O čemu govorimo

IZJAVE SEDMICE: BiH je pljačkana godinama, ali lopovi više nisu sigurni

Žurnal je za vas izabrao najupečatljivije izjave koje smo čuli u protekloj sedmici. U komentarima možete kandidirati vlastiti izbor

Subota 12. oktobar

PETROVSKI: Djeca trebaju govoriti maternjim, a ne nacionalnim jezikomMeđunarodne konvencije obavezuju nas da šta god da rade privatne, pravne osobe to mora biti usmjereno za dobrobit djeteta i to u njegovom najboljem interesu. Nije budućnost fabrika, crkva, džamija, škole, budućnost su djeca - rekao je Zoran Petrovski, izvršni direktor Udruženja "Zgrade“ povodom održavanja Foruma o ljudskim pravima u Sarajevu.
Smatrajući da je najvažnije da ljudi shvate koja prava imaju, a država koje je obaveze ratificirala Petrovski je posjetio djecu i roditelje iz Konjević Polja u Sarajevu.

“Tu nije riječ o zloupotrebi djece. S djecom treba razgovarati što i nalaže Konvencija o pravima djeteta da stariji moraju slušati i cijeniti mišljenje djece. Djeca, kao i odrasli trebaju govoriti maternjim jezikom a ne nacionalnim jezikom.”


Nedelja 13. oktobar

Halilović: Mediji u BiH pod velikim političkim uticajemU Bosni i Hercegovini je javna scena premrežena na način da su političke partije uglavnom postale političke korporacije i preko tih "biznisa" političke partije realiziraju svoje materijalne interese, a mediji su u najvećem broju samo njihovi glasnogovornici - istakao je Mehmed Halilović, novinar, medijski analitičar i bivši ombudsman za medije u Federaciji BiH.

“Mediji zavise od tržišta. Tržište u BiH je nerazvijeno, a isto tako je i pod velikim političkim uticajem, pa su i samim tim i mediji pod političkim uticajem. Bojim se da nema profitabilnih medija u BiH, a ako ih i ima to je na granici profitabilnosti ili je ispod granice profesionalnosti.”

Ponedeljak 14. oktobar

JOVANOVIĆ: Sve više tužbi zbog gubitka posla i neisplaćenih plaća


Predsjednica OSS-a Janja Jovanović, podsjeća da se u posljednje vrijeme bilježi sve veći broj tužbi koji se odnose na radne sporove, pokrenute usljed gubitka radnog mjesta, neisplaćenih plaća, regresa i drugih naknada.
Tako je samo u okviru Radnog odjeljenja OSS-a u kojem je angažirano 15 sudija u devet mjeseci zaprimljeno 3.900 tužbi, koji se odnose na radne sporove.
Jovanović smatra da bi se problem velikog priliva predmeta dijelom mogao riješiti i na način povećanja obavezne sudske takse, a u vezi sa čime bi zakonodavna vlast trebala iznaći odgovarajuće rješenje.

Utorak 15. oktobar

ČOVIĆ: Rješavanje pitanja presude Sejdić-Finci nije rješavanje hrvatskog pitanja u BiH


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović reagovao je na prozivanja pojedinih stranaka iz FBiH i Republike Srpske da se  proces provedbe presude Sejdić – Finci sveo na rješavanje hrvatskog pitanja. Čović je to odbacio i kazao da HDZ BiH u realizaciji ove presude ne traži rješenje hrvatskog pitanja u BiH niti je to rješenje hrvatskog pitanja.

“Bio bih presretan kada bismo ovim riješili hrvatsko pitanje, ali mi to pitanje nismo ni otvorili. Tek ga trebamo rješavati. Ovo je prije svega rješenje presude Sedjić – Finci, a kakvi bismo mi to bili predstavnici hrvatskog naroda u BiH  kada, uz rješenje presude iz Strasbourga, ne bismo pokušali ispraviti i nepravilnosti oko izbora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.”

Srijeda 16. oktobar

VLAJKI: Nije važno koji će uspjeh postići, “Zmajevi” su već među 16 najboljih


Dopredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki čestitao je nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine plasman na svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.
Vlajki u čestitki konstatira da će se "Zmajevi" naći u najelitnijem društvu gdje će biti Italija, Njemačka, Holandija, Rusija, Engleska, Španija…

“Nije ni važno koji će uspjeh tamo postići, jer se već nalaze među 16 najboljih reprezentacija svijeta - naveo je dopredsjednik RS-a.”

Četvrtak 17. oktobar

ŠUICA: Hrvatima u BiH treba kanal na hrvatskom jeziku


Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica uputila je pitanje Europskoj komisiji “Kada i kako će Evropska komisija pomoći ostvariti Hrvatima u BiH kulturnu i jezičnu ravnopravnost te osigurati TV kanal na hrvatskom jeziku?”

“Ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH i osiguranje osnovnih ljudskih prava, kao što je pravo na informiranje na vlastitom jeziku, preduvjet su demokratskog napretka Bosne i Hercegovine i njezina napretka na putu ka Europskoj uniji.”

Petak 18. oktobar
OSMIĆ: BiH pljačkana godinama, ali lopovi više nisu sigurniBosna i Hercegovina je pljačkana godinama, milijarde su u pitanju, a otkrivanje umiješanih u taj kriminal neće se samo završiti hapšenjem nekih radnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Regionalnom centru Tuzla, tvrdi predsjednik Sindikata zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Mehmedalija Osmić.

“Lopovi više nisu sigurni. Ne znaju kada će reagovati direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Goran Zubac i glavni tužilac BiH Goran Salihović.”

Subota 19. oktobar
Bosić: Dodiku više ne vjeruju ni koalicioni partneri


Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić tvrdi da "lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku više ne vjeruju ni njegovi koalicioni partneri zato što ih je slagao, govoreći da će s njima u koaliciju za izbore 2014. godine , a to isto nudi SDS-u".

“Kako Milorad Dodik, čovjek koji je sve slagao u vezi s referendumom o otcjepljenju RS-a, vraćanju nadležnosti u prvosuđu s nivoa BiH, reviziji privatizacije, obračuna s kriminalom i koji je ukrao milionske iznose, može za nekoga reći da je lažov? Pa njemu više ne vjeruju ni njegovi koalicioni partneri zato što ih je slagao pošto im govori da će sa njima u koaliciju za izbore 2014. godine , a to isto nudi SDS-u. Napadima na mene i SDS pokušava da amortizuje njihovo nezadovoljstvo.”

(zurnal.info/fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Izjave sedmice