako kaže, postoji i informacija da su već pripremljeni spiskovi isključivo preduzeća koja kontroliše SNSD-a, a kojima će se dati sredstava IRB-a za poljoprivredu u iznosu od pet miliona KM.

Jerinić zamjera vlastima i što ne želi da prihvati strane kupce zainteresirane za „Novu Borju“, čiji radnici ne primaju plaću već 12 mjeseci, a slično stanje je i u „Igrištu“.

Podsjetio je da je vlast ranije dala kredite IRB-a za nekoliko firmi, između ostalog i za Olimpijski centar Jahorina, a da se sada tužbama traži naplata tih sredstava, dok stanje u tom preduzeću nagovještava namjeru da se proda "tajkunima za mala sredstva“.

Jerinić izlaz iz ovog teškog stanja vidi u promjeni vlasti.

(Fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SNSD, SDS, RS