Na kraju sedmice

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Amar Imamović, bicikl, dječije priče, košarka, muzika...

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca


Subota (31.08
. ): Herojstvo Amara Imamovića

Požar koji je izbio u centru Sarajeva u ulici Vladislava Skarića, odmah pored hotela Europe, prouzrokovao je veliku materijalnu štetu. Srećom, ljudskih žrtava nije bilo.
Zahvaljujući velikoj hrabrosti i nesebičnoj pomoći Amara Imamovića, ljudskih žrtava nije bilo.
U stan koji je bio u plamenu, Amar je hrabro ušao i tako spasao jedan ljudski život.

Nedelja (01.09.): Biciklisti za staze

Udruženje građana "Giro di Sarajevo” po šesti put je organiziralo revijalnu vožnju biciklista  ulicama Sarajeva, pod sloganom “Hoćemo staze - svoje staze”.
U rekreativnoj dvosatnoj vožnji sa startom od Osnovne Škole 'Skender Kulenović' na Dobrinji   učestvovalo je  više od 2.000 biciklista.
Kolona biciklista prešla je dionicu dužine 20 km sa ciljem na platou između Zemaljskog muzeja i mosta Ars Aevi.

Ponedjeljak (02.09.): Tomislavgradske mažoretkinje


Juniorke tomislavgradskih mažoretkinja u kategoriji Mace osvojile su zlatnu medalju i postale evropske prvakinje na 15. evropskom prvenstvu mažoretkinja u Brnu.
Osim osvojenog zlata u spomenutoj kategoriji, tomislavgradske mažoretkinje osvojile su još četiri medalje, i to srebrne u kategoriji  Kadeti-mace i Seniori–solo-mace, te bronzane medalje u kategoriji Juniori-solo mace i Juniorke-duo-mace.

Utorak (03.09.): Dječije priče

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) proglasila je pobjednike USAID-ovog natječaja za najbolju dječiju priču.
Nagrade su osvojile Indira Rudić i Haruna Bandić iz Sarajeva te Isidora Kopanja i Sofija Miljatović iz Banje Luke.
Natječaj je organiziran u junu ove godine da bi se podiglo poimanje javnosti o pravima djece u BiH.

Srijeda (04.09.): Ajlin Keith Richards


Izložbom crteža mlade umjetnice Ajle Džanko, započela je likovna sezona u  Bosanskom kulturnom centru.
Ajla je učenica devetog razreda Osnovne škole "Meša Selimović" u Sarajevu, a publici se predstavila s 25 crteža, grafika portreta svjetskih rock zvijezda.
Keith Richards, Mylies Kennedy, Nikki Sixx, Axl Rose, Steven Tyler, David Bowie, Jon Bon Jovi, Slash Hudson, Kurt Cobain i Mick Jagger samo su neki od lidera svjetske rock'n'roll scene koje je Džanko ovjekovječila na radovima.

Četvrtak (05.09.): Sarajevo Chamber Music Festival

Nastupom Manhattan String Quartetu i njihovih gostiju, svečano je zatvoreno ovogodišnje izdanje Sarajevo Chamber Music Festivala. Organizatori su istakli da su zadovoljni ovogodišnjim Festivalom i zahvalili li se svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovogodišnjeg SCMF-a.
Posebna zahvala bila je upućena publici koja je vjerno pratila sva festivalska dešavanja.

Petak (06.09.): Pobjeda košarkaša

Nakon neuspješnog starta na Eurobasketu u Sloveniji, košarkaši Bosne i Hercegovine ostvarii su prvu pobjedu i to u utakmici protiv Crne Gore. U nevjerovatnoj utakmici BiH je, nakon što je gubila u tri četvrtine, u zadnjem periodu igre došla do preokreta i konačnog rezultata 76:70.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sedam dobrih vijesti