PLAKATI U CENTRU SARAJEVA: "Momčilo Krajišnik ratni zločinac"

FOTO: FENA

Plakatima su oblijepljene najprometnije ulice u strogom centru grada kojima prolazi i najveći broj građana, a radi izražavanja negodovanja zbog puštanja na slobodu Krajišnika

"Povratak ratnog zločinca u BiH, Momčilo Krajišnik ratni zločinac", natpis je s plakata kojima je danas nepoznata grupa građana oblijepila ulice u centru Sarajeva.

Plakatima su oblijepljene najprometnije ulice u strogom centru grada kojima prolazi i najveći broj građana, a radi izražavanja negodovanja zbog puštanja na slobodu Krajišnika.

Momčilo Krajišnik će večeras, nakon odsluženja dvije trećine kazne zatvora zbog ratnih zločina nad nesrpskih stanovništvom, doputovati na Pale, gdje je sve spremno za "svečani doček".

On će iz britanskog zatvora doputovati u Beograd odakle će helikopterom Vlade RS-a iz Beograda na Pale u 19 sati.

Krajišnik je u pritvoru Haškog tribunala od aprila 2000. godine.

Prvostepeno je bio osuđen za zločine počinjene tokom rata nad nesrpskim stanovništvom u BiH na 27 godina zatvora, a Žalbeno vijeće Haškog tribunala mu je 17. marta 2009. izreklo kaznu od 20 godina.

- Krajišnik prihvata presudu Tribunala i svoju odgovornost za nasilno preseljenje nesrpskog stanovništva s područja RS-a. Također, iskazao je želju da pomogne pomirenju među narodima u BiH - navedeno je u odluci predsjednika Haškog tribunala.

(Fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ratni zločin, Momčilo Krajišnik, Haški tribunal