Na kraju

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Nije puno, al je od srca

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

Subota (17.08.)

U organizaciji Studentskog parlamenta, u Art kinu Kriterion organizovan je jednodnevni studentski ljetni bazar. Ovo je bila jedinstvena prilika za nadarene studente da predstave proizvode koji su sami izradili – nakit, torbe, magneti. Takođe, studenti su ovom prilikom ponudili usluge instrukcija i prevođenja po povoljnim cijenama.

Nedelja (18.08.)

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je finalni meč Evropskog prvenstva B-divizije za igrače do 16 godina protiv selekcije Danske.
Nažalost, kadeti su izgubili utakmicu rezultatom 72:69.
Međutim, samim plasmanom u finale, kadeti izborili su učešće u A-diviziji, odnosno među 16 najboljih reprezentacija Evrope gdje će nastupati od naredne sezone.

Ponedeljak (19.08.)

Na centralnom gradskom trgu ispred Katedrale u Sarajevu, mladi ljudi, srednjoškolci, proveli su akciju "Obojimo sivu perspektivu".

Akcija "Obojimo sivu perspektivu" izvedena je tako što su srednjoškolci aktivisti prolazili gradom sa sivim kutijama, simbolikom okova koji ih sputavaju, a prolaznici, također mladi, lijepili na "okove" stikere s porukama o tome šta im je potrebno da bi obojili ljepšim bojama "sivu perspektivu" sebi i narednim generacijama.

Poruke uglavnom govore o želji za drugačijim školstvom, stipendijama, sportskim i drugim sadržajima.

Utorak 20.08.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Košarkaški savez BiH organizovali su zabavu u ime djece svih nacionalnosti i različitih mogućnosti u BiH, a u cilju promocije fer i jednakih prava na obrazovanje djece iz najugroženijih socijalnih grupa.


Cjelodnevna zabava bit će održana 31. augusta, u vrijeme posljednjih priprema za novu školsku godinu, ali i dan pred odlazak bh. reprezentacije na prvenstvo Evrope u Sloveniji.

Jedan od važnijih događaja bit će prijateljska košarkaška utakmica između sadašnje i košarkaške reprezentacije BiH iz 1993. Bit će to ujedno i podsjećanje na ekipu koja je, usprkos svemu, ratne 1993. nastavila igrati košarku.


Ulaz je besplatan za djecu i sve građane koji će doći bodriti nacionalni tim BiH pred evropsko prvenstvo, a dobrovoljni prilozi bit će utrošeni za gradnju pristupa školama za djecu s posebnim potrebama i nabavku medicinskih pomagala, te kupovinu udžbenika najsiromašnijim učenicima u BiH.

Srijeda (21.08.)

Predstavnici Bošnjačke humanitarne organizacije "Merhamet", Katolička udruga "Malteser Hilfsdienst" e.V. i Udruga "Labdoo'', svi iz Njemačke, posjetili su općinu Vitez i u sklopu projekta ''Dječji karavani'' i u Osnovnoj školi "Vitez" podijelili 250 školskih torbi s priborom za učenike slabijeg imovnog stanja.

Uz ovu vrijednu donaciju, Udruženju "Mladi Romi", uz školske torbe, uručen je i određen broj laptopa za potrebe obrazovanja djece i mladih te populacije.

Četvrtak (22.08.)

Ženska nogometna A reprezentacija Bosne i Hercegovine je u okviru priprema za kvalifikacije za SP odigrala dvije prijateljske utakmice sa selekcijom Slovenije.

Nakon 1:1 u prvom susretu koji je odigran prije u Kranjskoj Gori, izabranice Samire Hurem pobijedile su u Bledu Sloveniju sa 3:0.

Pogotke su postigle Iris Kadrić, Amela Kršo i Milena Nikolić.

Kvalifikacije počinju 26. septembra kada bh. reprezentativke gostuju u Škotskoj.

Petak (23.08.)

Udruženje ” On-line Centar za Edukaciju” pokrenulo je edukativni portal edukus.org, a cilj portala je da omogući besplatan pristup bazi znanja svim srednjoškolcima sa područja BiH kao i njihovim roditeljima.

Sve edukativne lekcije koncipirane su da na jednostavan način objasne kompleksne tehnologije, a učenici dobivaju priliku ne samo da nauče nove tehnologije nego i da praktično primjene stečeno znanje.

Lekcije su urađene po modernim standardima, a portal uvažava sve kulturološke razlike.

(Fena/zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sedam dobrih vijesti