O čemu govorimo

IZJAVE SEDMICE: Teletović s parkinga, Cerić ispod sunca, otkamenjen

Žurnal je za vas izabrao najupečatljivije izjave koje smo čuli u protekloj sedmici. Ima tu i jedna gesta koja govorio više od riječi. U komentarima možete kandidirati vlastiti izbor izjava Cerić: Reci im da dobro upamte i da tvrdo zapišu

Subota (07.09.)

Milorad Popović dobitnik ovogodišnje nagrade Meša Selimović za roman "Karnera"


Roman "Karnera" Milorada Popovića, pisca iz Crne Gore, dobitnik je ovogodišnje nagrade Meša Selimović. Nagrada se dodjeljuje u okviru međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, koji se već 13 godina održavaju u Tuzli, a za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom području Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Izjavu Milorada Popovića možete pogledati na ovom linku.

 
Nedelja (08.09.)

Mejer: Srebrenica će produbiti razdor između obogaljene Federacije i uspješnije Republike SrpskePriču o razdoru uspješne Republike Srpske i obogaljene Federacije BiH koju bi po navodima Stivena Mejera, stručnjaka za Balkan iz Washingtona, izazvala priča o Srebrenici, prenjele su gotovo svi mediji.

"Uprkos pritisku sa Zapada BiH nikada nije uhvatila korijen kao država. Centralne institucije grcaju, a prava moć je u rukama etničkih /nacionalnih/ zajednica i lidera. Ova tendencija će samo biti pojačana pričom o Srebrenici - produbiće razdor između već obogaljene Federacije i uspješnije Republike Srpske", naveo je Mejer u autorskom tekstu za Srnu pod nazivom "Temelji BiH".

Ponedeljak (09.09)

Svi koji su pratili Evropsko prvenstvo u košarci i nastupe naše reprezentacijevjerovatno će se podjednako sjećati sjane utakmice protiv Litvanije, ali i srčanog komentatora Edina Avdića. U pomenutoj utakmici protiv Litvanije, njegovi komentari na igru Teletovića i njegove dvije trojke iz "iz svlačionice" i "sa parkinga", ostaće još dugo upamćeni.Utorak (10.09)

MMF: Zadovoljni smo dosadašnjim napretkom BiHProtekle sedmice u našoj zemlji je održan sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande s delegacijom MMF-a. Ovaj sastanak bi verovatno bio još jedan u nizu, da šef Misije MMF-a za BiH, Ron van Rooden, nije izjavio nešto što se kosi sa (ne)prilikama kakve dans poznajemo u Bosni i Hercegovini. 

"Izvršenje ciljeva postavljenih u sklopu stand-by aranžmana je veoma dobro proteklo u oba entiteta, a prilično dobro napreduju i reforme u okviru programa. Ekonomija pokazuje znake oporavka, a i povećana je industrijska proizvodnja. Ipak, pred nama su značajni izazovi, posebno kada je u pitanju izvršenje budžeta za 2013. i planiranje onih za 2014.", istakao je Van Rooden.

Srijeda (11.09)

Kopanja: Sve više Banjalučana navija za BiH

Dan nakon sjajne igre fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i pobjede nad Slovačkom, Željko Kopanja, vlasnik "Nezavisnih novina" i "Glasa Srpske" dao je izjavu koja je naišla narazličite rekacije.

"Sve više Banjalučana navija za Bosnu i Hercegovinu. Navijam i ja, i svi moji. Moja 12-godišnja kćerka Isidora bila je u Jesenicama i navijala za košarkašku reprezentaciju BiH na Eurobasketu", rekao je tom prilikom Kopanja.


Četvrtak (12.09)

Opozicija u BiH ukrupnjivanjem prijeti strankama na vlasti

Socijaldemokratskoj uniji, Našoj stranci, Stranci penzionera/umirovljenika BiH i Liberalno demokratskoj stranci danas se pridružila Posavska stranka kao potencijalna članica opozicionog Bloka 14. Ove stranke će u narednim sedmicama predstaviti zajednički ekonomski program.Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke, tom prilikom izjavio je sljedeće:

"Opterećenje po zaposleniku u Federaciji BiH iznosi 71 posto. Konkretno, ovo znači da svako ko prima plaću u iznosu od 1.000 KM, zapravo prima 1.710 KM jer država uzima ostatak i raspolaže tim novcem bez da se radnik išta pita. U praksi to znači da neko ko radi 10 sati ustvari radi 17 sati jer sedam sati odlazi državi".

Petak (13.09.)

Fazlija: SDP će uvijek biti žestoki protivnik nesposobnoj vlasti

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo danas su poručili da će podržavati i glasati samo za one stavove koji su zakonski i koji su za dobrobit građana.

Od svih članova KO SDP-a, najviše se "istakao" Nedžad Fazlija i pogodio "pravo u centar".Kao zaključak, Fazlija je poručio da će Klub SDP-a kao parlamentarna stranka podržavati samo zakonita rješenja Vlade i ono što je u interesu građana te da će, kako je precizirao, biti žestoki protivnici nesposobnoj vlasti na čijem je čelu SDA, a koju još čine SDU, Demokratska fronta, BPS, stranka Radom za boljitak i samostalni poslanici.

Subota (14.09.)

Cerić: Reci im da dobro upamte i da tvrdo zapišu

Bilo je samo pitanje vremena kada će se oglasiti i bivši reis-l-ulema IZ u BiH Mustafa Cerić povodom predstojećeg popisa stanovništva.

Naime, sadašnji predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa, poručio je popisivačima da “tvrdo” zapišu - Ja sam Bošnjak po ocu i materi!


Evo šta je između ostaog Mustafa Cerić poručio Bošnjacima:

"... Dobri Bošnjaninu, kad ti u oktobru ove godine dođu kući da te opet pitaju ko si, odakle si, koje si nacije, koje si vjere, kojim jezikom govoriš i šta imaš od imetka - ustani i stani pod svojim suncem i sa svojom sjenkom progovori iz čistog i iskrenog srca s kojim si se konačno sastao i reci im glasno tako otkamenjen da se do neba čuje što ti je na duši. Reci im da dobro upamte i da tvrdo zapišu za sva vremena - Ja sam Bošnjak po ocu i materi! Ja sam iz ovih bosanskih krajeva po djedovini! Vjera mi je islam (a neki Bošnjaci mogu biti i druge vjere ili bezvjere, neka im je to po volji)! Jezik mi je bosanski! Nisam bogat po imetku, ali sam sit u duši!

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Nedžad Fazlija, Željko Kopanja, Edin Avdić, Mustafa Cerić