O čemu govorimo

IZJAVE SEDMICE: Napad na Đozu je minobacački napad na Bošnjake

Žurnal je za vas izabrao najupečatljivije izjave koje smo čuli u protekloj sedmici. U komentarima možete kandidirati vlastiti izbor

Subota 19. oktobra  
Doris Pack: Neprovođenje presude „Sejdić i Finci“ sinonim je za to da u BiH ništa ne ide naprijedNeprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“ sinonim je za to da u BiH ništa ne ide naprijed kako bi trebalo - izjavila je  danas u Sarajevu članica Evropskog parlamenta i stalna izvjestiteljica za BiH Doris Pack.
“Cijeli problem u vezi implementacije te presude bi se mogao jednostavno riješiti da za to postoji politička volja. Ukoliko se svako pitanje bude tako dugo rješavalo, BiH u dalekoj budućnosti neće stići u EU”, kazala je Pack.

Nedelja 20. oktobar
Džeko:  Kad je Vedo zabio gol svima nam je donio olakšanje i neopisivu srećuKvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu Edin Džeko završio je kao drugi strijelac, sa jednim golom zaostatka za Holanđaninom Robinom van Persieom. On je u 10 utakmica postigao 10 pogodaka, a u odlučujućoj utakmici protiv Litvanije, upisao je asistenciju, koju će, po vlastitom priznanju, pamtiti cijeli život, s obzirom na to da je donijela toliko radosti, kako njemu i suigračima, tako i svim navijačima BiH.

“To mi je najdraža asistencija u karijeri i tako će i ostati do kraja moje karijere, jer taj gol smo čekali 70 minuta. Bilo je samo da ga neko gurne preko linije. Ja sam ovaj put bio tu da aisitiram, a Vedo da zabije, a kada ga je zabio.... Osjetio sam veliko olakšanje. Tih 70 minuta, koliko smo se patili, imali smo veliki pritisak u glavama. Igrali smo u grču i samim tim ne možeš da daš od sebe najbolje, nego kroz glavu prolaze jedan baraž, drugi baraž, strah od trećeg baraža. Međutim, kad je Vedo zabio gol svima nam je donio olakšanje i neopisivu sreću” kazao je Džeko.

Ponedeljak 21. oktobar
Dodik: Referendum se samo jednom provodi


Predsjednik Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da je „SNSD-ova vlast promovisala priču o referendumu u RS, koji na kraju treba da odluči o statusu RS-a, ali koji mora biti ligitiman i šire, a ne samo u RS-u, jer se samo jednom provodi“.

“Uvijek smo govorili da će se o tome odlučiti kada za to postoji niz preduslova, koji su veoma jasni za sve koji se bave politikom, a to su društvene ukupne okolnosti i sposobnost društva da uđe u taj posao”, rekao je Dodik.

Utorak 22. oktobar
Omerović: Inzko nas vara isto kao i MutabdžijaVisoki predstavnik EU za BiH Valentin Inzko održao je danas još jedan sastanak s roditeljima djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja koji već 14 dana protestvuju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu tražeći svoja prava.
“Međunarodna zajednica nam nije ponudila nikakvo rješenje. Večeras smo shvatili da nas Inzko vara isto kao i ministar prosvjede i kulture RS-a Goran Mutabdžija”, kazao je jedan od roditelja Muhizin Omerović.

Srijeda 23. oktobar
Budimir: Vrijeme je da netko “pomete” sadašnje političare


U intervjuu koji dao za agenciju Fena predsjednik Stranke pravde i povjerenja (SPP) i Federacije BiH Živko Budimir je između ostalog naglasio da je vrijeme da neko “pomete” sadašnje političare u BiH

“Želim, naime, kazati kako je vrijeme da netko pomete ove političare, ako to neće Europska unija, onda je vrijeme da to učine stanovnici BiH. Želim biti jasan: ne amnestiram ni sebe od odgovornosti, i ako narod u BiH smatra da i mene treba pomesti neka to učini. Potrebno je napraviti drastičan rez i pomesti sve političare u BiH i konačno stvoriti ambijent u kome će se moći normalno raditi i normalno živjeti”, izjavio je Budimir.

Četvrtak 24. oktobar
Magazinović: Glasat ćemo za smjenu Šarovića


Predsjedavajući Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Saša Magazinović je u pauzi zasjedanja Predstavničkog doma državnog parlamenta, izjavio novinarima da će poslanici te stranke glasati za smjenu ministra Mirka Šarovića.

“Mi se danas apsolutno ne opredjeljujemo ni za SDS ni za SNSD, nemamo nikakve emocije ni prema jednima ni prema drugima. Ne opredjeljujemo se ni za one koji su Momčilu  Krajišniku pravili doček, ni za one koji mašu referendumom. Mi se danas opredjeljujemo u potpuno racionalnoj ravni, a to je da biramo ono rješenje koje neće dovesti do blokade institucija BiH”, kazao je Magazinović.
 
Petak 25. oktobar
Cerić: Napad na Husejna ef. Đoze je napad na Bošnjake

   

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić oštro je osudio napad na čast i ugled velikog bošnjačkog alima hadži Husejna ef. Đoze, i „to je napad na sve Bošnjake“.

“Činjenica da je napad na uglednog bošnjačkog alima rahmetli Husejna ef. Đozu, jednog od najvećih duhovnih i intelektualnih umova u dvadesetom stoljeću, anoniman ukazuje da je namjera takozvanih nepotpisanih roditelja iz Goražda bila da se pokrene kampanja protiv Bošnjaka radi kriminalizacije simbola njihove vjere i morala” rekao je Cerić.

Subota 26.oktobar
Čavić: Dodik, Čović i Lagumdžija vrše pritisak na UIOLider Demokratskog narodnog pokreta (NDP) Dragan Čavić saopštio je da posjeduje saznanja o političkim pritiscima koji se vrše na Upravo za indirektno oporezivanje.

"UIO BiH još nije donijela konačnu odluku, ali pouzdano znamo da lideri HDZ-a BiH, SNSD-a, i SDP-a , Dragan Čović, Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija vrše pritisak na rukovodstvo UIO kako bi 27 miliona uložili u kompaniju Grand Trade i time Radišiću omogućili da dovrši radove“, rekao je Čavić u obraćanju novinarima u Banjaluci.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

O čemu govorimo, Izjave sedmice