IZJAVE SEDMICE: Srbi i Bošnjaci će nastaviti da žive ili zajedno ili jedni protiv drugih

Milorad Dodik i njegov SNSD su najveća katastrofa koja se mogla dogoditi narodu Republike Srpske, jer se od završetka rata do danas nikada nije teže živjelo

Žurnal je za vas izabrao najupečatljivije izjave koje smo čuli u protekloj sedmici. U komentarima možete kandidirati vlastiti izbor. 
...

Subota 02.11.
Željko Komšić:  Igramo se demokratije i ljudskih prava


Prijedlog za implementaciju presude "Sejdić-Finci" o kojem se trenutno raspravlja nije prijedlog Evropske unije već je, u suštini, prijedlog Stranke demokratske akcije, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Taj prijedlog se, pojasnio je, kreće u pravcu izmjene Ustava BiH na način da jedan član Predsjedništva BiH bude iz Hrvatske demokratske zajednice, a ostala dva se biraju.

“Mi se ovdje igramo demokratije i ljudskih prava. Sve ono o čemu se priča ovih mjeseci o presudi "Sejdić-Finci" je ustvari rješavanje hrvatskog pitanja. Nema priče o presudi "Sejdić-Finci" u njihovim razgovorima, a Evropljani, nažalost, učestvuju u takvoj politici”, rekao je Komšić.

Nedelja 03.11.
Saša Magazinović: Nigdje u svijetu predsjednik države ne stoji sa strane kada se mijenja Ustav


Siguran sam da ima onih koji bi rado napravili model promjene Ustava BiH koji bi njihovoj stranci garantovao mjesto u Predsjedništvu BiH. Nije isključeno da bi neki u Ustav BiH rado upisali i svoje ime i prezime. Moguće je i da neko čak u tajnosti o tome i pregovara, ali za Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP) je to neprihvatljivo i u takvoj politici nam ne pada na pamet da učestvujemo, rekao je član Predsjedništva SDP-a BiH i predsjedavajući kluba poslanika SDP-a BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović.

On je prokomentarisao i izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da trenutni razgovori o implementaciji presude "Sejdić-Finci" idu u pravcu da "jedan član Predsjedništva BiH bude iz HDZ-a BiH, a ostala dva da se biraju".

“Žao nam je što je Komšić odbio poziv Evropske unije da učestvuje u procesu iznalaženja rješenja za dobijanje kandidatskog statusa naše zemlje u EU. Nigdje u svijetu predsjednik države ne stoji sa strane kada se mijenja Ustav. To je luksuz koji niko sebi ne bi trebao dopustiti, ma kakav politički interes stajao iza toga”, istakao je Magazinović.

Ponedeljak 04.11.
PDP: Dodik i njegov SNSD su najveća katastrofa koja se mogla dogoditi narodu RS-a
Milorad Dodik i njegov SNSD su najveća katastrofa koja se mogla dogoditi narodu Republike Srpske, jer se od završetka rata do danas nikada nije teže živjelo.
Ovo je navodeno u reagiranju PDP-a u povodu novog napada predsjednika SNSD-a Milorada Dodika na PDP.

“Dodikovi tajkuni i nekoliko izabranih porodica žive luksuzno, novcem koji su izvukli iz budžeta, a istovremeno lijekovi su sve skuplji, radnici sve siromašniji, zaposlenih je sve manje, a mladi traže način kako da pobjegnu iz RS glavom bez obzira”, stoji u saopćenju PDP-a.

Utorak 05.11.
Puljić: Kriza je morala i ugroženi su mnogi građani BiH“U Bosni i Hercegovini je vrlo složena situacija kada je u pitanju moralno-socijalni sistem. Kriza je morala i ugroženi su mnogi građani BiH. Politika ne može ignorirati toliku sirotinju i nezaposlenost, posebno kada su u pitanju mladi”, kazao je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Na konferenciji za medije u Sarajevu iznio  je osnovne pravce razgovora na završenom zasjedanju Biskupske konferencije (BK) BiH, gdje su osim oblasti Crkve dotaknuta mnoga pitanja vezana za aktuelnu socijalnu i političku situaciju u BiH.
 Kardinal Puljić naglašava zaključak BKBiH da u BiH nije završen povratak, a ni uspostavljeni uvjeti za opstanak ljudi.

Srijeda 06.11.
Omerović: Inzko traži da se ukloni šatorsko naselje jer ga ometamo u radu“Dobili smo informaciju da je visoki predstavnik Valentin Inzko tražio od gradskih vlasti da uklone naše šatorsko naselje ispred zgrade OHR-a, jer ga ometamo u radu”, izjavio je jedan od roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja Muhizin Omerović.

Smatra da su roditelji do sada bili vrlo tolerantni prema predstavnicima OHR-a i OSCE-a, iako nisu pomogli roditeljima.

Četvrtak 07.11.
Bosić i Čavić: Opozicija će imati jednog kandidata za predsjednika i člana Predsjedništva BiHZa bilo kakav daljnji napredak Republike Srpske nephodna je promjena aktuelne vlasti, ocijenili su  predsjednici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić i Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić i potvrdili da će opozicija imati jednog kandidata za predsjednika i člana Predsjedništva BiH iz RS-a na predstojećim općim izborima.

Zasad nije bilo govora o kadrovskim rješenjima, ali uvjeravaju da će u martu ili aprilu biti usaglašeni i da o tome neće biti problema.

Petak 08.11.
Sekretar Hidrogradnje Sabina Kukan: Napadnuta sam verbalno i fizčkiSekretar Hidrogradnje Sabina Kukan potvrdila je Agenciji Fena da je jutros pretučena kada je grupa radnika nasilno ušla u Direkciju Hidrogradnje  i pokušala preuzeti pečate firme.

“Napadnuta sam verbalno i fizčki, a nakon fizičkog napada po mene je došla Hitna pomoć i prevezena sam na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje mi je utvrđeno nagnječenje grudnog koša i desnog ramena. Imam nalaze, a o ovom napadu dala sam i izjavu policiji. Od Uprave Hidrogradnje zatražit ću zaštitu i sankcionisanje tih radnika koji su me udarali, a koje ja znam samo  iz viđenja”, izjavila je Kukan.

Subota 09.11.
Bakir Izetbegović: Srbi i Bošnjaci na Balkanu će nastaviti da žive ili zajedno ili jedni protiv drugih

Vijeće Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka dodijelilo je priznanja i zahvalnice institucijama i pojedincima, povodom obilježavanja deset godina Vijeća.
Zlatna plaketa uručena je bošnjačkom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću, koji je tom prilikom izjavio da Srbi i Bošnjaci na Balkanu će nastaviti da žive ili zajedno ili jedni protiv drugih.

“Bošnjaci i Srbi stotinama godina žive zajedno. Ratuju zajedno protiv drugih, ratuju međusobno pa prave državu, ponovo ratuju, prave države i očigledno je da će nastaviti da žive ili zajedno ili jedni protiv drugih na Balkanu”, izjavio je Izetbegović.


(zurnal.info/fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Izjava sedmice