Javno izvinjenje

HARUN MAHMUTOVIĆ O OSTAVCI SELEKTORA: Acu Petrovića "uvrijedila" je plata od 40.000 maraka!

Petrović i Mahmutović
FOTO: Source.ba
Piše: S.M.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH na svom je facebook profilu napisao javno izvinjenje nakon što je selektor izjavio kako je uvrijeđen ponuđenom platom

- Javno izvinjenje - koga - mene - kome - svima!

(Ne kao generalni sekretar KSBiH već kao Harun Mahmutović. Valjda i on može imati svoje on)

Ne mogu da spavam, san ne ide na oči, opet zbog košarke. Nije ni prvi ni posljednji put. Nisam mogao spavati kad smo gubili na EP, od tuge.

Ali nisam mogao zaspati ni kad smo dobijali Crnu goru, Makedoniju i Litvaniju, od sreće, a ta sreća se ne može platiti i halal sve ove i one ne prospavane noći.

Večeras ne mogu zaspati zbog odgovornosti koju nosi moj posao prema ljudima u BiH, prema ljudima koji košarkašku reprezentaciju smatraju svojom.

A reprezentacija i jest njihova, Bosanska i Hercegovačka.

Ne mogu zaspati jer se pitam gdje sam pogriješio i (prema natpisima i izjavama u novinama) čime sam Acu povrijedio?!

U Avazu piše:

„Neugodno sam iznenađen, ne znam šta se dešavalo u posljednjih nekoliko sedmica pa da se stvari toliko promijene u odnosu na naš neki načelni dogovor. Ništa nije ukazivalo na to da će otići u ovom smjeru. Očito je, međutim, da generalni sekretar Harun Mahmutović i Košarkaški savez nisu uspjeli osigurati uvjete kako bi se saradnja nastavila.

Na kraju krajeva, hladno reći da jednostavno nema nikakvih sredstava da bi se naša priča mogla nastaviti, u jednu ruku me je i povrijedilo - kaže Petrović.“

U Hrvatskim Jutarnjim: „ACO PETROVIĆ VIŠE NIJE IZBORNIK BiH „Hladno su mi poručili da nemaju novca za moju plaću“.

A večeras na TV Hayat u Dnevniku u 7 izjava Ace: „Ponudili su meni i pomoćnim trenerima smiješnih 30.000 eura“.

Neko se ovde zapleo i zbunio, što bi mi u Bosni rekli, neko je polupao lončiće.

Ili novinari ili moj Aco.

Kao što je on iznenađen tako sam se i ja iznenadio šta se to desilo posljednjih dana, sa novinarima ili sa mojim Acom.

Ko to lupa lončiće?

Na žalost moja funkcija mi ne dozvoljava da sazovem presicu i da kažem šta mislim, već ću morati da odšutim, da čekam mišljenje i predsjednika i upravnog odbora, i kažem samo kratko, kako stoji u Avazu:

„Ponudili smo onoliko koliko možemo, vjerovatno i preko naše mjere.

Nažalost, to selektoru možda nije dovoljno, ali siromašna smo država i više ne možemo - rekao je Mahmutović.

Ali valjda imam prava da ja budem ja, bar u ove sitne sate, i da imam svoj FB profil na kome mogu napisati šta hoću? Valjda imam. Moj je. Ne pišem po tuđem.

E onda ću da napišem, da bar moji prijatelji znaju šta mislim i kako se osjećam. Da me isprave ako griješim (znam da će me moji Stoja i Dimbrc ružiti, šta ja ima da pišem... ne možeš u javnost sve ovako otvoreno...).

A šta mislim.

Mislim da smo mi jedna siromašna država i siromašan savez i to nije tajna, a nemamo šta ni tajiti, nije sramota biti siromašan. Ali mislim i da veliko srce i obraza imamo.

Goste smo uvijek dočekivali raširenih ruku, topla srca i ništa im nikad nije smjelo faliti i ako smo imali i ako nismo. I uvijek ćemo, tako su nas učili naši roditelji.

Da li je to ispravno ili nije ne znam ali znam da sam kao mali, kad nije bilo jela ili kolača za sve, čekao sa sestrom da gosti odu pa da pojedemo ako je nešto ostalo. Nekad sam zbog toga bio ljut na svoje roditelje a danas se njima ponosim. I moja će djeca isto tako.

Za one koji ne znaju kako stvari funkcionišu u košarci (za razliku od fudbala) moram pojasniti da košarkaški treneri u reprezentacijama rade samo dva mjeseca tokom ljeta, a ostalih deset u klubu. U košarci se sve dešava u ona dva ljetna mjeseca, i kvalifikacije i evropsko prvenstvo. A u fudbalu ima posla za cijelu godinu...

Tako Francuski savez - Prvaci Evrope, koji ima budzet cca. 50 miliona KM, ima selektora Vincenta Colleta, trenera koji radi u košarkaškom klubu Strasbur a ljeti dva mjeseca vodi reprezentaciju.

Nije angažovan godinu dana ne zato što nemaju para već zato što su odgovorni i nemaju potrebe plaćati selektora godinu dana.

A pokazao je Vincent, pokazali su bogati Francuzi da se i sa takvim radom može biti prvak Evrope!

Tako je i u Hrvatskoj.

Savez koji ima budzet - 5 miliona KM ima selektora Jasmina Repešu koji je prošle godine radio u Malagi i a ove radi u Cedeviti.

Ljeti dva mjeseca Jasko vodi nacionalni tim...

E kad sam zbrojao dva i dva, ne kažem da sam nešto baš prepametan, onda sam i ja odlučio ponuditi našem selektoru Aci platu za dva mjeseca rada. Naravno, uz mogućnost da radi u klubu i zaradi novac koji zaslužuje.

Ponudio sam mu (naravno da bi moju ponudu tek morao potvrditi i odobriti upravni odbor KSBiH) 20.000 KM za jedan mjesec rada ili tačnije 40.000 KM za dva mjeseca. A njegovom stručnom timu tj. pomoćnim trenerima platu od 3.500 KM po mjesecu ili 7.000 KM za dva mjeseca.

I bilo je malo, toliko malo da sam nekoga uvrijedio!

A ja opet cijelo vrijeme razmišljam jesam li pretjerao?

Ponudio sam ne zato što mi te pare u BiH imamo, ne zato što smo mi Francuska i naš Premijer ima platu 100.000 KM, već zato što ne damo obraza i cijenimo nečiju iskrenost i dobrotu.

Cijenimo iskrenu želju da pomogne. Zato što je on gost, a gost mora biti zadovoljan taman za nas i ne bilo. A kad nam još neko kaže da bih pomogao za džabe, mi bi i gaće s guz... skinuli da platimo i više nego što možemo jer ne damo nama.

Takvi smo!

Ponudio sam više nego što je Hrvatska dala svome izborniku Jasminu Repeši, cca. 15.000 eura, iako "bogati" Hrvatski savez ima budzet od 5 miliona KM.

Nije Hrvatska podcijenila Jaska, svi znaju koliko Jasko vrijedi, već Jasko nije ni tražio više.

Zna se u Hrvatskoj da voditi nacionalnu selekciju nije stvar para već ponosa i prestiža. Tako je i u Srbiji i CG i Makedoniji...

Reprezentacija je stvar ljubavi!

Pa ko voli nek izvoli!

A ko ne voli nek razguli!!

p.s.

Ako sam uvrijedio Acu i ljude koji su bili u stafu sa platom od 20.000 KM i platama od 3.500 KM mjesečno, stvarno mi je žao. Žao mi je povrijediti bilo koga i i izvinjavam se ovako javno.

Izvinite ali ne možemo više i sva naša krivica je u našem siromaštvu.

p.p.s.

Ali ako je neko pomislio da će pritiskom medija, javnosti uspjeti dobiti traženu platu od 40.000 KM za mjesec dana rada, tj. za dva ljetnja mjeseca 80.000 KM a za pomoćne trenere traženih 10.000 KM za ta dva mjesec rada, onda je polupao lončiće.

Hvala na tako visokom mišljenju da mi te pare tako lako dajemo!

Ako je neko pomislio da biti fin, gostoljubiv, voliti nekoga... znači i biti glup onda se prevario!

Mi Bosanci i Hercegovci jesmo velikog srca, za ljubav dajemo sve, i više nego što imamo.

Ali ako neko ne pravi razliku između Sulje i Muje iz viceva i stvarnog zivota, onda nas zaista nimalo upoznao nije! Steta!

p.p.p.s.

A vas prijatelji molim da mi kažete da sam pogriješio, da pokušam nepravdu ispraviti (ako se ona uopšte može ispraviti).

A ako sam puno pogriješio, molim vas da budete iskreni i da mi kažete... da bi bilo moralno da dam ostavku na funkciju koju obnašam...

Hvala...

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Harun Mahmutović, Aco Petrović, Košarka, Košarkaška reprezentacija BiH