SUD BIH: Okončano suđenje u predmetu "Zijad Turković i drugi"

Odbrane Turkovića, Lakića i Aljovića predložili su da se njihovi branjenici, kojima 15. novembra ističe mjera pritvora, puste na slobodu

Završnim riječima odbrane šestooptuženog Milenka Lakića danas je u Sudu Bosne i Hercegovine okončano suđenje u predmetu Zijad Turković i drugi, a izricanje presude zakazano za 28. novembar.

U nastavku završne riječi od 31. oktobra, Lakićev branitelj, advokat Dejan Bogdanović, osvrnuo se na iskaze svjedoka u vezi s inkriminacijama koje se njegovom branjeniku stavljaju na teret, nazivajući ih kontradiktornim i nepotkrijepljenim, uz opasku da su svjedoci imali motiv da slažu da bi sa sebe skinuli odgovornost.

Predložio je, stoga, da se u nedostatku dokaza, odnosno u skladu s načelom "in dubio pro reo" (u slučaju sumnje, sumnja je na strani optuženog) njegovom branjeniku izrekne oslobađajuća presuda.

Optuženi Lakić se tereti za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija, dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela, ubistvo i teško ubistvo.

Advokat Bogdanović prigovorio je u pogledu (ne)zakonitosti dokaza, podsjećajući na snimljeni razgovor njegovog branjenika i prikrivenog istražitelja Tužiteljstva BiH Mladena Džidića, koji je emitiran u medijima, a koji je, kako kaže, zagolicao maštu javnosti, "koja je unaprijed presudila u ovom slučaju, te da Sud ne bi smio biti produžena ruka javnosti, niti potpasti pod njen utjecaj".

U tom kontekstu, naveo je da se s materijalno-pravne tačke gledišta iz tog dokaza optužbe u biti nije ništa saznalo, pitajući se zašto je Tužiteljstvu trebalo presretanje razgovora, ako vjeruje svjedoku pokajniku/zaštićenom svjedoku Isljamu Kalenderu.

Uz opasku da se svjedoku, ili vjeruje, ili ne vjeruje, te da se ne može djelimično vjerovati, advokat Bogdanović je citirao dijelove iskaza  Kalendera, te svjedoka Seada Dumanjića, Danijela Planinčića i Željka Đurića, navodeći da iskazi potonjih, pročitani na glavnom preteresu ne korespondiraju s onima iz presude (oni osuđeni na temelju sporazuma o priznanju krivnje).

Istovremeno, uputio je primjedbu na rad Sudskog vijeća, podsjećajući da nije dozvolilo ispitivanje određenih svjedoka koje je odbrana predlagala.

Osporavanju vjerodostojnosti ispitanih svjedoka pridružio se i optuženi Milenko Lakić, zamolivši Vijeće da podrobno analizira njihove iskaze, te prigovarajući na autentičnost spomenutog razgovora s prikrivenim istražiteljem.

Osvrnuo se na "tretman" tokom istrage, te po njegovom pritvaranju, ustvrdivši da ga niko nije želio uzeti njegovu izjavu, odnosno da mu je nuđeno da potpiše unaprijed sačinjenu izjavu, što je on odbio, navodeći da nije želio da laže te da je za njegov izlazak iz pritvora trebalo "minimalno laganje" na račun provooptuženog Turkovića.

U vezi s ubistvima Ratomira Rate Spaića i Milijana Marinkovića s kojima je ranije dovođen u vezu, Lakić je kazao da je u vrijeme kada su ta ubistva počinjena bio u pritvoru u Okružnom zatvoru u Bijeljini, te da se to moglo lako provjeriti.

Obraćajući se Sudskom vijeću, kazao je da se ne brine zbog onoga za šta se on i ostali terete, uz opasku da će za jedan, dva ili pet mjeseci istina, ipak, izaći navidjelo.

Na početku ročišta predsjedavajućem Vijeća obratio se prvooptuženi Zijad Turković, upitavši "šta je urađeno s krivičnim prijavama protiv tužitelja Olega Čavke i Diane Kajmaković", ustvrdivši, istovremeno, da će istraga za uzimanje mita od pokajnika Kalendera biti pokrenuta naredne sedmice u Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo.

Ustvrdio je, također, da će predmet Turković i dr., "pasti", bez obzira na različite vrste pritisaka, te izrazio nezadovoljstvo zbog medijskih spekulacija kojima se dovodi u vezu s Mersadom Hadžićem Švicarcom, uz opasku "da mu se podmeću ljudi koje uopće ne poznaje".

Odbrane Turkovića, Lakića i Aljovića predložili su da se njihovi branjenici, kojima 15. novembra ističe mjera pritvora, puste na slobodu.

Optužnica u predmetu Turković i drugi, aktere ovog slučaja tereti za sudjelovanje u pet svirepih ubistava, tri pokušaja ubistva, krijumčarenje narkotika, pljačku 2,5 miliona KM ABS-banke u Cargo centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo te neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, kao i iznudu.

Uz Turkovića suoptuženici u ovom predmetu su Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Milenko Lakić i Fadil Aljović.

(Fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Zijad Turković, Sud BiH