O čemu govorimo

IZJAVE SEDMICE: Akademska zajednica u BiH je korumpirana

Akademska zajednica je ušutkana, ona je vrlo oportuna, da ne kažem čak i grublje riječi- mislim da je i korumpirana - kazao je Dino Mustafić

26.10. (Subota)
Čavić: UIO kupuje prostor u objektu Mileta Radišića


Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić tvrdi da Uprava za indikrektno oporezivanje (UIO) namjerava da za 27 miliona maraka kupi poslovni prostor od firme "Grand trejd" Mileta Radišića, u objektu u izgradnju u blIzini "Medicinske elektronike" u Banjoj Luci.

“Koliko je meni poznato, za te namjene je u ovoj godini izdvojeno 27 miliona konvertibilnih maraka i do ovog trenutka UIO nije donijela odluku koji će prostor da kupi u Banjoj Luci. Ali, na UIO vrši se pritisak da 27 miliona potroši za kupovinu prostora od firme Grand Trejd” - kazao je Čavić.

27.10. (Nedelja)
Mešković: Ministarstvo za ljudska prava opstruira donošenje Zakona o žrtvama tortureOsamnaest godina nakon završetka rata nije donesen zakon o pravima žrtava torture i to je jedina populacija u BiH, koja je proistekla iz rata i koja nema zakonom reguliran status, a glavni krivac što su bivši logoraši bez zakonskih prava je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u kojem zakon već deset mjeseci u "ladiciama" čeka da bude  upućen u parlamentarnu proceduru, kazao je predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

“Taj zakon je predat krajem prošle godine i prošlo je već deset mjeseci a zakon iz ladica Ministarstva još nije otišao u parlamentarnu proceduru, a obrazloženje je da taj zakon, nažalost, nije u programu rada Ministarstva”, kazao je Mešković.

28.10. (Ponedeljak)
Čović: Moguće konačno uvezivanje dva HDZ-a


Vođstvo dva HDZ-a, predvođeno predsjednicima stranke Draganom Čovićem i Martinom Ragužem zaključilo je danas u Mostaru kako će u naredni mjesec dana dogovoriti daljnji modalitet suradnje između dvije stranke, od kojih je jedan i moguće konačno uvezivanje dvije stranke.
Po Čovićevim riječima razgovarano je o tri moguće forme suradnje.

“Jedna je da ove dvije stranke idu ka konačnom uvezivanju, druga je da zajedno djelujemo kao partneri kroz Hrvatski narodni sabor, a treća da djelujemo kao dvije političke stranke koje ne obvezuje ništa osim kodeksa ponašanje koji bi trebao biti prisutan na političkoj sceni u BiH”, izjavio je Čović.

29.10. (Utorak)
Lustig: Gdje god mogu, govorim o SrebreniciHrvatski producent i glumac Branko Lustig izjavio je da je zločin to što djeca u školama ne uče o genocidu u Srebrenici.
Smatra da djeca koja su preživjela genocid imaju životnu zadaću da govore o tome kako se to ne bi više nikome ponovilo. Lustig još uvijek ne vidi u mladima pokretače svijeta bez zla i mržnje.
Upitan za komentar činjenice da, primjerice, o genocidu u Srebrenici u školskim udžbenicima nema ni slova, Lustig kaže da je to zločin.

“To je samo za sebe zločin. I mislim da je to nedopustivo. Ja gdje god mogu govorim o Srebrenici. Na mene je ostavila jako veliki utisak kad sam bio tamo”, kazao je Lustig.


30.10. (Srijeda)
Tokić: Od 3,8 miliona stanovnika u BiH, 54 posto su Bošnjaci


Iako finansirane sa značajnim novčanim iznosima iz inostranstva, neke nevladine organizacije koje su vodile kampanju prema građanima bošnjačkog etničkog porijekla "da nije bitno biti Bošnjak", nisu uspjele u svojim namjerama, ocijenio je Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda i koordinator koalicije NVO "Bitno je biti Bošnjak", povodom završetka procesa dostavljanja cjelokupnog popisnog materijala u centru za skladištenje u Istočnom Sarajevu.

“Prema orijentacionim podacima dobivenim od oko dvije hiljade posmatrača i aktivista popisnog procesa možemo kazati da oko 3,8 miliona stanovnika BiH njih oko 54 posto su Bošnjaci, dok procent Bošnjaka u RS-u iznosi oko 17 posto”, rekao jeTokić.

31.10. (Četvrtak)
Duratović: Smetam lokalnoj srpskoj vlasti u PrijedoruPredsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92” Mirsad Duratović smatra da je iz općinske Komisije za regionalnu saradnju i međunarodne odnose smijenjen jer “lokalni moćnici u Prijedoru smatraju da je on previše insistirao na pravima prijedorskih civilnih žrtava rata, Bošnjaka i Hrvata”.
Udruženje “Prijedor 92” insistira na, ističe Duratović, dostojnom sjećanju i dužnom pijetetu prema nedužnim ratnim žrtvama te i u javnim prilikama ističe da je nad Bošnjacima prijedorske regije počinjen genocid. Zalaže se i za izgradnju memorijalnih centara Omarska i Trnopolje.

“Sve to smeta lokalnoj srpskoj vlasti u Prijedoru koja negira počinjeni genocid. Pokušavaju me ušutkati”, kazao je Duratović.

01.11. (Petak)
Mustafić: Akademska zajednica u BiH korumpiranaAkademska zajednica je ušutkana, ona je vrlo oportuna, da ne kažem čak i grublje riječi- mislim da je i korumpirana - kazao je Dino Mustafić.
Gostujući u emisiji “Intervju” Radija Bosne i Hercegovine, Dino Mustafić, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, između ostalog, rekao je da je region u problemima ekonomskim kao i mi, "međutim, svugdje je to manje stresno, sređenije je, postoji vizija, postoji koncept, postoji jedna kompeticija znanja, postoji respekt prema strukovnom mišljenju".

02.11. (Subota)
Bosić: Insistiraćemo na razjašnjavanju Dodikove tvrdnje o plalnu za naseljavanje 500 hiljada Arapa u BiH

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocijenio je danas da je izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika „da postoji plan za naseljavanje 500.000 Arapa u BiH“ suviše ozbiljna tvrdnja da bi ostala bez odgovora i SDS će insistirati na njenom razjašnjenju.

"Ako ima dokaze za tu tvrdnju, onda je to signal za uzbunu i treba razjasniti šta se radi po tom pitanju, s obzirom na to da je upravo Sredoje Nović ministar SNSD-a u Vijeću ministara zadužen za državljanstva i boravište stranaca", izjavio je Bosić.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Izjave sedmice