O čemu govorimo

IZJAVE SEDMICE: Slavite Miloševića u Teheranu

Žurnal je za vas izabrao najupečatljivije izjave koje smo čuli u protekloj sedmici. U komentarima možete kandidirati vlastiti izbor

Subota 28. septembar
Krajišnik: Milošević je “vašoj” strani dao Sarajevo, treba da ga slavite


Momčilo Krajišnik, haški osuđenik za ratne zločine, jedan od politički najuticajnijih rukovodilaca Srba tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini i poslijeratni član Predsjedništva BiH, u intervjuu za centralnu informativnu emisiju Face televizije u Sarajevu, ustvrdio je da nije bio informisan za događanja u Srebrenici, enklavi u kojoj se jula 1995. godine dogodio genocid nad bošnjačkim narodom.

A o Slobodanu Miloševiću, rekao je sljedeće: “Ako vam je iko pomogao, to je Milošević, dao je “vašoj” strani Sarajevo. To je učinio bez ikakvog razloga, uz čašu viskija (u Dejtonu). Trebalo bi da ga slavite.”


Nedelja 29. septembar
Sorensen: Bh. političari moraju reći kako namjeravaju da ukinu diskriminaciju


Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, govoreći o predstojećem, trećem sastanku Dijaloga na visokom nivou između Evropske komisije i institucionalnih i stranačkih lidera Bosne i Hercegovine, koji će biti održan 1. oktobra u Briselu, između ostalog je rekao sljedeće:

“Oni moraju reći kako će osigurati da odluke o bitnim pitanjima u vezi sa EU budu donošene u BiH na efikasan način. Njima su građani povjerili mandat da to urade. Budući da će korist od evropskih integracija imati prvenstveno građani, lideri imaju sve razloge da preuzmu odgovornost i urade ono što je potrebno.”

Ponedeljak 30. septembar
Đurđević: Imamo sve više djece koja imaju razvojne smetnjeVršilac dužnosti direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja “Bjelave” u Sarajevu Saudin Đurđević izjavio je da ta ustanova posljednjih godina zbrinjava sve veći broj djece koja imaju razvojne smetnje.
“Činjenica je da imamo sve veći broj djece koja imaju razvojne smetnje, a s tim problemom se nosimo koliko god to možemo i umijemo.”

Utorak 1. oktobar
Đerić: Ministar finansija RS-a kao da je iz druge vasioneIzjava ministra finansija RS-a Zorana Tegeltije, da se ne može očekivati da Vlada finansira privredu RS-a, izazvala je nezadovoljstvo šefa Kluba poslanika Partije demokratskog progresa Zorana Đerića.

Povodom ove izjave, on je izjavio sljedeće:
“Ne razumijem takvog ministra finansija. On mora da je došao iz neke druge vasione.”

Srijeda 2. oktobar
Mujkić: Popis stanovništva se odvija u duhu Dejtonske BiH- traljavo, neorganizirano i protivrječn
o

Kako je počeo, proces popisa stanovništva u BiH provodi se u pravom duhu dejtonske Bosne - traljavo, neorganizirano i protivrječno - ocijenio je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić.

“To da popisivači nose kući povjerljive lične podatke građana svjedoči ne samo o tome da je kod nas politička kultura takva da se ono što pripada sferi individuuma naprosto ne prepoznaje kao nešto značajno, nego nam to govori općenito kako dejtonska Bosna opterećena etničkim identitetom gleda na svog građanina kao individuuma- kao potpuno nevažnog.”

Četvrtak 3. oktobar
Radončić: Ni hrvatski entitet, ni muslimanska fildžan država


Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da stranka na čijem je čelu nikada neće pristati kod dogovora za primjenu presude „Sejdić i Finci“ na model koji bi eventualno značio podjelu Federacije BiH.

“Želimo primjenu presude „Sejdić i Finci“, ali ne i hrvatski entitet niti, ne daj Bože, muslimansku fildžan državu.”

Petak. 4. oktobar

Milanović: Nemam šta pozivati Hrvate u BiH da se popišu, znaju oni to i bez mene


Premijer Hrvatske Zoran Milanović boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, koji mnogi posmatraju kroz prizmu aktualnog popisa stanovništva.

Tokom boravka u BiH Milanović je komentarisao i popis stanovništva koji se provodi u BiH.

"Mislim da je važno da se uopšte zna koliko ljudi živi u Bosni i Hercegovini s obzirom da je BiH prema Dejtonu uređena na način na koji je uređena. Nije baš najsretniji, ali to je država u pravilu i prvenstveno triju etničkih grupa, nacija - Bošnjaka, Hrvata i Srba i to je tako. Nemam ja što pozivati Hrvate da se popišu, znaju oni to i bez mene."

Subota 5.oktobar
Bosić: Dodik otišao da poljubi ruku LagumdžijiZlatko Lagumdžija ima sve razloge da bude sretan i zadovoljan, jer je Milorad Dodik otišao da mu poljubi ruku, moleći ga da mu pomogne da se obračuna sa Srpskom demokratskom strankom (SDS)- izjavio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić povodom današnjih sarajevskih razgovora delegacija SDP-a i SNSD-a.

"Nema više one priče o Teheranu i kako mu se Sarajevo gadi. Dodik je danas ponizio ne samo sebe nego i RS."

(zurnal.info/fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Momčilo Krajišnik, Zoran Milanović, Asim Mujkić, Izjava sedmice