Na kraju sedmice

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Malo o knjigama, pjesnicima i biciklistima

FOTO: National Geographic Traveler/Screenshot

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

Subota 16.11.
Bosanskohercegovački izdavači na zagrebačkom Interlibru


Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine Ibrahim Spahić na izložbenom mjestu Zagrebačkog velesajma predstavio je novinarima izdavačku produkciju bosanskohercegovačkih izdavača.

Zastupljeni su značajni bh. izdavači iz svih oblasti stvaralaštva, a među najznačajnijim i Akademija nauka i umjetnosti BiH, Zemaljski muzej BiH, Arhiv BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Biblioteka za slijepe i slabovidne, Orijentalni institut, Univerzitet u Sarajevu, Institut za jezik, Institut za povijest, Arhiv Sarajeva, Zoro i Šahinpašić, Besjeda iz Banje Luke, Međunarodni forum Bosna, Bosanska riječ iz Tuzle, Sejtarija, Bosanska riječ iz Sarajeva, El-Kalem, Rabic IPC, Sarajevo Publishing, Preporod, Napredak, Prosvjeta, Dobra knjiga, TDP, BCL Banja Luke…

Od časopisa su predstavljeni Pregled, Odjek, Dijalog, Diwan, Izraz, Sarajevske sveske, Znakovi vremena, Svjetlo riječi i dr.

Ukupno je izloženo oko 150 naslova a posebno zanimanje posjetitelji su, po Spahićevim riječima, pokazali za nagrađene autore iz 2012. na konkursu Fondacije za izdavaštvo-nakladništvo Sarajevo u izdanju TKD Šahinpašića.

Nedelja 17.11.
Na Evropskom pjesničkom turniru pobjedila bh. pjesnikinja Senka Marić-Šarić


U Mariboru je održano završno veče Evropskog pjesničkog turnira 2013. između sedam pjesama (Austrija, BiH, Hrvatska, Italija, Mađarska, Slovenija, Slovačka), pjesma iz BiH koju je napisala mostarska pjesnikinja Senka Marić Šarić je trijumfovala - dobila je i nagradu publike i nagradu međunarodnog žirija.
U prepunoj sali Mariborskog narodnog pozorišta prisustvovali su predstavnici Grada, predsjednik Društva slovenačkih pisaca Veno Taufer i drugi zvaničnici i partneri Evropskog pjesničkog turnira.

Ponedeljak 18.11.
Čišćenje zapuštenih skloništa u općini Novi Grad


Općina Novi Grad Sarajevo prvi put nakon više od deset godina realizira projekt čišćenja zapuštenih atomskih skloništa na području Novog Grada.
Skloništa su predstavljala ruglo, ali i opasnost po zdravlje građana, jer su se u njima godinama nakupljali voda, fekalije i otpad.
Uposlenici Službe civilne zaštite Novi Grad u proteklom su periodu očistili deset vanblokovskih skloništa. Planirana je deratizacija ovih prostora i njegovo propisno zatvaranje do određivanja konačne namjene i sanacije, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

Utorak 19.11.
Škola biciklizma za učenike OŠ Simina Han i Požarnica


Na inicijativu Osnovne škole Simin Han, Udruženja građana ''Agora centar'' i Biciklističkog kluba Zmaj od Bosne iz Tuzle, u sklopu manifestacije ''Otvorena vrata Agora centra'' realizira se škola biciklizma za učenike osnovnih škola Simin Han i Požarnica.
Cilj projekta je edukacija osnovaca ponašanju i kulturi saobraćaja, upoznavanje sa biciklizmom kao sportom i učenje vožnje bicikla, te involviranje budućih biciklista u BK Zmaj od Bosne.

Srijeda 20.11.
Gimnazija "Ismet Mujezinović" iz Tuzle najdemokratičnija škola u BiH


Gimnazija "Ismet Mujezinović" iz Tuzle osvojila je prvo mjesto u kategoriji srednjih škola u programu “Izbor za najdemokratičniju školu”, na osnovu analize dostavljenih podataka i provedene eksterne evaluacije prema ranije usvojenom instrumentariju vrednovanja koju je proveo Civitas BiH.
Projekt "Izbor za najdemokratičniju školu" razvijen je s ciljem da omogući što cjelovitiju i aktivniju primjenu univerzalnih demokratskih principa u školskoj praksi. U pilot fazi projekta učestvovalo je 59 škola.
Gimnazija "Ismet Mujezinović" od samog osnivanja njeguje demokratske vrijednosti stavljajući akcent na bitnost glasa učenika, roditelja i profesora u procesima odlučivanja na školskom nivou.

Četvrtak 21.11.
Federalno ministarstvo obrazovanja obezbjedilo 127 hiljada KM za sanaciju obrazovnih ustanova u ZDK


Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Mirko Trifunović danas su u Sarajevu potpisali potpisan Ugovor o sufinansiranju/finansiranju kapitalih projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja između Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

- Radi se o četiri projekta sanacije i rekonstrukcije s kojim će se poboljšati uslovi rada u odgojno-obrazovnim ustanova. U tu svrhu Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke iz budžeta FBiH za 2013. godinu osiguralo je sredstva od 127.100 KM – kazao je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.  

Petak 22.11.
National Geographic Traveler: Sarajevo među 20 najboljih destinacija 2014. godine


National Geographic Traveler objavio je godišnji Best of the World popis za 2014. godinu, a Sarajevo je jedna od 20 najboljih turističkih destinacija današnjice.
O svom izboru uredništvo National Geographic Travelera obavijestilo je Turističku zajednicu Kantona Sarajevo i  za promociju ovog velikog priznanja National Geographic Traveler odobrio joj je korištenje bedža "Best of the World", te uputio zvaničnu informaciju koja se može koristiti u medijima.
U ovoj informaciji je navedeno da National Geographic Traveler najavljuje "Najbolje u svijetu", proglašavajući 20 destinacija koje treba posjetiti u 2014. godini.
Lista predstavlja odraz autentičnosti, kulturnog bogatstva, održivosti i nenadmašnih putovanja u svijetu danas.

(zurnal.info/fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Na kraju sedmice