Na kraju sedmice

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Stipendije, festivali i fudbalska pobjeda

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

Subota 5. oktobar
NSBiH stipendira Miloša Aćimovića

Predstavnici Nogometnog saveza BiH potpisali su ugovor o stipendiranju reprezentativca Miloša Aćimovića koji je u martu, dolazeći na okupljanje "U-17" selekcije, doživio saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao njegov otac.

Dodjela stipendije Milošu Aćimoviću je potvrda opredjeljenja i spremnosti rukovodstva Saveza da pruži podršku mladim, talentovanim igračima, članovima reprezentativnih selekcija, u trenucima kada je to najpotrebnije za njihov dalji životni put i sportski razvoj, saopćeno je iz Nogometnog saveza BiH.

Nedelja 6. oktobar
MESS: Tri dječije predstave i Hamlet na bolivijski način

Nedjeljno sarajevsko jutro obilježio je Children MESS program u okviru kojeg su odigrane tri predstave.

Ponedeljak 7. oktobar
Humanitarna izložba u Galeriji “Boris Smoje”


U Galeriji "Boris Smoje" u Sarajevu otvorena je izložba fotografija humanitarnog karaktera "Debočarešto".

Prihod od prodaje fotografija dodijeljen je Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Bjelave", slijepim i slabovidnim licima Kantona Sarajevo, Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju, te Sigurnoj kući.

Predstavnicima navedenih udruženja uručene su preostale fotografije, te cjelokupni prikupljeni prihod od prodaje radova.

Utorak 8. oktobar
Džeko u humanitarnoj akciji


Nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Džeko danas uručio je dres i loptu s njegovim potpisom kompanijama Bajra i Violeta, koje su učestvovale u akciji "Srce za Fazlu".

Akcija je prije mjesec dana rezultirala prikupljanjem dijela sredstava za operaciju transplatacije srca uposlenika FTV-a Adnana Fazlagića u iznosu od 9.500 KM za dres, koliko je odmah uplatila kompanija Bajra i 3.000 KM što je za otkup lopte platila kompanija Violeta.

Srijeda 9. oktobar
U Sarajevu počeo SOS Dizajn Festival


Otvaranjem izložbe "Slike iz podzemne: Plakati iz podzemne željeznice od 1947. do danas Škole vizuelnih umjetnosti New York" u Sarajevu je počeo Drugi SOS Dizajn Festival, koji će trajati do 13. oktobra.

- Prije svega, kao studenti sretni smo što smo uspjeli da ponovo organizujemo ovaj festival, na kojem će sutra predavanja održati Felix Hardmood Beck iz Njemačke i Tamer Nakisci iz Turske - kazao je Đorđe Jovanović, jedan od osnivača SOS Dizajn Festivala.

Četvrtak 10. oktobar
Sarajevo učestvuje u projektu “Volontiraj-kreditiraj”


Sarajevo je danas domaćin Sedmog socijalnog dana Projekta "Volontiraj-kreditiraj" koji organizira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Udruženje “Infohouse”.
U realizaciju ovog projekta uključeni su učenici 139 srednjih škola iz 58 gradova Bosne i Hercegovine.

Gradska uprava Grada Sarajeva uključila se u organiziranje jednodnevne radne prakse za tri srednjoškolke koje pohađaju Petu gimnaziju Sarajevo - opšti smjer – Jasmina Imamović, Srednju medicinsku školu Sarajevo - farmaceutski smjer – Amina Bota i sarajevsku Srednju ekonomsku školu –smjer ekonomski tehničar – Najla Šetkić.

Petak 11. oktobar
Nogometaši BiH na korak do plasmana na SP


Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u devetoj utakmici G-grupe kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu u Zenici pobijedila selekciju Lihtenštajna sa 4:1 (4:0).

Golove za BiH su postigli Edin Džeko (27., 39.), Zvjezdan Misimović (34.) i Vedad Ibišević (38.), dok je strijelac jedinog gola za gostujuću ekipu bio David Hasler (61.).

Nogometaši BiH sedmom pobjedom u kvalifikacijama oprostili su se od navijača u Zenici i došli na korak do plasmana na SP.

(zurnal.info/FENA)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sedam dobrih vijesti