Na kraju sedmice

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Košarka, fudbal, higijena, prelijepa Una...

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

Subota (07.09)

Akcija Omladinskog pokreta Revolta pred popis stanovništva: Bosanac i Hercegovac prije svega


Omladinski pokret Revolt u Tuzli počeo je s realizacijom uličnih akcija u okviru kampanje "Jer zemlju čine ljudi".
Kampanja se odnosi na predstojeći popis stanovništva u BiH i cilj je je informisanje građana o pravilima predstojećeg popisa, ali i afirmacija slobode izražavanja.

U Revoltu navode kako su građani BiH izloženi različitim vrstama pritiska, manipulacija i zabluda koje se plasiraju, kako navode, od brojnih vjerskih, nacionalnih i etničkih organizacija.

Nedelja (08.09.)

Taekwondo: Predstavnici BiH osvojili 15 medalja na Balkanijadi u Baru


Taekwondo reprezentacija Bosne i Hercegovine  osvojila je 15 medalja,  dvije zlatne, sedam srebrenih i šest bronzanih, na Balkanskom prvenstvu za kadete, juniore i seniore u crnogorskom Baru.

U konkurenciji više od oko 400 takmičara i takmičarki iz 10 nacionalnih selekcija - Bugarske, Rumunije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Turske, Kosova, Slovenije i BiH, naši predstavnici su u ukupnom poretku zauzeli visoko četvrto mjesto.

Ponedeljak (09. 09.)

Petrović: Moralni smo pobjednici Eurobasketa


Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine uprkos tri vezane pobjede eliminirana je iz daljeg takmičenja na Evropskom prvenstvu u Sloveniji.

Trijumf nad Litvanijom 78:72 nije bio dovoljan  za prolazak u drugi krug, jer su   naši košarkaši morali ostvariti razliku od najmanje 10 poena.
 Aleksandar Petrović kazao je  da je naš tim iz  utakmice u utakmicu igrao sve bolje i da je zaslužio igranje u narednom krugu.

- Moramo biti  ponosni na ove momke. Radili su naporno, žestoko. Poraz od Latvije na kraju nas je koštao, ali šta je tu je. Sigurno je da niko ne može nešto zamjeriti ovim momcima. Ono što mogu reći jeste da smo mi moralni pobjednici ovog Eurobasketa, kazao je Petrović.


Utorak (10.09.)

BiH savladala Slovačku rezultatom 2:1


Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Slovačku u Žilini rezultatom 2:1.
Slovaci su poveli golom Hamšika u 42. minutu susreta, a s tim rezultatom okončano je prvo poluvrijeme.

Preokret je započeo golom Bičakčića u 69. minuti, a konačan rezultat postavio je Hajrović sjajnim pogotkom sa velike udaljenosti u 78. minutu utakmice.

Pobjedom protiv Slovačke BiH je zadržala prvo mjesto u kvalifikacijskoj grupi ispred drugoplasirane Grčke.


Srijeda (11. 09)

Nacionalni park “Una” dobio bijelu zastavicu za čistoću


Nacionalnom parku (NP) „Una“ i lokalitetu Štrbački Buk na prigodnoj svečanosti je svjetski rekorder u ronjenju na dah Kristijan Curavić iz Hrvatske, u okviru Fondacije princa Alberta od Monaka, uručio bijelu zastavu koja simbolizira čistoću okeana, mora, rijeka i jezera.
Curavić je osnivač Udruženja Guawaa (Global Underwater Awareness Association), koje dodijeljuje ove nagrade. NP „Una“ prvi je u BiH, a treći u svijetu koji ju je dobio. Prvo priznanje za čistoću podmorja dodijeljeno je Monacu u ruke princu Albertu, a drugo Solaris resortu u Šibeniku.


Četvrtak (12. 09.)

Općina Novi Grad Sarajevo: Akcija čišćenja devastiranog vrtića na Ali-pašinom Polju


Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji s komunalnim preduzećima "Park" i "Rad" pokrenula je akciju čišćenja devastiranog objekta u kojem je bio smješten vrtić Vjeverica na Ali-pašinom Polju, a koji je godinama predstavljao ruglo ovog naselja.
Ovaj napušteni objekat već godinama predstavlja ekološki problem, ali i opasnost za sigurnost stanovnika Ali-pašinog Polja. U njemu su se okupljali narkomani, psi lutalice, a u objektu i oko njega nalazile su se velike količine smeća.

Petak (13.09.)

U Srebrenici otvoren festival “Srebrena traka”


U Srebrenici je večeras otvoren Sedmi festival kratkog filma "Srebrena traka" na kojem će u okviru takmičarskog dijela biti prikazana 29 kratka filma iz 10 zemalja.

Dvodnevni festival je počeo prikazivanjem dugometražnog filma "Krugovi" reditelja Srdana Golubovića, nakon čega će u takmičarskom dijelu biti prikazano pet kratkih filmova iz BiH, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije i Španije.

U toku festivala biće prikazano 29 kratkih filmova iz 10 zemalja koji se takmiče za prvu nagradu stručnog žirija "Srebrenu traku" i nagradu publike.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sedam dobrih vijesti