Lektira

OBRAZOVANJE U BIH: Sarajevski đaci analiziraju štivo o golim Cigankama i runjavim Ciganima

Piše: D.T.

Riječe je o knjizi “Roman o novčiću”. Ova knjiga je prepuna stereotipa i ko zna odakle stvorenih ideja o tome kako su Romi narod vrlo otvorene seksualnosti

Dok u svijetu traje Dekada Roma, učenici šestog razreda u školama u Kantonu Sarajevo u obaveznoj školskoj lektiri čitaju o “runjavim Ciganima”, “Cigankama sa bijnim grudma” i sličnim stvarima vezanim za Rome.

Riječ je o knjizi “Roman o novčiću”, punoj rasističkih stereotipa i ko zna odakle stvorenih ideja o tome kako su Romi narod vrlo otvorene seksualnosti.

Knjiga je dio obavezne školske lektire za učenike šestog razreda devetogodišnje osnovne škole u Kantonu Sarajevo, a djelo je Kemala Mahmutefendića, književnika - slobodnog umjetnika, rođenog u Konjicu koji danas živi u Zenici.

Inače, sporna knjiga je bila predmet rasprava još prije 5 godina kada je bila dio školske lektire za četvrti razred osnovne škole.

Priču o knjizi je nedavno ponovo aktuelizirao portal radiosarajevo.ba, koji podsjeća da je tada udruženje za zaštitu djece i dječijih prava “DjeCa - Dječije Carstvo” iz Sarajeva reagiralo prema Prosvjetno-pedagoškom zavodu.

Nakon reakcija, knjiga je bila isključena iz programa za četvrti razred i jednostavno prebačena u šesti.

Prošle sedmice smo poslali upit Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade, tražeći komentar i odgovore na neka pitanja vezana za lektiru.

Odgovor još uvijek nismo dobili uz obrazloženje da upit još uvijek nije stigao na pravu adresu. Međutim, tek danas smo dobili čvrsta uvjerenja da ćemo odgovor dobiti do kraja ove sedmice.

Nastavnica bosanskog jezika Gordana Hadžić u Osnovnoj školi “Isak Samokovlija” u Sarajevu, potvrdila nam je da je ova knjiga dio programa lektire za osnovnu školu.

“Ja sada ne predajem učenicima šestog razreda, predajem u osmom i devetom, ali sam prije tri godine na času lektire radila ovu knjigu sa učenicima”, rekla je Hadžić.

Dervo Sejdić, romski aktivista iz Sarajeva kazao nam je da do sada nije ništa konkretno poduzeo po ovom pitanju. Reakcija je izostala jer, kako kaže, u ovakvoj situaciji kada Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS nema svog ministra, nema se kome obratiti i pitanje je koji mehanizam sada upotrebiti.

S druge strane, Sejdić kaže da je sporni dio knjige čist rasizam.

“Ne znam kako teče proces odobravanja neke knjige za lektiru, ali znam da je ovo rasistički obojeno”, rekao je Sejdić.

Dakle, reakcija je izostala, a zvaničnici ćute-za sada. A možda ipak i postoji neko pedagoško objašnjenje za ovakav sadržaj:

Igraju i ogromne sise, dva brijega ljljana podzemnim zemljotresom, dodiruju se, taraju i odbijaju. ...Sve je pokret, skakanje, njhanje, cika, smijeh i beskrajno uzbuđenje. Nisam to ni izgovorio do kraja, kad li sa moje Ciganke, uz uzvike sa strane, poče da leti odjeća. Bluza, haljina, marama, čarape, donji veš, gaće, sve se to u tili čas nađe pobacano po grmlju pored rijeke; Tek tada ugledah svijet svojim očima: goli Cigani trčali su goli po bijelom šljunku uz rijeku; gonili su Ciganke, gole kao što su i oni bili.


(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Lektira, Romi