Na kraju sedmice

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Šljive, torbe, slike, knjige, od svega pomalo...

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

Subota (24.08.)

Gruzijski film "U procvatu" ("In bloom") reditelja Nane Ekvtimishvili i Simona Grosa najbolji je igrani film ovogodišnjeg 19. Sarajevo film festivala, a uručenjem zvaničnih nagrada zvanično je i završen najznačajniji regionalni filmski festival.

Nedelja (25.08.)

U Sarajevu otvoreni Dani Miroslava Krleže, a tim povodom je u Narodnom pozorištu u Sarajevu s  izvedena predstava "Put u raj“ Miroslava Krleže u izvedbi glumaca Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, a u adaptaciji i režiji Gradimira Gojera.

Manifestacija će trajati deset dana, a organizirana je u saradnji sa HKD Napredak. Dio programa Dana Miroslava Krleže bit će izveden i u Tuzli.

Ponedjeljak (26.08.)

Iz budžeta Općine Centar Sarajevo izdvojeno je 30.000 KM za kupovinu školskih torbi i pribora za sve učenike prvih razreda osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine.
Cilj ove donacije jeste pomoći roditeljima prvačića svih jedanaest osnovnih škola te im obezbijediti kupovinu ruksaka i pribora za uspješan početak školovanja.

Utorak (27.08.)

Izložba "Restauracija u toku" predstavlja početak novog projekta Historijskog muzeja BiH koji ima za cilj sređivanje i modernizaciju Umjetničke zbirke Muzeja sa 2.500 djela eminentnih bh. slikara, kao i slikara iz regiona.

U prvoj fazi rada za restauraciju su odabrana 104 portreta narodnih heroja, nastalih u periodu od 1948. do 1953. godine, rađenih tehnikom ulje na platnu, a koja su potpisala velika imena jugoslovenskog slikarstva: Ismet Mujezinović, Vojo Dimitrijević, Mario Mikulić, Ljubo Lah, Hakija Kulenović, Petar Tiješić i drugi.

Osoblje Ambasade Države Kuvajt je u ime ambasadora Mohammada Fadela Khalafa izabralo djelo Ismeta Mujezinovića rađeno tehnikom ulje na platnu, portret Dragice Pravice, bh. narodne heroine iz Drugog svjetskog rata, te su donirali sredstva Historijskom muzeju BiH za restauraciju tog djela.

Srijeda (28.08.)

Svečano otvoren 40. jubilarni međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive u Gradačcu.

Na Sajmu se predstavlja više od 280 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Turske, Italije, Njemačke i Bosne i Hercegovine na 13 000 četvornih metara otvorenog i zatvorenog prostora.

Četvrtak (29.08.)

U Sarajevu promovirana knjiga “Sportskivremeplov.ba”, autora Muhameda Bikića.

Knjigu čini 80 priča o legendama bh. sporta, a u nju je uvršten i jedan Slovenac, bivši jugoslavenski reprezentativac u alpskom skijanju Jure Franko.

Autor je knjigu posvetio svom kolegi, novinaru Denisu Zaimoviću koji je pred kraj prošle godine poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Petak (30.08.)

Na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, načelnik Općine Jablanica Salem Dedić donio je odluku kojom se proglašava prestanak stanja prirodne nesreće na području Općine Jablanica, uzrokovane velikim šumskim požarima.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sedam dobrih vijesti