IZJAVE SEDMICE: U dvije godine moramo vratiti 1,7 milijardi maraka duga

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u intervjuu za Dnevni list izjavio je da Federacija BiH u dvije godine mora vratiti oko 1,7 milijardi KM duga

Žurnal je za vas izabrao najupečatljivije izjave koje smo čuli u protekloj sedmici. U komentarima možete kandidirati vlastiti izbor
...

Subota 09.11.

Bosić: Dodik je RS pretvorio u legko kriminalal, korupcije i nepotizma


Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocijenio je da je upravo Milorad Dodik taj koji, kako kaže, galamom i  blaćenjem drugih pokušava da sakrije činjenicu da je SNSD, za gotovo osam godina apsolutne vlasti, "izdao nacionalne interese tako što je RS pretvorio u leglo kriminala, korupcije i nepotizma".

“Zar nije nacionalna izdaja rasprodati prirodna bogatstva strancima, a narod držati u siromaštvu. Nacionalna izdaja je omogućiti porodicama, kumovima i prijateljima da se enormno obogate, a generacijama koje dolaze ostaviti dugove i beznađe”, izjavio je u subotu Bosić.

Nedelja 10.11.
Prof.Seizović: Američka administracija shvatila da u BiH nema ozbiljnog sagovornika


"Politika Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i Hercegovini - od aktivne podrške konsolidaciji države do pasivnog promatranja" bila je tema redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99.
Uvodničari ove sesije su bili prof. dr. Zarije Seizović sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i prof. dr. Harry Miller sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

“Nakon nekoliko promašaja političkih lidera u BiH aprilski paketi, butmirski sporazum i drugo, Amerika je polako gubila interes za političkom podrškom na putu BiH ka euroatlantskim itegracijama. Američka administracija je shvatila da u BiH nema ozbiljnog sagovornika, odnosno da uvijek postoje fragmentarni interesi koji su jednostavno ove ili one ideološke i poitike provinijencije, ali da svi oni rade na tome da BiH, onako kako je zamišljena u međunarodnim deokumentima kao demokratskoj državi, na sceni nema”, izjavio je Seizović.

Ponedjelljak 11.11.
Perenčević: Dodik ne bira sredstva da od RS-a napravi Siciliju


Član SDS-ovog tima za turizam Željko Perenčević tvrdi da je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti dokumenti koji će dokazati da je priča o izgradnji turističkog centra na Klekovači, “nerealna, te da je služila u predizborne svrhe”.

“Dokazi o famoznom turističkom projektu na Klekovači, koji su u posjedu SDS-a, pokazuju bez ikakve sumnje, da Milorad Dodik ne bira sredstva da beznačajnim pridošlicama iz svijeta rasproda naša prirodna bogatstva i da od ovog entiteta napravi Siciliju” rekao je Perenčević.

Utorak 12.11.
Čović: Sa SDA dogovaramo strateško partnerstvoPredsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, gostujući u emisiji “Danas” Radija Bosne i Hercegovine, govorio je o optužbama na račun njegove stranke da se tokom razgovora pod okriljem Evropske unije, u stvari, rješava hrvatsko pitanje.
Govoreći s kim će HDZ pred naredne izbore blisko sarađivati, Čović je naglasio da  intenzivno pregovara sa SDA.

“Uvjeren sam da ćemo mi to ovaj put uspješno završiti sa Hrvatskim narodnim saborom. Pretendiramo da dobijemo dvije trećine hrvatskih glasova. Željeli bismo da ovaj put, zbog specifičnosti narednih izbora i zbog presude „Sejdić-Finci“, i mnogih drugih stvari, idemo zajedno, i to ćemo ponuditi i svim drugim strankama. Što se tiče bošnjačkog naroda, intenzivno pregovaramo sa SDA o podlozi za jedan strateški dokument, jedno strateško partnerstvo između SDA i HDZ-a”, izjavio je Čović.

Srijeda 13.11.
Daviddi: Lokalne vlasti više rješavaju probleme nego drugi nivoi vlasti


Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi, ambasador Češke Republike u BiH Tomáš Szunyog i predstavnica britanske ambasade Christine McNeill posjetili su Mrkonjić-Grad.
Nakon razgovora sa predstavnicima lokalne vlasti i Omadinske organizacije Centar, Daviddi je kratko zaklljučio:
“Uvidjelo se da su lokalne vlasti pragmatičnije i više  rješavaju probleme nego drugi nivoi vlasti.”

Četvrtak 14.11.
Hatibović: Pretilost je problem “koji kuca na vrata”


Pretilost (debljina) je javnozdravstveni problem, koji "kuca na vrata" i u BiH, gdje su građani pretili, a manje-više nikada ne doručkuju, što je katastrofalno – izjavila je Lejla Hatibović, rukovoditeljica Radne jedinice za zaštitu i unapređenje životne sredine i subspecijalista za ishranu i poremećaj ishrane u Zavodu za javno zdravstvo KS-a.

Ono u čemu građani BiH griješe u ishrani što dovodi do pretjerane gojaznosti jeste „što puno sjede, odnosno nemaju fizičke aktivnosti“.

Petak 15.11.
Budimir: Loša privreda je posljedica korupcije


Predsjednik FBiH Živko Budimir, ocjenjujući stanje u privredi FBiH, izjavio je danas u Mostaru kako je loše gospodarsko stanje posljedica, između ostalog, lošeg upravljanja javnim poduzećima, loše privatizacije i korupcije.

 “Ja ne moram davati ocjenu ekonomske situacije u FBiH, vidimo je svakodnevno. Od 40 posto nezaposlenosti u FBiH, 25 000 izbuljenih radnih mjesta u proteklu godinu, oko 330 miliona maraka koji nedostaju u federalnom proračunu, do preko 700 miliona maraka vanjskog duga, odnosno rate koju smo ove godine platili za vanjski dug i činjenice da nas mladi ljudi napuštaju i to iz razloga jer nisu u stanju riješiti svoju egzistenciju u BiH”, dodao je Budimir.

Subota 16.11.
Nikšić: U dvije godine moramo vratiti 1,7 milijardi maraka duga


Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u intervjuu za Dnevni list izjavio je da Federacija BiH u dvije godine mora vratiti oko 1,7 milijardi KM duga.

"Mora se uvažiti činjenica da je u 2013. godini planirano vraćanje 692 miliona maraka, a u 2014. godini 885 miliona maraka glavnice vanjskog duga uvećano za pripadajuću kamatu u iznosu od 91 milion maraka. To je 1,7 milijardi maraka duga u ove dvije godine što je jednako našem godišnjem operativnom budžetu" kazao je premijer, napominjući da je to dug koji su naslijedili od prošlih Vlada.

(zurnal.info/fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Izjava sedmice